2023. február 01., szerda - Ignác
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

In memoriam Nagy László

1927–2017
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
2017. május 10-én, 90 éves korában eltávozott körünkből Nagy László, a világháború után újjáalakult Mátra Sport Club megalapítóinak utolsó életben volt tagja, tiszteletbeli elnöke, aranyjelvényes túravezető, évtizedeken keresztül a Mátra Kupa szervezője, a mátrai túramozgalmak elindítója, aki hosszú évekig Gyöngyös Természetbarát Bizottságának vezetője és a Heves Megyei Természetbarát Szövetségnek elnökségi tagja is volt.

A Mátra Tájékozódási Túraverseny és Természetjáró Sportegyesület megemlékezése:

Laci bácsi itt hagyott bennünket…

Egyesületünk néhány hete még együtt ünnepelte vele együtt a 90 éves születésnapját. Érdeklődve hallgattuk vidám anekdótáit,  melyek egyszerre voltak érdekesek és kortörténeti jelentőségűek.
Ebbe a kilenc évtizedbe sok minden belefért. Ő volt az 1953–ban megalakult Mátra Klub egyik alapító tagja, mind a 41 Mátra Kupa lelke, szervezője, utóbbi években tiszteletbeli elnöke. Egyik elindítója a mátrai túra mozgalmaknak: Kodály Zoltán emléktúra, Vörösmarty Mihály emléktúra, Mátrai Templomok Lovagja túra, Bányász Kupák, országos találkozók mindenese, túravezetők képzésének felelőse és előadója, Társadalmi Erdei Szolgálat tagja, aranyjelvényes túravezető, a Sástó rekonstrukciójának műszaki vezetője, hosszú évekig a Városi és Megyei Természetbarát Bizottság, illetve szövetség elnökségi tagja. Hogyan volt mindenre ideje és ereje? Mi volt a titka? Egyszerűen csak annyi, hogy szerette az embereket, a természetet és a munkát és mindezt önzetlenül, jó humorral megáldva és fáradhatatlanul. Az Ő szótárából hiányoztak ez ilyen mondatok, hogy majd megbeszéljük, majd megígérjük, majd megcsináljuk, ezt az egy szót ismerte, elvégeztem. Az Ő kezdeményezésére emléktáblákat helyeztünk el a Mátrában a Kis-kőnél, azoknak a túratársainknak az emlékére, akik kiemelkedő munkát végeztek a gyerekekért, a Mátráért, a mátrai turizmusért. Az idei Kegyeleti túra a szokottnál is szomorúbb lesz. A fiatalabbak Laci bácsija, az idősebbek Nagy Lacija már gondolatban sem tart velünk. Itt hagyott minket, az őszi megemlékezésnél már az Ő neve is elhangzik.
Nyugodj békében, a szeretett Mátrád tövében, Isten Veled.

A turista barátaid


Nagy László 1953-ban lett szervezett természetjáró, 1975-től Gyöngyös Város Természetbarát Bizottság elnöke, vizsgabiztos, a Társadalmi Erdei Szolgálat tagja. 1981-ben megkata az MTSZ ezüstjelvényes túrázói minősítését, 1984-ben aranyjelvényes túravezető lett. Tevékenységéért számos kitüntető elismerésben részesült.

1992 Természetjárás Fejlesztéséért Bronz fokozat
2003  Heves Megyei Természetjárásáért Plakett
2005 Dr. Pápa Miklós Emlékérem
2005 Heves Megye Sportjáért Emlékplakett
2007 Természetjárás Fejlesztéséért Arany fokozat
2008 Heves Megye Természetjárásának Örökös Tagja

Temetése május 26-án 14 órakor lesz
Cikk első megjelenése: 2017-05-17 17:58
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 19 esemény
 • 3 130 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter