2023. március 30., csütörtök - Zalán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Kávézz kerékpáron!

Kerékbár nyílik Zebegényben
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Különleges kávé, finom szendvics, egy pohár jéghideg sör, csodálatos környezet és mindenekelőtt egy jó beszélgetés – mindez biciklinyeregből? Ha kíváncsiak vagytok, hol lehet ilyet tapasztalni, akkor július közepe felé pattanjatok nyeregbe és tekerjetek ki Zebegénybe, a Dunakanyar egyik legszebb településére!
Itt nyílik ugyanis a Kerékbár, amely a tőlünk nyugatabbra fekvő, az Eurovelo 6 kerékpárút biciklizéshez kapcsolódó vendéglátás egyik közkedvelt formáját igyekszik Magyarországon is meghonosítani.
 
Az Eurovelo 6, vagy más néven A folyók útja egyike a tizennégy, az Európai Kerékpárszövetség kezdeményezésére született bicikliútnak. A kerékpározók összesen tíz országon át 3653 kilométert pedálozhatnak az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig, követve a Rajna, a Loire és a Duna vonalát. Az Eurovelo, vagy teljes nevén Európai Kerékpárút Hálózat célja, hogy a turisták biciklinyeregből, ne pedig az autó, vagy busz ablakán kibámulva ismerjék meg Európát.
 
Mi szem-szájnak (és biciklinek) ingere...
 
A biciklizők társadalmának létszáma évről évre nő: egyre többen választják nyaralási formául ezt a fajta utazást. Az Eurovelo-gondolatmenet egyik lényeges pontja, az is, hogy a vendéglátó egységek és szállásadók minél több, és minél magasabb színvonalú, kifejezetten a kerékpározók igényeire szabott szolgáltatásokat (is) nyújtsanak, legyen szó akár éjszakai szállásról, kerékpár-szervizről, vagy egy gyors mosakodási lehetőségről. Svájc, Németország és Ausztria kifejezetten híres a biciklisták körében az igényes és jól felszerelt megállóhelyekről, Franciaországnak, Magyarországnak, Romániának és Bulgáriának azonban igencsak van mit behoznia ezen a téren (is).
 
Pedálozz, beszélgess, gyönyörködj!
 
Wetzl Péter hegymászó, síoktató számtalan helyen megfordult a világban, és útjainak egy részét biciklin tette meg. Új-Zélandtól Tajvanig számtalan kerékpárutat tesztelt és egyre inkább erősödött benne az érzés: a kerékpáros társadalmat komolyan kell venni, mert értéket képviselnek szerte a világon és ezt a tendenciát már nagyon sok országban felismerték, olyannyira, hogy a biciklisták kifejezetten el vannak kényeztetve szolgáltatások terén, legalábbis a tőlünk nyugatra fekvő országokban: „Ha az ember felrakja a biciklijét a vonatra és kimegy mondjuk Passauba, aztán hazateker Budapestre, megtapasztalhatja, hogy milyen jól szervezett és mennyire biztonságos utakon haladhat. Az út mentén mindenhol remek pihenő- és szálláshelyek várják a bringásokat. Nagyon jókat lehet enni és inni, ráadásul ezeknek a megállóknak a hangulata is felejthetetlen. Többek között ezért is ennyire népszerű a biciklizés külföldön,” mondja Wetzl. „A biciklizést, mint lehetőséget ma már a nagy utazási irodák is kihasználják. A nemzetközi üdülőhajókon sokszor lehetőség van arra, hogy a hajó adott napi távját a turisták inkább kerékpáron tegyék meg, mert a szervezők pontosan tudják, hogy a bicikliutak mentén található szolgáltatások miatt a turisták biztonságban és kényelemben tekerhetnek. Úgy érzem, nálunk egy kicsit el vannak hanyagolva a bicikliutak, és noha ezen a tényen én nem tudok változtatni, mégis úgy gondolom, egy igényes és kellemes kerékpármegálló minden bicikliző számára nyújthat egy kis pluszt, akár a test felüdülése, akár az emberi kapcsolatok, a személyesség miatt.”
 
Rajtunk múlik
 
A saját forrásból épülő Kerékbárban lehetőség lesz megfürödni, kimosni a ruhákat, sátrazni, egy jót enni és inni, és ami a legfontosabb: élvezni a Dunakanyar páratlan szépségét. „Egy-egy éjszakát el lehet itt tölteni, de ha valaki hosszabb ideig szeretne maradni, a zebegényi vendégházakkal kiépített kapcsolataink miatt arra is lesz lehetőség. Az, hogy mi magyarok mennyire fogunk élni a kerékpárút és a Dunakanyar adta lehetőségekkel, az csak rajtunk múlik. Én ezen a lehetőségen egy kis apró ponttal próbálok erősíteni” – meséli Wetzl.

csaladhalo.hu
Cikk első megjelenése: 2012-06-15 11:28
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 24 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter