2023. március 23., csütörtök - Emőke
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Karbantartás és állagmegőrzés

Rangerhálózat a Kékkörön
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Magyar Természetjáró Szövetség 19 állami erdőgazdasággal kötött együttműködési megállapodást, hogy a rangerhálózat keretein belül biztosítsa a turistautak karbantartását az Országos Kékkör (OKK) mentén.

A Pilisi Parkerdő Zrt. közreműködésével létrejött hálózat előnyeiről, a rangerek feladatairól kérdezte a Turista Magazin szerkesztője Szőke Viktort, az MTSZ munkatársát, a rangerhálózat központi koordinátorát.

Mi a ranger feladata?

A ranger elsődleges munkája az OKK nyomvonalán található jelölt turistautak karbantartása, megőrzése és javítása. A mintegy 2550 kilométernyi OKK-t 249 szakaszra tagoltuk, amelyeket megközelítőleg 10 kilométeres távokra bontottunk, s ezeket a területeket ellenőrzik a rangerek. A rangerfeladatokat az erdőgazdaságok munkatársai, a hivatásos rangerek látják el. Márciustól novemberig havonta egyszer bejárják a vállalt szakaszt, és ha valamilyen rendellenességet tapasztalnak – kidőlt fa, járhatatlanná vált út, megrongálódott pad, asztal, turistajelzés –, azonnal jelentik annak helyét, majd intézkednek, hogy a probléma mihamarabb megoldódjon. A hivatásos rangerek munkáját önkéntesek is segíthetik, akiknek a feladatköre az anomália bejelentéséig terjed, a hibaelhárítás már az illetékes erdőgazdaságok alkalmazottjaira hárul.


Hogyan történik a rendellenességek bejelentése?

A felfedezett hibák bejelentésében, rögzítésében és koordinálásában nagy segítségünkre van az MTSZ által fejlesztett Természetjárók Térinformatikai Rendszerének (TTR) új rangermodulja. A TTRmAPP alkalmazáson belül létezik egy „Élménypont-felvétel” menü, azon belül pedig egy „Rendellenesség” menüpont, ahol több probléma (Járhatatlan út, Kidőlt fa, Útjelzés hiánya, Egyéb probléma) közül választhatod ki a megfelelőt. Ezután rövid leírást és fotót is készíthetsz a hibáról, amelynek pontos helyét GPS-koordinátákkal rögzíti a program. Végül a „Szinkronizálás” opcióval mindezeket pillanatok alatt feltöltheted a rendszerbe. Amennyiben az adott helyen nincs mobilhálózati elérés, az applikáció automatikusan elmenti az adatokat, és az első hálózati elérésnél tölti fel a bejelentést. Az ingyenesen letölthető TTRmAPP új, hibabejelentő funkciója nem csupán a rangerek munkáját könnyíti meg, de bárki gyorsan és egyszerűen jelezheti az OKK turistaútjain tapasztalt hiányosságokat.

Miként foglalnád össze röviden a rangerhálózat jelentőségét? Mi újat hozhat a természetjáróknak?

Az OKK nyomvonalán történő fejlesztések mellett legalább olyan fontos a felújított turistautak állapotának megőrzése és fenntartása is. Erre a rég megvalósításra váró feladatra vállalkozott az MTSZ 19 erdőgazdasággal, amikor a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársainak köszönhetően – egy együttműködési megállapodás alapján – létrehozták a rangerhálózatot. Ennek az országos hálózatnak a jelentősége abban rejlik, hogy elsőként jött létre Magyarországon egy olyan rendszer, amely a turistautak karbantartását segíti és szolgálja az egész OKK mentén. Szándékunk szerint ez a szervezett, állagmegóvó rangerhálózat lehetővé teszi majd, hogy rendezettebb turistautak várják a túrázókat, valamint azt is, hogy magasabb és egységesebb színvonalon tudjon működni országszerte a természetjárás.Névjegy - Szőke Viktor

Titulus: projektkoordinátor, a rangerhálózat központi koordinátora
MTSZ-munkaviszony kezdete: 2014

Bronzjelvényes gyalogtúra-vezető
Gyermekkorom óta járom a természetet, és azon szerencsések egyike vagyok, akiknek a hobbija lett a munkája.
Hobbi: gyalogtúrázás, bushcraft, vágóeszközök gyűjtése

Kapcsolódó cikk:
Száz éve nem fejlesztettek ennyit a természetjáráson

MTSZ Országos Központ, Turista Magazin

Cikk első megjelenése: 2015-10-23 18:50
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 142 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter