2022. november 29., kedd - Taksony
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Kéktúrás hírek első kézből

Avagy az MTSZ feladatai a kéktúrák mentén
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

A Magyar Természetjáró Szövetség által kezelt Országos-, Rockenbauer Pál Dél-dunántúli és Alföldi Kéktúra hazánk legismertebb jelvényszerző túramozgalmai közé tartoznak. A közel 2550 kilométer hosszan kanyargó, természeti és kulturális látnivalókban gazdag túraútvonalak fenntartása, szervezése és kezelése rendkívül összehangolt feladatokból áll a tereptől az irodáig. Cikkünkben bepillantást nyerhettek az MTSZ kéktúrás feladatainak kulisszái mögé.

Hogyan kell elképzelni az általunk végzett, biztonságos természetjárást megalapozó feladatokat?

A túraútvonal terepi felmérését speciális eszközökkel végzik kollégáink az év minden időszakában, de elsősorban akkor, amikor erre szükség van. Ilyen helyzet például a lekerítések vagy autópálya építések miatti kényszerű nyomvonal módosítások, elterelések. Csak az extrém időjárási körülmények tarthatják távol a felmérőket a terepi munkáktól. Az általuk egységes szempontok szerint rögzített adatok úgy, mint a vonalhoz felvett útjellemzők vagy a POI-k, feldolgozás után átkerülnek a térinformatikusokhoz és a térképészekhez, akik a túraútvonal digitális és nyomtatott térképi megjelenítéséről gondoskodnak.


Szorosan ide kapcsolódnak a túrázók által bejelentett vagy az általunk észlelt kéktúra útvonalak mentén felmerült karbantartási munkákat igénylő problémák, amelyek lehetnek a megrongálódott bélyegződoboz kicserélése, szükség esetén áthelyezése, vagy a bélyegzőlenyomatok pótlása, cserélése.

Az említetteken kívül előfordulhat a túraútvonal áthelyezése is, mint ahogy azt a megújult
Alföldi Kéktúra esetében is tapasztalhattátok. Egy nyomvonal megváltoztatására nyomós indokul szolgálhatnak a tulajdonjogi kérdések, elkerítések, útépítések. A változtatás létjogosultságát több szempontból megvizsgálja a Magyar Természetjáró Szövetség kéktúrás szakmai stábja, majd ha zöld utat kap a „kék”, akkor ismét a felmérő, térképész, technikai karbantartásért felelős kollégákon a világ szeme, kiegészülve a jelzésfestőkkel. Ez utóbbiak kikerülhetnek házon belülről vagy a kérdéses tájegységen aktívan működő természetjáró egyesületekből is. A teljes képhez hozzátartozik még az is, hogy minden terepen megvalósuló változtatás előtt tulajdonosi egyeztetéseket folytatunk.


Ha a terepi és az irodai feladatok befejeződnek a három kék sávval jelölt út mentén, akkor első kézből hivatalosan tájékoztatunk benneteket online és print kommunikációs felületeinken: az MTSZ hivatalos honlapján (
www.mtsz.org), a kéktúra hivatalos honlapján (www.kektura.hu) ahonnan átvezetésre kerülnek az információk a természetjáró.hu-ra, a Turista Magazin aktuális havi lapszámában és mindezek hivatalos facebook felületeire.

Különös ismertetőjelünk az idén áprilisban bevezetett, saját logóval ellátott egyedi térképmetszet. Ha ezzel a rendkívül ízléses kartografált képpel találkoztok, akkor biztosak lehettek a kéktúra mentén történt változtatás MTSZ általi hivatalos elfogadásában. (példaként az alább látható mesztegnyői térképmetszet)A szóban forgó három túraútvonal mindenkori és egyetlen kezelőjeként kérjük, hogy a hiteles információszerzés és hivatalosan elfogadott változtatások miatt kísérjétek figyelemmel sajtófelületeinket, olvassátok közleményeinket, keressetek minket elérhetőségeinken. Bármilyen más forrásból származó információ valóságtartalmát kezeljétek fenntartásokkal!


Eddig ugyan nem említettük meg a kéktúrához kapcsolódó irodai feladataink közül azt, amely során személyes kapcsolatba kerülünk veletek, de most pótoljuk. Nézzük tehát a füzet leadásától a teljesítés elismeréséig mi történik. A kéktúra befejezése után viharos gyorsasággal megkapjuk tőletek az igazolófüzetet, amelyet átadunk a kéktúra hivatalos ellenőreinek, akik a Magyar Természetjáró Szövetség önkéntes kollégái. Ők a szabályos teljesítést vizsgálják, figyelembe véve a bélyegzéseket és a kapcsolódó dátumokat. Ha hiányosságot észlelnek, akkor azt jelzik felénk, mi pedig értesítjük a túrázót a szükséges pótlásról. Ha a teljesítés szabályos, akkor ugyancsak rajtunk a sor, hiszen időpontot egyeztetünk veletek a teljesítésért járó jelvény és oklevél átadásához. A folytatásban tiétek a főszerep, hiszen a kéktúrát büszkén teljesítők közé sorolhatjátok magatokat. Vagy nekivágtok még egyszer.


Záróakkordként fontos kiemelnünk, hogy a Magyar Természetjáró Szövetség a hazai természetjáró kultúra elhivatott képviselője, értékeinek és hagyományainak megőrzője, ápolója. Ezt a küldetést az Országos Kéktúra esetében közel hat, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra során három, az Alföldi Kéktúra mentén két évtizede teljesítjük. Kívánjuk, hogy ti is legalább annyi szépségben és örömben részesüljetek túrázáskor, mint amennyi nekünk jut a róluk való gondoskodás során.


 MTSZ Országos Központ

 Fotó:Turista Magazin, termeszetjaro.hu

 

 

 

 

 

Cikk első megjelenése: 2020-04-18 10:02
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 112 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter