2022. december 05., hétfő - Vilma
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

In memoriam Padányi Lajos

(1939–2014)
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Megrendülve tudatjuk a fájdalmas hírt, hogy Padányi Lajos, a Nyergesujfalui Pedagógus Természetjáró Szakosztály vezetője 2014. november 11-én elhunyt.

Padányi Lajos tanár, helytörténész, környezetvédő  a  Nyergesújfalui Pedagógus Természetjáró Szakosztálynak 1980-tól volt szakosztályvezetője. Az  MTSZ tagja 1965-ben lett, amikor a Dorogi Pedagógus Turista Egyesületbe belépett. Rendszeresen szervezője, rendezője volt az Országos Pedagógus Természetbarát Találkozóknak. Közel száz tagú szakosztályának minden évben gazdag természetbarát túrákat és találkozókat szervezett, vezetett, 12 éve minden alkalommal megszervezte Pusztamaróton a Maróti Piknik megemlékezést. Komárom-Esztergom megyében is hasznosította földrajzi, biológiai és környezetvédelmi ismereteit, amikor felkészítette tagjait a túravezetői tanfolyamokra, vizsgákra. Számtalan megyei túravezető tankönyvként használta Nyergesújfalu földrajzáról és természeti értékeiről  általa írt helytörténeti kiadványokat.

Dobogókő, 2009. szeptember 19. (fotó: MTSZ archívum)

A Komárom-Esztergom Megyei Természetbarát Szövetség elnökségének javaslatára öt évvel ezelőtt, 2009-ben Dobogókőn átvehette a Természetjárók Napján az MTSZ által alapított kitüntetést, a „DR. TÉRY ÖDÖN EMLÉKÉRMET” Thúróczy Lajostól, az MTSZ tiszteletbeli elnökétől.

A Pedagógus Természetjáró Szakosztály szíve, lelke, motorja  volt.

A  túrázást most már a csillagok által jelzett  égi utakon folytatja.

Nyugodjál békében!

Horváth Zoltán
a KEM SZÖSZ TB Szövetség elnöke

*

Rohanó életünkbe ismét szomorú hírrel kellett szembesülnünk. Megrendülten vesszük tudomásul, hogy elment közülünk Padányi Lajos tanár úr, városunk díszpolgára, aki több mint negyven éven keresztül tanította az ifjúságot. A Padányi név hosszú évtizedek óta értékmérője a pedagógus munkának nem csak Nyergesújfalun, hanem a környező településeken is. Ősei nyomdokain haladva pályáján mindvégig a klasszikus néptanítói hagyományok vezérelték. A tanári hivatás számára szolgálat volt, mely nem ért véget az iskola kapujánál. Az utolsó percig szolgálta a várost amelyben élt.

Tanári munkája mellet kiemelkedő volt helytörténeti munkássága. Évtizedeken át kutatta, őrizte és gondozta Nyergesújfalu múltját, az ehhez kapcsolódó tárgyi emlékeket. Mindig nagy szeretettel adta át tudását a jelen és a következő generációknak.
A tudományos alapossággal megírt Helytörténeti Olvasókönyv sorozat, a Hírmondóban rendszeresen megjelenő publikációk és az általa tartott lebilincselő előadások minden korosztály számára közérthetően mutatják be városunk földrajzi és történelmi múltját, az itt élt népek kultúráját, szokásait, hagyományait.
Városunk alpolgármestereként kivette részét Nyergesújfalu közéletéből is.
Padányi Lajos egész életével, hivatásának gyakorlásával, kitartásával, akaratával példát mutatott nekünk, itt maradóknak. Személyében értékes pedagógust, kollégát, pótolhatatlan barátot vesztettünk el.

Emléke szívünkben örökké él.

Nyergesújfalu Önkormányzata

*

Régebbi hír:

Díszpolgár lett a nyugdíjas pedagógus Nyergesen
2011. augusztus 20-án díszpolgári címet adományoztak Padányi Lajos nyugdíjas pedagógusnak.


Az eseményen Mihelik Magdolna polgármester jelentős helyi elismeréseket adott át. Padányi Lajos nyugdíjas pedagógus a Nyergesújfalu Díszpolgára kitüntetést kapta. A tanár úr több mint negyven évig tanította a település diákjait. Helytörténeti kutatómunkája hatalmas segítség a város múltjának megismeréséhez. Tudományos alapossággal írja, szervezi a Helytörténeti olvasókönyv sorozat füzeteit, az önkormányzat havilapjában rendszeresen ír a település történetének egy-egy időszakáról. Mondandója élőszóban és írásban is minden korosztály számára izgalmasan, közérthetően hozza emberközelbe Nyergesújfalu földrajzi, történelmi tényeit, érdekességeit. ...

Nyergesújfalu Önkormányzatának honlapja
Cikk első megjelenése: 2014-11-17 09:56
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 117 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter