2020. július 06., hétfő - Csaba
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

In memoriam Király István

Elhunyt Fűzfői Atlétikai Klub Természetbarát Szakosztályának egykori elnöke
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Ismét egy jeles, idős, természetjárótól búcsúzik a Veszprém megyei természetjáró közösség. 88 évesen elment, csendesen elköszönt Király István, „Királypista” aranyjelvényes túravezető, Érdemes Természetjáró és a Természetjárás Fejlesztéséért Érdemérem Arany fokozat tulajdonosa.

Király István több mint fél évszázadot tevékenykedett a megyei természetjárásban.

1958 óta FŰZFŐI-AK (Fűzfői Atlétikai Klub Természetbarát Szakosztály) természetjáró szakosztályának tagja, aki 1963 óta folyamatos MTSZ tagsággal rendelkezett. Szakosztályi tevékenységén belül 1967-től ellátta a titkári feladatokat is. Feladatának tekintette a taglétszám folyamatos növelését, a túrák számának emelését és a túrázói minősítések minél nagyobb számban való megszerzését.

1973-tól aktív tagja volt a Társadalmi Erdei Szolgálatnak a túravezetői társaival együtt. Tihany és a Koloska-völgy volt a fő területük.  Több alkalommal teljesített szolgálatot a Tihanyi-félszigeten, a Koloska-völgyben és egyéb a kirándulók, természetjárók által látogatott helyeken.

A Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) évente megrendezett természetjáró táborozásán a szakosztály tagjaival együtt képviselte a munkahelyét és rendezett is ilyen találkozót. Vezetésével szakosztályának rendszeres résztvevője volt a VDSZ által, az ország különböző helyein évente megtartott táborainak, mint a legnagyobb létszámmal képviselt szakosztály volt jelen.

Az Országos Kéktúrát háromszor, a megyei túramozgalmakat kivétel nélkül mind teljesítette. Szakosztályának tagjaival több éven keresztül a Magas-Tátrában táborozott és túrákat vezetett. A Pannónia kerékpáros körtúra túramozgalom egyik megalkotója volt. Zoltay Ferenc tiszteletére a Bakonyban, a Pénzesgyőrtől északra lévő Köves-hegy aljában a szakosztály tagjaival egy forrást foglaltak, s ugyanott emlékhelyet alakítottak ki az egykori vezetőjük, Zoltay Ferencnek a tiszteletére. A Zoltay forrás avató ünnepségére 1978. október 22-én került sor, ahová minden évben emléktúrát szervez a tagság.

1980-1981-ben a Bakony, Balaton-felvidék útikalauz helyszíni munkáiban majd a szerkesztésében vett részt. A Cartographia térképészeti vállalkozás területi összekötőjeként végzett önkéntes munkát. Szakosztályvezetőként feladatának tekintette a taglétszám folyamatos növelését, a túrák számának emelését és a túrázói minősítések minél nagyobb számban való megszerzését.

1986-ban Király István lett a szakosztály vezetője, egészen 2011-ig töltötte be a tisztséget. Balaton-felvidéken vezetésével 3 erdei tornapályát létesítettek a csopaki Nosztori autóspihenő környékén.

A neves természetjárók emlékére Kopjafát állítottak a megyei szövetség vezetőivel a Hajagon lévő Augusztin-tanyán. 1986-1991-ig a Természetbarát Szakosztály vezetőjeként tovább folytatta a Balaton-felvidéki források megtisztítását, foglalását és a turistautak felújítását. Balatonfüreden a Fenyves parkban és Nagymezőn. Kiépítésre került a Zádor forrás, a Noszlopi Gáspár forrás a balatonszőlősi Malomvölgyben. A megyei túravezetői képzésekben sok munkát vállalt. A terepi gyakorlatok vezetése, gyakorlati vizsga előkészítése és lebonyolítása a feladatai közé számított. Jelzésfestő tapasztalatával segítette a szakosztályok vezetőit a technikai munka lebonyolításában.

Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség technikai vezetőjeként 1973-tól 1982-ig dolgozott. Munkája során a technikai munkákat vezette.

Ő hozta el az MTSZ-ből a turistajelzés szabványokat és megtanította, népszerűsítette a tagszervezetek túravezetőivel. Ennek köszönhető, hogy a megyében egységessé vált a jelzésrendszer. A túratársaival és a veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola (Téry ODK) vezetőjével 18 éven keresztül szerveztek útfestő táborokat. Több, mint 2000 km út felújítása történt meg és 1700 db tájékoztató táblát helyeztek ki, amelyeknek egy része még mindig látható. Ezzel a munkával a leköszönése után sem hagyott fel. Folyamatos útfestő munkát végzett a Balaton-felvidéken, Szentantalfa település vonzáskörzetében. Szentantalfán, a református lelkészi lakásban a szakosztályi turistatársak összefogásával kulcsos-házat alakított ki, amely 1989-től napjainkig működött, s az ő gondnoksága alatt szinte turistaparadicsommá vált a népszerű turistaház. Vezetésével 3-4 ezer munkaórával többek között kőműves, festő szakipari munkát végeztek, mely az épület berendezési munkáit is tartalmazta. A munka oroszlán részét Király István végezte és koordinálta.

Emlékét őrizzük, nevével fémjelzett tábla a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség által 2018-ban felállított Veszprém völgyben található  Természetjárók Emlékkövére és az Augusztin pihenőben lévő kopjafára is felkerül.

Március 16-án 15 órakor a szentkirályszabadjai Református temetőben kísérik utolsó útjára.

A nekrológ szerzője Jákói Bernadett és Mag Éva a VMTSZ elnöke.

Fotó: Király Edina

Cikk első megjelenése: 2020-03-10 16:09
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 896 regisztrált felhasználó
 • 2 316 hírlevél előfizető
 • 340 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 137 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 60 esemény
 • 2 795 megjelent cikk, hír
 • 261 belső oldal
 • 2 198 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter