2023. március 22., szerda - Beáta, Izolda
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

In memoriam Szilágyi László

1939–2017
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Isten veled, elnök úr! Búcsúzunk. 2017. május 5-én, életének 79. évében elköszönt tőlünk és égi utakon vándorol tovább Szilágyi László aranyjelvényes túravezető, a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség egykori főtitkára, az Építők Természetbarát Sportegyesület 2016 végéig volt elnöke.

Szilágyi László oszlopos tagja volt a megyei természetjáró mozgalomnak: túravezető, aranyjelvényes túravezető, az Építők Természetbarát Sportegyesület – az akkori Veszprém Megyei Tanácsi Építőipari Vállalatnál 1976. október 1-én alakult szervezet – elnöke.

Természetjáró tevékenységének legfontosabb állomásaként tartjuk nyilván a tavalyi évben  a 40. évében jubiláló sportegyesületben majd annak az élén eltöltött, a természetjáró mozgalomért végzett munkásságát.  A négy évtizedes múltra visszatekintő természetbarát sportegyesülete a megyén belül és határain túl is végezte tevékenységét. Felvállalták a gyalogos, kerékpáros, magashegyi, barlangjáró túrák mellett azok vezetését is felkészült szakági túravezetőjükkel.

Elnökként és aranyjelvényes túravezetőként kiemelt jelentőségű számára az erdő, természet védelme, vállalva az úthálózatok, természetjáró létesítmények és felszerelések gondozását (pl. útjelzések festése), karbantartását, a természetjáró szakirodalom, turistatérképek terjesztését, részvételt a túravezetők képzésében. Figyelmet tulajdonított a szabadidősport szervezésére és vezetésére, (gyalogos, kerékpáros, vízi, barlangjai, magashegyi túrák és táborok) oktatásra, a fiatal túravezetők továbbképzésére. Sportvezetőknek, szakosztályvezetőknek, erdő-környezet- és természetvédő képzéseket kezdeményezett és szervezett. Így hulladékgyűjtési akciók, bakonyi források látogatása és vízminőségük ellenőrzése, de több száz éves fák védelem alá helyeztetése is az érdeme. Egészségmegőrző és egészségvédő, tájékozódási túrák és versenyek a programjaikba kerültek, mellyel a természet szeretetére, rendszeres sportolásra és egészséges életmódra nevelte egyesületének valamennyi tagjait, túravezetőit. Aktívan szervezte a városi, az országos és nemzetközi találkozókon való részvételt.

1988-tól kulcsos házat működtetnek Augusztin tanyán, a Bakonyban Hárskút és Herend közelében, amely gondozására a mai napig is sok energiát fordított. Túratársaikkal a természetjárás értékeinek őrzése céljából rendszeresen részt vettek a Tájak–Korok–Múzeumok mozgalomban, amely keretében felkeresték az ország természetvédelmi területeit, műemlékeit, várait, kastélyait. Szilágyi László által vezetett, négy évtizedes múltra visszatekintő egyesület élén kapcsolatban állt több veszprémi általános és középiskolával, a diákok részére is rendszeresen szervezett természetjáró táborokat. Több olyan könyvet is kiadtak, amellyel mások számára is segítséget nyújtanak a természetjárás, mint szabadidősport népszerűsítésére. A Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség túrateljesítmények, rendezvények, túrák, nyári táborok, vándortáborok szervezésénél I. helyezést értek el, de többször részt vettek az Autómentes Nap ügyességi versenyének szervezésében és lebonyolításában is.

Túravezetés képzésben, útfestő munkálatokban, környezetvédelmi túrák, tanösvény avatók programjain nemcsak a saját szakosztályát, hanem más egyesületek természetjáróit is vendégül látta. Az utóbbi időkben támogatta a megváltozott képességúek, különösen a Zölderdő Speciális Túracsoport túraprogramjait, a civil szervezetével közösen szervezte be programjaikba a speciális igényű túrázókat.


A Magyar Természetbarát Szövetség, később a Magyar Természetjáró Szövetség kitüntetéseiben részesült: Természetjárás fejlesztéséért Ezüst fokozat (1993), Dr. Téry Ödön Emlékérem (1999), Természetjárás fejlesztéséért Arany fokozat (2008), Czárán Gyula Emlékérem (2015). 2000 augusztusában érdemes, 2011 januárjában pedig kiváló természetjáró minősítést ért el.

Az Augusztin tanyai kulcsos ház udvarán az általa kezdeményezett, és felállított emlék kopjafánál mindig a turistatársadalom jelenlétében búcsúztatta el az elhunyt turistatársakat, szakosztály vezetőket. Ezúttal Szilágyi László nevét és munkásságát is ott őrzi majd a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség turistatársadalma.

Temetése 2017.május 15-én 15 órakor lesz a veszprémi Dózsavárosi temetőben.

Jákói Bernadett (Veszprém)
Cikk első megjelenése: 2017-05-10 10:43
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 142 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter