2023. január 30., hétfő - Martina, Gerda
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

In memoriam Rósa László

1947–2018
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Mély megrendüléssel és porig sújtva fogadtuk a hírt, hogy 2018. július 13-án, egy sikeresen megrendezett magyarkúti gyerektáborból hazafelé tartva, Rósa László, a Lokomotív Turista Egyesület és a Vasutas Természetjárók Szövetsége vezető tisztségviselője tragikus gépkocsibalesetet szenvedett. A balesetben Laci olyan súlyosan megsérült, hogy a mentők már nem tudtak rajta segíteni.

Az idei Lokós gyerektábor ismét jól sikerült, Lacival vidáman és büszkén zártuk a tábort. A gyerekeknek újra megígértük, hogy jövőre is lesz ismét gyerektábor. Úgy búcsúztunk el, hogy hétfőn folytatjuk a munkát, utaljuk a számlákat, zárjuk a táborral kapcsolatos feladatokat. Ezután, már otthon jött a szörnyű hír, melyet még most sem tudok/tudunk elfogadni.


Rósa László, a Lokomotív TE és a VTSZ elhivatott tisztségviselője, mindnyájunk barátja nincs többé. Persze a tragédia a családját sújtja a legnagyobb mértékben, két nagy fiával, unokáival és a rokonokkal osztozunk a gyászban. Nem is tudom szavakkal leírni, hogy mit jelentett nekünk Laci, aki olyan sokat dolgozott a közösségért, a turistaságért. Ha kellett szervezett, ha kellett adminisztrált, túrákat vezetett, részt vett tájékozódási versenyeken, közreműködött a Lokós teljesítménytúrák rendezésében, és mindezt jó kedvvel és mindig mosollyal az arcán. Neki is minden túra jó volt, minden túracsapat jó volt, mert ő nem tudott senkire se haragudni, senkivel sem tudott még összeszólalkozni sem. Dolgozni viszont annál többet. Sokrétű munkáját a BTSSZ 2017-ben a Természetjárás Fejlesztéséért Arany fokozat kitüntetéssel ismerte el.


Rósa Laci 1969 óta volt szervezett természetjáró. A Kőbányai Vasutas Sportkör természetjáró szakosztályában eltöltött 19 év alatt lett bronz, majd ezüstjelvényes túravezető. 1988-ban igazolt át a Lokomotív Turista Egyesületbe, és szinte azonnal elnökségi tag lett. Belépett a Cicőke csoportba, melynek rövid ideig vezetője is volt. Az eltelt évek alatt a Lokó egyik „tartóoszlopa” lett, akire mindent rá lehetett bízni, aki a túrázáson felül minden más munkában is részt vállalt. Sokat tett a vasutas turistaság fejlesztéséért. A VTSZ elnökségi tagja, alelnöke, majd ügyvezető alelnöke volt. Részt vett a Lokó és a VTSZ kiadványainak és híradóinak szerkesztésében. Ha csak a közelmúlt eseményeit veszem sorba, ott volt a június végi pécsi VTSZ találkozón, júliusban egy hetet volt az ausztriai Alpokban egy Lokós csapattal, most pedig a Lokó gyerektáborban volt táborvezető-helyettes.

Hogy mi lesz ezután, mit hoz a jövő, azt még nem tudjuk, nem tudhatjuk. De Laci nélkül minden nehezebb lesz, emberi hozzáállása, szakmai tudása és tapasztalata nagyon fog hiányozni.

Išpanović Martin
Lokomotív Turista Egyesület
Cikk első megjelenése: 2018-07-16 18:26

Kapcsolódó szervezetek

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 129 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter