2022. augusztus 12., péntek - Klára
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Ingyenesen letölthető útikalauzok a Magyar Elektronikus Könyvtárban

Druzsin József kiadványaival bővült a természetjáró szakirodalom
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtárából ingyenesen letölthetők a Budai- és a Zempléni-hegységet valamint a Balaton Keleti-medencéjét bemutató útikalauzok.

A szerző, Druzsin József az említett kiadványokon kívül tudományos publikációkat, rövid beszámolókat, újságcikkeket, útleírásokat, tanulmányokat, könyveket és életrajzokat is megjelentet, de szívesen gazdagítja a természetjáró szakirodalmat is, hiszen saját bevallása szerint az „írás számomra olyan, mint a levegő”. 1990 óta vezeti kézírásos útinaplóit, melyek közel 310 útleírást rejtenek. Munkáihoz nemcsak az irodalmi forrásokat és az internetet, hanem a saját, terepen szerzett tapasztalatait is felhasználja.

Apropó, ha terepről van szó, akkor jöhet északtól délig, kelettől nyugatig bármelyik hazai tájegység, neki az garantált feltöltődést kínál. Nemcsak a természetjárásban, hanem a magánéletben is elkötelezett társra lelt felesége személyében, a közös hobbival pedig sikerült megfertőzni gyermekeiket és a barátaikat is, így amikor lehetőség nyílik rá, bakancsot húznak és útra kelnek.Társak a magánéletben és a természetjárásban is
fotó: Druzsin József


A túrázást szülei és egy kedves gimnáziumi tanára szerettették meg vele. A Túravezetők könyvtára című sorozat kiadványait és a Természetjárók enciklopédiáját örömmel lapozgatta már kamaszként is, így nem csoda, hogy kedvet kapott a túravezetéshez. Főiskolás évei alatt részt vett egy Bokody József által szervezett vizitura-vezetői tanfolyamon, amelyre Druzsin József úgy tekint vissza, mint „élete meghatározó élményére.” 

Napjainkban épp a Budai-hegység útikalauz második kiadásán dolgozik és várja, hogy folytathassa a Cserhátot bemutató útikalauz terepi bejárását is. A közeljövő tervei között szerepel egy botanikai kutatási projekt eredményének a publikálása mely az erdei ökoszisztémák működését szemléltető, a hegységek mélyén rejtőző kincsek bemutatása is egyben.

Az ingyenes útikalauzok itt elérhetőek:

A Budai-hegység

A Zempléni-hegység

A Balaton keleti medencéje

 

MTSZ Országos Központ
Borítókép: Druzsin József

 

Cikk első megjelenése: 2021-05-04 09:33
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 093 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter