2023. március 29., szerda - Auguszta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

In memoriam Karádi Károly

1921–2018
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség mély fájdalommal és megrendüléssel tudatja, hogy Karádi Károly, a szövetség egykori elnöke 2018. február 10-én, életének 97. évében elhunyt.

Karádi Károly (legtöbbünknek, akik ismerték: Karcsi bácsi) aranyjelvényes természetjáró és túravezető, I. osztályú tájékozódási versenybíró, három ciklusban a Magyar Természetbarát Szövetség elnökségének tagja volt.

Fiatalon kapcsolódott be a természetjáró mozgalomba. 1957-től 1963-ig a Mecsek Turista Egyesület titkára, 1963-tól 1974-ig a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség titkára, majd 1974-től 1990-ig a szövetség elnöke volt. Elnöksége idejére tehető a mecseki kulcsos turistaházak kialakításának időszaka, amikor is a Mecsekben – országosan egyedülálló számban – alakítottak ki kulcsosházakat a természetjáró egyesületek.

Hosszú éveken át vezette a Pécsi Testnevelési és Természetbarát Egyesületet (PTTE), Baranya megye sokáig legnagyobb természetjáró szervezetét, amelynek – a természetjárás különböző ágait összegyűjtve – több szakosztály is része volt. Így a gyalogos ágazatban: Nyugdíjas Szakosztály, Mecsek Szakosztály, Ifjúsági és Munkás Klub, Vándorsport Szakosztály, kezdetekben a Túramotoros Szakosztály, a Pécsi-tónál kialakított bázishellyel pedig a Vitorlás Szakosztály és a Szörf Szakosztály. A szakosztályok több kulcsosház kialakításában, felújításában vettek részt: a Nyugdíjas Szakosztály a Hársas kulcsosháznál, majd később a Kardos úti kulcsosháznál, az Ifjúsági és Munkás Klub a kisújbányai kulcsosháznál, a Mecsek Szakosztály az orfűi Négy fenyő kulcsosháznál, a Vándorsport Szakosztály a tettyei Vándor kulcsosháznál végzett sok-sok éven át tartó felújítási munkákat annak érdekében, hogy a természetjáróknak olcsó szálláshelyet biztosíthassanak. Mindezen munkáknak kezdeményezője és szervezője, mondhatni „motorja” volt Karcsi bácsi.

Karádi Károly irodalmi munkásságát is meg kell említeni: társszerkesztője volt az 1979-ben megjelent „Mecsek és környéke” útikalauznak.

Ég veled, Karcsi bácsi! Munkásságodra példaképpen tekintünk, emléked örökké őrizzük!

Strasser Péter

Karádi Károly temetése 2018. március 2-án 12 órakor lesz a Pécsi Központi Temetőben.

Képek: Nagy Balázs, Tóth Klára
Cikk első megjelenése: 2018-02-14 12:29
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter