2023. március 30., csütörtök - Zalán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

In memoriam Hegedűs Csaba

1944 – 2018
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Fájó hírként tudatjuk, hogy Hegedűs Csaba a sokoldalú sportember, a Tiszaújvárosi Sport Club Természetjáró Szakosztály volt vezetője, valamint a B.-A.-Z. Megyei Természetbarát Szövetség és az Észak-Magyarországi Regionális Természetbarát Szövetség volt elnökségi tagja 2018. augusztus 8-án elhunyt. Temetésére, búcsúztatására 2018. augusztus 28-án, Debrecenben került sor.

Hegedűs Csaba emlékére
„Sportszakmai” életrajza

1944 április 27-én született Debrecenben. Iskoláit is ott végezte. 1969-ben szerzett diplomát a Kossuth Lajos Tudományegyetem vegyész szakán.

A sport, a testmozgás mindig fontos szerepet játszott az életében. Gyermek- és serdülőkorában sokféle sportágat kipróbált, az asztalitenisztől a súlyemelésen át a vívásig. A kispályás focival csak ötvenöt évesen – egy térdsérülést követően – hagyott fel, teniszezni viszont ezután kezdett és ezzel egészsége megromlásáig sem hagyott fel.

A családi- és az iskolai kirándulások után 1960-ban lett szervezett természetjáró a Helyiipari SC-ben. A gyalogos szakágban 1961-ben túravezetői vizsgát tett. A Biogal Gyógyszergyár sportegyesületében a tájékozódási futásban (akkor még így hívták) versenyzett két évig. Mivel a más sportágak iránti érdeklődése továbbra sem lankadt, 1971-től versenyszerűen tollaslabdázott 12 évig kiváló eredménnyel. Közben elvégezte a Testnevelési Főiskola edzői szakát és másodállásban edzőként dolgozott ebben a sportágban a Debreceni Kinizsinél. Egy tanítványa eljutott a barcelonai Olimpiára.

1983-ban kezdett vízitúrázni, egyénileg, mert Debrecenben nem talált olyan sportegyesületet, amelyik ezzel foglalkozott volna. 1989-ben a vízi szakágban is bronzjelvényes túravezetői vizsgát tett. Összesen 2500 km-t evezett kajakban és kenuban, folyókon, tavakon és az Adrián. Kétszer teljesítette az „500 km Borsod-Abaúj-Zemplén megye vízi útjain” túramozgalom követelményeit.

Az évtizedek során rengeteg túrán vett részt, de ezek adminisztrálásával sokáig nem törődött, így a legmagasabb minősítése a 2009-ben elért ezüstjelvény.
2001-ben tagja lett a Tiszaújvárosi Sport Club Természetjáró Szakosztály vezetőségének. 2004-2010 között a szakosztály vezetőjeként fogta össze a tiszaújvárosi természetjárást. 2004-ben a TSC elnökségébe is bekerült. 2007-től, mint elnökségi tagja képviselte a TSC-seket a B.-A.-Z. Megyei Természetbarát Szövetségben, 2009-től pedig az Észak-Magyarországi Regionális Természetbarát Szövetségben is (Nógrád, Heves és B.-A.-Z. megye).

Ez idő alatt a szakosztályban gyalogos- és vízi-túravezetői tanfolyamot szervezett és bonyolított le. Kezdeményezésére a szakosztály 2001-től „Nyáridéző” címmel ismeretterjesztő élménybeszámoló programokat rendez évi 4-6 alkalommal, melynek keretében előadóként maga is többször szerepelt. A szakosztályban meghonosítottuk az ú.n. „csigatúrákat”, amelyeken a tempó lassabb a szokásosnál, mert a fő cél a (földrajzi-, történelmi-, botanikai-, stb.) ismeretek bővítése, a természet szépségeinek fokozott élvezete, melyeket szívesen vezetett.

Az évtizedek során számos bel- és külföldi túrát szervezett és vezetett a gyalogos- és a vízi szakágban, még több, amelyen résztvevőként volt jelen. Amíg az erőnléte engedte, teljesítménytúrákon és tájékozódási túraversenyeken is részt vett.

Szakosztályvezetőként nagy gondot fordított a természetjárás megismertetésére, megszerettetésére, a fiatalok bevonására. Ennek érdekében számos programot szerveztünk („Gyümölcsfavirágzás” családi túra, éjszakai- és kalandtúrák, tájékozódási versenyek gyermekek számára, „Mikulástúra, stb.), melyek közül párat maga is vezetett.

A szakosztálynak az országos érdeklődésre számot tartó hagyományos rendezvényein („A Bükk 900-as csúcsai” és a „Tisza gátak” gyalogos és kerékpáros teljesítménytúrák, „Hollós Kupa” tájékozódási túraverseny) kívül saját ötlete alapján megvalósítottuk a „Tiszaújvárosi Turista Triatlon” elnevezésű – az országban egyedülálló – kombinált (gyalogos, vízi és kerékpáros) teljesítménytúrát. Ezen az első években főszervezőként szerepelt, később többször teljesítette.

Egészsége megromlása után sem maradt tétlen, nagy kedvencének hódolva megalapította a „Nyugdíjas Bridzs Akadémiát” a tiszaújvárosi nyugdíjasok körében. Nagy igyekezettel, szívvel-lélekkel, néha túl hevesen is, adta át tudását a kártya kedvelőinek. Színesítésként versenyeket is rendezett a tudás felmérésére. Utolsó versenyüket már csak koordinálta.

Munkássága maradandó értékeket, emléket hagyott a szakosztály életében, a turista társaknak pedig sok-sok élményt szerzett.

Sportbaráti üdvözlettel búcsúzunk, nyugodj békében!

A Tiszaújvárosi Természetjárók
Cikk első megjelenése: 2018-08-27 13:24
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 24 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter