2023. március 29., szerda - Auguszta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

In memoriam Kiss Gyula

1945–2018
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
2018. június 18.-án, életének 73 évében elhunyt Kiss Gyula, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Szövetség  volt elnöke, tíz éven át a Magyar Természetbarát Szövetség elnökségi tagja és egy időben alenöke

Kiss Gyula barátom 1945. július 24-én született.
A Szabocs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Bizottság vezetője volt, majd a Szabocs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Szövetség elnöke lett 1972-től 2004-ig.
Elnöke volt a Nyíregyházi VSC-nek, a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola Idegenforgalmi szakának elvégzése után a Szövetkezeti utazási iroda vezetője lett.

Nagy hozzáértéssel, követelménytámasztással szervezte a természetjáró munkáját, mint a főtitkára igen eredményesen dolgoztunk együtt! Az aktíváktól és az elnökségi tagoktól, a határidő betartásával követelte meg a vállat munka elvégzését, nem mindenkinek az örömére!
Ennek eredményeként a megyében megerősödött az 1924-től működő turázás.dLétszámunk megnőtt, különösen a tanuló ifjúság körében az ODK szervezésével. A bronz és ezüstjelvényes túravezető képzésünk is igen népszerű volt. A megyei természetjáró vezetők képzéseinek egy részét Kárpátalján és Erdélyben végeztük!
Az országban elsőként szerveztünk környezetvédő túrákat.
Kitűnő kapcsolatot tartott a megye állami, sport és társadalmi vezetőivel, ez segítette a természetjárás elismerését, pályázati pénzek megszerzését.
Nagy figyelmet fordított a sajtó és a rádió, később a TV munkatársaival való jó kapcsolatára is. Ismert ember lett!

Nekem igen sokat és eredményesen segített a Nemzetközi Tisza túrák szervezésében, az országhatárt érintő vízitúra engedélyek elintézésében és A Tisza című füzetem megjelentetésében!

Búcsúztatása 2018. június 27-én 10.00 órakor lesz a Nyíregyházi Északi Temető nagy ravatalozójában. Kérjük, hogy kegyeletüket 1 szál virággal fejezzék ki!

Dr. Egri Kiss Tibor
aranyjelvényes túravezető
a megyei szövetség volt főtitkára

Kiss Gyula munkájának elismeréseként negyvennél is több kitüntetést kapott, köztük szép számmal a természetjárás és sport területén végzett tevékenységéért.
A kiemelkedőbbek:
a Testnevelés és sport kiváló dogozója (OTSH), a megye sportjáért emlékérem (Sporthivatal), a Sport érdemérem bronz  okozata (Miniszter Tanács), a Társadalmi Erdei Szolgálatért (MTSZ), 25 éves természetvédelmi szolgálatért (környezetvédelem), 10 éves országos elnökségi tagságért (MTSZ), Ifjúsági természetjárásért díj (TFSZ).

1972-ben az MTSZ ezüstjelvényes túrázói minősítését érte el, 1963-ban bronz-, majd 1989-ben ezüstjelvényes túravezetői képesítést szerzett.

Életrajza Nyíregyháza jeles embereinek oldalán.
Cikk első megjelenése: 2018-06-21 10:20
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter