2023. március 26., vasárnap - Emánuel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Kéktúrák Magyarországon

Nem minden kék, ami kéklik
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

A Magyar Természetjáró Szövetség által létrehozott, mintegy 2550 km hosszú Országos Kékkör három közismert „Kékből”, az Országos Kéktúrából, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrából és az Alföldi Kéktúrából áll. A fehér alapra festett kék sávval ugyanakkor Magyarország olyan vidékein is találkozhatunk, ahol az említett túrák egyike sem halad. Ennek az oka az, hogy a több tájegységen és legalább egy hegységen áthaladó kék sáv nemcsak a hosszú, legfőbb országos turistautak, hanem a térségi jelentőségű főbb útvonalak jelölésére is szolgál. Összeállításunkban a hazánkban jelenleg ismert kéktúrákat vesszük sorra a teljesség igénye nélkül.


Országos Kéktúra (OKT)

1164 kilométer hosszan kanyarog a Kőszegi-hegységben található Írott-kő és a Zempléni-hegységben fekvő Hollóháza között, főként Magyarország északi tájain. Hazánk legismertebb és egyben Európa leghosszabb turistaútja.


Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RPDDK)

Az útvonal Vas, Zala, Somogy, Baranya és Tolna megyén kalauzolja végig a túrázókat mintegy 541 kilométeren keresztül. A természet alkotta látványosságok kedvelői mellett a kulturális élvezetekre szomjazók is megtalálják számításaikat e túra során, amely többek között olyan nagy múltú városokat érint mint Szombathely, Pécs és Szekszárd.

 

 

Alföldi Kéktúra (AK)

Az Országos Kékkör harmadik és egyben legfiatalabb tagja az egyetlen, amely kerékpárral is teljesíthető. A 848 kilométer hosszú túraútvonal Szekszárd és Sátoraljaújhely között kanyarog.


Balaton-felvidéki Kéktúra

A Veszprém Megyei Természetbarát Szövetségnek köszönhetően 1996 óta közel 94 kilométeren keresztül vezeti a túrázót a jól ismert kék sáv Pétfürdőtől Badacsonyig.

 

Börzsönyi Kéktúra

Magyarország egyik legszebb táját ismerheti meg az, aki a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület által fenntartott kék utat bejárja. A Börzsönyi Kéktúra 2008 óta tagja a „kéktúrák klubjának”. Mintegy 66 kilométeres nyomvonala Diósjenőtől Szobig kanyarog a hegység mesés bércein és völgyein át.

 

Gödöllői Kéktúra

A Gödöllő és Bag között tölgyesekben, akácosok és szántóföldek mentén vezető, 21 km-es útvonalon a csodálatos Gödöllői-dombsággal ismerkedhet meg a túrázó. A táv felénél  Erzsébet királyné kedvelt erdei pihenője csábít megállásra és egy kis lazulásra.


Kohászok Útja

Az Ózdi Művelődési Intézmények Természetbarát Körének az volt a célja a túramozgalom kiírásával, hogy a természetjárók megismerkedjenek a három kohászváros, Miskolc, Ózd és Salgótarján, valamint a 134 kilométer hosszan kanyargó nyomvonal épített és természeti értékeivel.

 

Bükki Kéktúra

Egertől Miskolc-Perecesig kacskaringózik a kék sáv jelzés a Bükk hegység égbe törő magaslatai között. A két megyeszékhelyet összekötő, közel 73 kilométeres útvonal bejárásához jó fizikai erőnlétre van szükség, ezért elsősorban edzett, tapasztalt túrázóknak ajánlott.


MTSZ Országos Központ
Fotó: Lehőcz Andrea


Cikk első megjelenése: 2019-08-08 18:23
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter