2023. január 28., szombat - Károly, Karola
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

In memoriam Simon Ágoston

1931–2015
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
2015. augusztus 8-án, két nappal a 84. születésnapja után eltávozott a Veszprém megyei turisták Guszti bácsija, aranyjelvényes túravezető, kiváló természetjáró, a megyei IVV túrák megszervezője, a Bakony Természetbarát Egyesület tiszteletbeli elnöke, a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség volt elnöke.

Ismét egy jeles turistaszakosztály vezető emelte örökre jellegzetes válltáskáját és indult el messzi, egy másik dimenzió tájaira – ezúttal egyedül. Hátrahagyva a veszprémi Bakony Természetbarát Egyesület valamennyi turistáját, akikkel minden szombaton, hétvégén, ünnepnap összefogva vezette a megye túraútvonalaira a kezdőket, és a profi turistákat egyaránt. Ismertük jól. Simon Ágoston hozzátartozott turistaéletünk mindennapjaihoz. Kirándulások, természetjáró túrák szervezésének jeles vezetőjeként nemzetközileg is elismert tekintélyt szerzett a turistatársadalomnak. Turistaélete, a bakancsos természetjárást és a közügyet szolgáló feladata nyitott könyv volt előttünk. Sohasem dicsekedett, tette a dolgát szerényen észrevétlenül csempészte be a rátermett fiatalokat a turistaosztály belügyeibe, programjaiba. Guszti bá, ahogyan mi veszprémiek kedves megszólítással ismertük, még a jó öreg turistaerkölcsöt szívta magába, s azt igyekezett az azóta megújuló és átalakuló társadalmunkba a XX. sz. végére átörökíteni a fiatalabb generációknak.

Ifjú felnőttként már az új rendszerű természetbarát szerveződés élére került 1952-ben, s azóta a bakancsos természetjárás minden ügyeit szolgálta egészen addig, amíg hosszú évtizedek múlva egészsége engedte. A legutóbbi időszakban már betegen is bevállalta a túravezetést, bizonyítva rendíthetetlen erejével és közszolgálatával a megyei és a veszprémi turistaügyet. Több, mint 60 éven át a köz javára kifejtett áldásos tevékenysége a túravezetéseken és a szakosztály igazgatásán kívül a turistamozgalmakban betöltött missziója határokon túl is fémjelzett lett. Ő szervezte meg az idén 20. évfordulóját ünneplő IVV Túramozgalmat is, amelybe a Bakony Természetbarát Egyesület elsőként csatlakozott, és azóta is vesz részt ebben a nemzetközi megmérettetésen.

Simon Ágoston 1931-ben született Szombathelyen, 1953 óta szervezett természetjáró. 1952-től az akkor megújuló turistamozgalom tagja, majd szakosztályvezető, 1975–79 között a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség főtitkára, 1981–89 között elnökségi tagja. 1990-től az újra szerveződött, immár civil szervezetként létesült Bakony Természetbarát Egyesület és egyben a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség elnöke egészen lemondásáig. Ezt követően a megújuló Bakony Természetbarát Egyesület tiszteletbeli elnökévé választotta.

Simon Ágoston az 1950-es évek elején került Szombathelyről Veszprémbe, a Vegyipari Egyetemre, de mindössze fél évet járt, amikor kiderült, hogy lábait – egészen fiatalon egy súlyos betegség támadta meg. Így lemaradt az akkor kötelező katonai szolgálatról is. Amikor felépült, egyik kolléganője unszolására-került az akkor újra szerveződött természetjáró szakosztályba. A kolléganő, Hegedűs Terézből azóta az örökös túratárs és hű feleség lett. A folyamatosan változó társadalmi körülmények cseppet sem szegték a kedvét a fiatal párnak, életformájukká vált a természetjárás. Fáradhatatlanul járták az erdőt, festették a túraútvonalakat, a megye minden turisztikailag frekventált helyét bejárták, utaztak az ország minden területére, a határokon túlra.


Az elmúlt, több, mint hat évtized számtalan új tapasztalattal, élményekkel gazdagította a házaspár ismereteit. Guszti bácsi, ahogy a természetjárók szólították, felesége Terike oldalán számos érdemet szerzett: Kiváló Természetjáró, Aranyjelvényes Túravezető, Királynék Városa Veszprém Arany plakett, Természetjárás fejlesztéséért Arany fokozat, de a Vándorzászló a legjobb szakosztálynak elismerés is a birtokukba került. A legbüszkébb elismerés az IVV (magyarul a Nemzetközi Népsport Szövetség) által szervezett Túramozgalom ötszáz kilométeres teljesítményérme, amiből kevés akadt az országban, a Simon házaspárhoz kettő is jutott.

Simon Ágoston nemcsak résztvevője, hanem szervezője is volt a határon túli természetjáró mozgalomnak. Megszervezte a már eltávozott túratársak emlékére az emléktúrákat az egykori kedvenc útvonalukon. Nagy igyekezettel kezdeményezte – legtöbbször saját magánerejükből – a kilátóhelyek és pihenőhelyek útvonalán megszaporodó szeméthegyek felkeresését, munkatúrák során ösztönözte a fiatalokat azok rendbetételére, felszámolására. Vallotta, hogy a nemzetközi turista és idegenforgalom nagyot nyerne, ha megfelelő tisztaságú erdők, szolgáltatások várnák az ideérkező bakancsosokat is.

Guszti bácsi, egyszer másfél évtizeddel ezelőtt azt nyilatkoztad, hogy addig űződ ezt a sportágat, amíg bírod az erőddel. Az erőd most fogyott ki, a tenni akarásod, az energiád tovább adtad a mai Bakony Természetjáró Egyesület tagjainak és az új vezetőségnek.
Gazdag turistaélet utad után, missziódat teljesítve nyugodj békében!

A Bakony Természetbarát Egyesület és a
Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség nevében:

Jákói Bernadett
Bakony Természetbarát Egyesület
ezüstjelvényes túravezető, idegenvezető

Kép: Mag Éva (ATK 2008)

Simon Ágostont augusztus 22-én a veszprémi Margit templomban (Jutasi út) a 11 órakor kezdődő gyászmise után helyezik örök nyugalomba ugyanitt.
Kérés, hogy virágot ne hozzatok a templomba,
Cikk első megjelenése: 2015-08-17 09:21
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 171 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 14 esemény
 • 3 129 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter