2022. december 05., hétfő - Vilma
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

In memoriam Sinkó László

1940–2015
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
75 éves korában elhunyt Sinkó László, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, az Országos Kékkör kultuszát megalapozó Másfélmillió lépés Magyarországon, az És még egymillió lépés, valamint a Kerekek és lépések ismeretterjesztő sorozatok narrátora.

Sinkó László 1940. március 18-án született Budapesten. Tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte, majd 1962-től 1966-ig a debreceni Csokonai Színház, 1966-tól a Nemzeti Színház társulatának tagja volt. Részt vett a budapesti Katona József Színház megalapításában és több évadon keresztül a társulat munkájában, de rendszeresen vendégszerepelt a kecskeméti Katona József Színházban is. 1994 és 1998 között a nézők látthatták az Új Színház színpadán, 1998-tól 2003-ig szabadúszó művészként dolgozott. 2003-tól a Nemzeti Színházhoz szerződött.

Halhatatlan színházi szerepein túl - pl. Trigorin (Csehov: Sirály), Übü papa (Jarry: Übü király), Valér, (Molière: Fösvény), Dr. Schön (Wedekind: Lulu), Feltaláló (Bulgakov: Iván a rettentő) - a képernyőről is mindig emlékezni fogunk rá. Olyan tévésorozatokban, filmekben játszott többek között, mint pl. Princ, a katona, Őrjárat az égen, Egy óra múlva itt vagyok, Szomszédok, A Hídember, Üvegtigris 2, Fehér tenyér, Caligula helytartója, Hajnali háztetők.


Híres szinkronszerepei mellett - éveken keresztül ő kölcsönözte Anthony Hopkins magyar hangját, de Nick Grabowskit, a szuperegeret is nehezen tudjuk elfelejteni, aki szintén a legendás színész hangján szólalt meg a Macskafogó c. animációs filmben - ő volt a narrátora a Másfélmillió lépés Magyarországon, az És még egymillió lépés, a Kerekek és lépések Rockenbauer Pál és Gyenes Károly által rendezett kultikus ismeretterjesztő sorozatoknak.

A legendás színész annak idején Rockenbauer Pál személyes kérésére vállalta el a feladatot, mert narrátorként a televíziós szerkesztőnek több filmjében is közreműködött korábban, és nem mellékesen lelkes természetjáró volt.


Ahogy ő maga vallott erről a Turista Magazinnak adott videointerjújában: "A fivérem, Sinkovits Imre (Kossuth-díjas színművész, a szerk.) volt az először, aki a Hármashatár-hegyre és az Oroszlán-sziklához elvitt (...) nem tudom elfelejteni az illatokat, amik azóta is ismerősek. A vászon oldaltáskának van egy jellegzetes illata, amikor süti a nap (...). Ez nagyon elevenen él bennem. A bátyámtól tanultam meg azt is, hogy nem illik az erdőben kiabálni (...). Pali megkérdezte, hogy van-e kedvem úgy, hogy amikor ráérek, kocsival odavisznek, és néhány napot végigmegyek velük, közben én lennék a narrátor. Ezért van az, hogy néha itt-ott a filmben megjelenek."


Budakalász hivatalos közösségi oldalán tudatta, hogy a színész 2015. július 31-én reggel meghalt.

Turista Magazin

Kapcsolódó cikkek:
Kitüntették a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotóit.
75 éves lett Sinkó László.
In memoriam Peták István.
Cikk első megjelenése: 2015-08-03 17:57
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 117 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter