2022. július 05., kedd - Emese, Sarolta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Jégkár utáni helyreállítások

A Pilisi Parkerdő közleménye
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A tavaly decemberi jégkár a Pilisi Parkerdő Zrt. 65 ezer hektáros területének közel egyharmadát érintette, ebből több mint 9000 hektár súlyosan károsodott. Az erdőgazdaság a téli és tavaszi időszakban folyamatosan dolgozott a károk helyreállításán, melynek a legfrissebb, 2015. április végi adatok szerinti eredményeiről a következőkben számol be. A mentesítési munkálatok a nyári időszakban is folytatódnak és várhatóan 2016-ra is áthúzódnak.

A jégkár számos frekventált erdei és turistautat, valamint kirándulóhelyet is megrongált, a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei elsőként legfőképp ezekre a helyekre összpontosították az erőforrásokat: a veszélymentesítésnek köszönhetően így máig közel 1300 kilométernyi erdei és turistautat tettek rendbe és szabadítottak fel – köztük nemrég a Dobogókő környéki leglátogatottabb útvonalat, a Thirring-körutat. Helyreállítottak több mint 100 kilométernyi, erdőfelújítást védő kerítést is, ami az egyik legfontosabb feladat volt az erdők megóvása érdekében.


A jégkár által érintett területből 9250 hektáron súlyosan károsodott az erdei életközösség gerincét alkotó faállomány. A legtöbb helyen szakértő beavatkozás szükséges a mihamarabbi helyreállításhoz. Az utak járhatóvá tétele után a tél folyamán megkezdődött a kármentesítés, a sérült faanyag elszállítása a területről. Április végéig 530 hektáron már befejeződtek a munkálatok, további 5000 hektáron pedig folyamatban van a kárelhárítás. A munka nagyságrendjét jól szemlélteti, hogy mintegy 3300 hektárra minden lehetséges kapacitás felhasználása ellenére sem jutottak még el a szakemberek.

  

A kárfelszámolás során a lehető legtöbb helyen olyan kíméletes fakitermelési technológiákat alkalmaznak, mint a kézi közelítés, a lovas fogattal vagy kötélpályával történő faanyagmozgatás. Az erdészek a helyreállítás során az erdő természetes regenerálódó képességét igyekeznek segíteni. A munkálatok során a Pilisi Parkerdő szakemberei a sérült fákat a károsodás mértéke szerint kategóriákba sorolják, és lehetőség szerint minden olyan egyedet visszahagynak, amelyek életképes korona fejlesztésére alkalmasnak látszanak. Talaj- és természetvédelmi szempontok alapján egyrészt mozaikszerűen maradnak vissza olyan erdőrészletek, amelyekben semmiféle beavatkozást nem végeznek, másrészt az egész károsodott területen összefüggő hálózatban hagynak hátra földön fekvő és lábon álló holt faanyagot. Mindez biztosítja az erdei ökoszisztéma szempontjából rendkívül értékes, az élővilág számára élőhelyet nyújtó korhadt faanyag jelenlétét.

Az erdészeti és természetvédelmi hatósági engedélyek alapján a kármentesítési munkák a vegetációs időszakra, azaz nyárra is kiterjednek majd, így egész évben számítani kell a kirándulóhelyeket is érintő munkavégzésre. A kármentesítés nehéz terepen folyik, embert próbáló, és sokszor veszélyes feladatot jelent a szakemberek számára, az érintett terület pedig jelentős, ezért a munkálatok várhatóan 2016-ra is át fognak húzódni.

A jégkár miatt körülbelül 130 hektáron kell majd erdőfelújítást (ültetéseket) végezni. A legelső mentesített területeken áprilisban megkezdődhettek az ültetések, így több tízezer kocsánytalan tölgyet, bükköt és hegyi juhart ültettek. A nagyobb területet érintő erdősítések a Budai-hegység és a Gödöllői-dombság elpusztult fenyveseiben ősszel folytatódnak, már a LIDL üzletlánc támogatásával, aki facsemetékkel támogatja a Parkerdő erdőfelújítási munkáit.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a jégkármentesítési munkálatok mellett sem függesztette fel közjóléti, turisztikai beruházásait; ebben az évben is több érdekes és különleges fejlesztéssel járul hozzá a Bejárható Magyarország Program sikeréhez. E fejlesztések egyikét, a piliscsabai Nagy-Kopaszon felépült Dévényi Antal-kilátót június 12-én adják át a természetjáró közönségnek.

Pilisi Parkerdő Zrt.
Cikk első megjelenése: 2015-05-22 17:38
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 160 regisztrált felhasználó
 • 2 478 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 089 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 281 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter