2022. október 04., kedd - Ferenc
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

In Memoriam Varró Gusztáv

1922-2013
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
 Az örök túramezőkre költözött a nagy természetbarát 
 
Alig múlt egy éve, hogy 90. születésnapján köszöntöttük Varró Gusztávot, minden természetjáró Guszti-(bácsi)ját, még emlékfát is állítottunk a Sárpentelei Parkerdőben számára. Pontosabban lelke számára, mert Guszti hosszú évek óta azt hangoztatta, ha meghal, egy tölgyfában fog lelke tovább élni, és a természetbarát szellemet onnan fogja tovább éltetni. 2013. május 31-én a déli órákban jött a hír, hogy a kora, a romló látása és az egészségi állapota miatt két év óta szobafogságra, majd kórházi kezelésre szorult természetjáró barátunk testéből a lelke átköltözött az egy éve előkészített „lakhelyére”, a sokat emlegetett tölgyfába: a „Guszti Fájá”-ba.
 
Végső búcsúztatója 2013. június 14-én (pénteken) délután 16 óra 30 perckor lesz a Sárpentelei Parkerdőben a "Guszti Fájánál" (a Széchenyi Zs. emlékkő mellett).

Varró Gusztáv a magyar természetjárók, a természetbarát mozgalom emblematikus alakjává vált. Az 1950-es években a hazánkban fellendülő természetjáró mozgalomba kapcsolódott be. Székesfehérváron, röviddel utána egész Fejér-megyében ennek a szervező munkának a vezénylői között találjuk.
Meghatározó szerepet töltött be az 1962-ben az erdész-vadász-természetbarát találkozó nyomán kibontakozó Társadalmi Erdei Szolgálat létrehozásában, amelyből néhány éven belül országos szervezet épült fel.
A lakóterületeken kívüli műemlékvédelemre létrehozta a „Csókakői mozgalmat”, a volt Kisgyón Bányatelep felhagyott épületeiből kezdeményezésére természetbarát telepet alakítottak ki, ahol tíz szakosztály kapott „otthont”.
Számos tisztséget töltött be a megyei természetbarát mozgalomban, országos szinten is ismert és elismert volt tevékenysége.
A lassan erősödő látásromlása miatt az élen állási aktivitása csökkent ugyan, de városi szinten lakótelepi természetjáró egyesületet irányított, a vakok és gyengénlátók szervezetében is megyei elnökséget vállalt tíz évig. A megyei Természetvédelmi Szolgálatban aktív szerepet töltött be. Számos városi, megyei, országos kitüntetés, elismerés birtokosa.
Ő tudta és átérezte, hogy az ember jövőbeli boldogulása a természet értékeinek fennmaradásától függ. Életvitelével, a természet iránti alázatával példát mutatott természetismeretből, természetszeretetből, a természeti értékek védelmének fontosságából. Tanítása, intelmei megszívlelendők az utána következők számára.
Cikk első megjelenése: 2013-06-03 11:24
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 4 esemény
 • 3 104 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter