2022. július 06., szerda - Csaba
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

In memoriam dr. Dibusz Lászlóné

1940–2018
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Ismét bővült az égi bakancsos turistatársadalom, ezúttal a balatonfüredi dr. Dibusz Lászlónétól búcsúznak a Veszprém megyei természetjárók, aki 2018. január 16. óta már angyalszárnyakon szemléli a vándorutakat

Dr. Dibusz Lászlóné, Vereczkei Judit Veszprémben született, ott járta iskoláit. Balatonfüredre házassága révén került. 1997-től 2003-ig a Bakony Természetbarát Egyesület tagja, 2003-tól az újjáalakult Balatonfüredi Természetbarát Egyesület szervezett természetjárója lett. 2006-ban elvégezte a gyalogos túravezető tanfolyamot, ez időtől vezetett túrákat az egyesületben. Ő vezette be a havi nyugdíjas túrákat és a karácsony előtti városnézéseket. 2008-ban aranyjelvényes minősítést ért el gyalogos szakágban. 2011-ben az egyesület titkára lett, ő koordinálta az egyesületi és az egyéni túranaplókat. Részt vett az éves túratervek összeállításában.

Aktivitásával, a természet iránti szeretetével megfertőzte mindazokat a lelkes bakancsosokat, akik már nyugdíjas korban kapcsolódtak be a természetjárásba. Fáradhatatlan és precíz munkájából adódik, hogy több mint két évtizeden át volt a Balatonfüredi Természetbarát Egyesület tagja. Számára mindegy volt, hogy gyalogtúra a Bakonyban, a Balaton-felvidéken, kéktúrázás az ország más tájain, magashegyi kalandozás, vagy éppen gyönyörködés a hazai erdők mással össze nem hasonlítható világában. Tudjuk, nagy szerelme a természet volt.  A nyugdíjasok túravezetőjeként az utazásszervezői munkából is kivette a részét.  A természet iránti szenvedélyének csak így tudott élni. Ebbe a számára fontos Balaton-parti összetartó turistaközösségbe sikeresen kapcsolódott be, túravezetőként, később titkárként túranaplók vezetésével foglalkozott, és természetesen az idősek számára kiírt túrákat vezette. Idősebb korára jutott arra a bölcs felismerésre, hogy a nyugdíjasok sportjához, szabadidős tevékenységéhez mindig hozzátartozik a természet iránti igény, a gyalogos honismereti és kulturális utazás.


A balatonfürediek a mai napig számon tartják az általa szervezett és vezetett kirándulásokat. Áldozatos munkáját nem lehet elégszer megköszönni: szóbeli köszöneteken túl 2015-ben Dobogókőn a Természetjárás Fejlesztéséért kitüntetés bronz fokozatát vehette át Szilágyi Lászlóval, aki a közelmúltban szintén az égi vándorutakra költözött.

Kívánjuk, kedves Judit,  hogy a tőled megszokott precizitással haladj tovább égi túráidon!

A Veszprém megyei turistatársadalom január 26-án, pénteken 13 órakor, a balatonfüredi köztemetőben búcsúzik sporttársától.

Elbúcsúzott a balatonfüredi természetjáró.
Jákói Bernadett (Veszprém)
Cikk első megjelenése: 2018-01-19 17:24
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 162 regisztrált felhasználó
 • 2 478 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 3 090 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 281 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter