2022. augusztus 10., szerda - Lőrinc
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Jó tanácsok téli kiránduláshoz, túrázáshoz

A Pilisi Parkerdő Zrt. felhívása
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A téli erdő szépsége minden évben sokakat csábít a természetbe, a mostani hidegben azonban különösen fontos néhány jó tanács megszívlelése. A Pilisi Parkerdő Zrt. a katasztrófavédelemmel és a tűzoltósággal közösen tudatos felkészülésre kéri a kirándulni szándékozókat.
A téli időszakban különösen fontos tudunk, hogy a lakott településektől távoli erdőkben, a hegyek között akár 5-8 fokkal is hidegebb lehet a városokban mért hőmérsékletnél. A hóréteg vastagságára ugyancsak igaz, hogy az erdőben 10-30 centiméterrel nagyobb hóra is számíthatunk, mint a települések útjain. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szokásosnál alaposabban, tudatosan készüljünk fel már egy rövidebb téli kirándulásra is. A nyáron megszokott séta megfelelő felkészülés hiányában télen komoly veszélyforrás lehet. Éppen az ilyen helyzetek elkerülése érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. a katasztrófavédelem és a tűzoltóság szakembereivel közösen néhány alapvető szempontra hívja fel a hideg ellenére kirándulni indulók figyelmét.

- Lehetőleg senki ne induljon egyedül kirándulni.

- Mindenki a képességeinek megfelelő túrára vállalkozzon. Az útvonalat tervezzük meg előre, és a nehezebb közlekedési viszonyok miatt számítsunk a szokásosnál hosszabb menetidőre. Legyen nálunk térkép, amelyen folyamatosan követni tudjuk helyzetünket és a hátralévő útszakasz hosszúságát.

- A túl nehéznek vagy hosszúnak bizonyuló túráról időben forduljunk vissza, számolva a téli időszakban viszonylag korán beköszöntő esti sötétedéssel.

- Mindig legyen nálunk feltöltött mobiltelefon, hogy szükség esetén segítséget tudjunk kérni. Mivel az erdőterületen nem mindenütt találunk térerőt, érdemes valaki családtagot, ismerőst előre értesíteni kirándulási tervünkről, a túra tervezett útvonaláról és időtartamáról.

- Lényeges a megfelelően réteges, meleg öltözködés, és a csúszásgátló talpú, meleg lábbeli. Mély hóban nagy segítséget nyújt a bakancs szára fölé érő kamásli. Ilyen utakra érdemes túrabotot is magunkkal vinni.

- A hátizsákban mindenképpen legyen termoszban meleg innivaló és a szokásos szendvicseknél több, energiadús tartalék élelmiszer. Ugyancsak jó szolgálatot tehet néhány tartalék ruhadarab. Figyeljünk - különösen a gyerekek - folyamatos energia utánpótlására.

- Tartsuk be a téli erdőben esetleg előforduló figyelmeztetéseket, melyek egy-egy nehezen járható útszakasz elkerülésére vagy csak egy irányból történő használatára vonatkoznak.


Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Cikk első megjelenése: 2012-02-06 13:29
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 093 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter