2023. március 27., hétfő - Hajnalka
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

In memoriam Balogh Béláné

1935–2016
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
November 30-án a túratársak is végső búcsút vettek felejthetetlen halottjuktól, akiknek a nevében a Honvéd Aurora Sportegyesület elnöksége méltatta a kiváló természetjáró és aranyjelvényes túravezető kiemelkedő túrázói és túraszervezői tevékenységét.

BALOGH BÉLÁNÉ IRÉNKE

82 éves korában örökre elhagyta a földi turistautakat. Olyan ember, olyan TÚRATÁRS, olyan ARANYJELVÉNYES TÚRAVEZETŐ távozott el körünkből, aki az elmúlt öt évtizedben tevékeny részese volt a hazai túramozgalomnak. Élete és sorsa összefonódott a Magyar Természetjáró Szövetség, a Budapesti Természetbarát Sportszövetség valamint a Honvéd Aurora Természetbarát Szakosztály működésével. IRÉNKÉNK már soha nem fogad mosolyával, nem jön velünk a természet szép ösvényein, nem fog rácsodálkozni a gyönyörű tájainkra, nem tud többé hasznos tanácsokat adni a fiatal nemzedéknek.


Ikonikus alakja volt a természetjárásnak. Szervezett tagságának kezdete 1966. január 01. Először a PATYOLAT, majd a VASAS és a GYOPÁR természetjárók közösségében szerzett magának túrázást kedvelő barátokat és itt is nagyon sok túrát vezetett.
Egyik alapítója, meghatározó tagja volt a Honvéd Auróra Sportegyesület 1973 óta önállóként működő Természetbarát Szakosztályának Sikeresen elvégezte a bronz, ezüst és aranyjelvényt adó túravezetői tanfolyamokat.

A HASE TB. Szakosztályban mindig a túravezetők toplistája élén állt, évenként 30-40 túrát szervezett és vezetett.

Az országos Kék Túra volt a mindene! 1989-től Rockenbauer Pál Dél- Dunántúli Kéktúra igazoló füzetével a túraszakaszokat többször is bejárva gyűjtötte az igazolást jelentő bélyegzéseket és rótta túratársaival a kilométereket nemcsak hétvégén, de nyugdíjazását követően hét közben is. Erdő mező gyógynövényei és a gombák ismerőjeként számtalan olyan túrát vezetett,ahol ezen tudását átadta  a túrán résztvevőknek.
Kétszer teljesítette a „Nagy Kék Kört” Szervezte a Kirándul a család túramozgalmat. 1993-ban az ő érdemeit is elismerve, a HASE TB. Szakosztálya megkapta a Budapesti Természetbarát Sportszövetség Kiváló Szakosztálya kitüntető címet.
      
Aktívan segítette a HASE 20 km-es teljesítménytúra megrendezését a Budai hegyekben.

Fontos szerepet vállalt a történelmi emléktúrák szervezésében:
•    Jeleskedett a 1988-2009 között a „TÚRÁKRA! TALPRA MAGYAR!” c. jelmondat alatt meghirdetett 1848-49 es Forradalom és Szabadságharc nyomában a 140. és a 150. évfordulón szervezett kétéves érintőpontos túrasorozat mozgalommá való terjesztésében. Ennek célja a szabadságharc történelmi helyeinek bemutatása és megismertetése.
•    Részt vett 1996-2006 között a „MINDENT A HAZÁÉRT!”c. meghirdetett 56-OS emléktúra mozgalom megszervezésében.
•    2002-ben Kossuth Lajos 200. születésnapján szervezett emléktúrák vezetését is vállalta.
•    2003-2011 között a „CUM DEO PRO PATRIA ET LIBERTATE!” c. meghirdetett Rákóczi szabadságharc (1703-1711) nyomában jelvényszerző túramozgalom egyik irányítója volt.
•    2004-2006 között szervezte a „PRO PATRIA ET FIDE! c. meghirdetett Bocskai szabadságharc (1604-1606) nyomában jelvényszerző túramozgalmat.

Felejthetetlenek voltak a NŐNAPI TÚRÁK a Pilisben, ahol igen nagy volta részvétel.

Nem volt olyan túramozgalom Magyarországon, melynek teljesítésében nem jeleskedett volna. Háromszor kapta meg „Kiváló Természetjáró” címet.

TELJESÍTETTE a PANNÓNIA túrát, a MÁTYÁS király nyomában (bronz, ezüst, arany fokozatát) a TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK összes kiírásait,
Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom megye, a Cserhát, az Őrvidék turistája volt.
A Petőfi nyomában, majd a Pilis Parkerdő Útjait is bejárta.
Végigjárta:
-     a Szent Imre vándorutat.
-     Múltunkon át a jövőbe,
-     III. évezred Turistája,
-     Őseink nyomában (bronz, ezüst, arany)
-    50 szeres arany Tájak Korok Múzeumok,
-     9 és 10 megye nevezetességeit,
-    Balatoni Körtúrát,
-    Széchenyi emléktúrát.
Bejárta:
-    a Zsidó emlékhelyek Magyarországon,
-    a Pálos templomok és romok Magyarországon,
-    az Északi Zöld és Közép-dunántúli Piros túrákat.

Ő volt a szakosztály túrafelelőse, a túrázók fejedelemasszonya.


A Budapesti Természetbarát Sportszövetség elnöksége 2009. május 7-i közgyűlése neki ítélte oda  A természetjárás fejlesztéséért ARANY FOKOZAT KITÜNTETÉST.
2016-ban megkapta a MTSZ jubileumi emléklapját és jelvényét. A Honvéd Aurora Sportegyesület jubileumi kupát készíttetett részére, amit betegsége miatt már csak a lakásán tudtak átadni.

HASE TB Szakosztálya mély fájdalommal búcsúzott Balogh Bélánétől, a
feledhetetlen túravezetőtől, és túratársai a Cinkotai temetőben elkísérték utolsó útjára.

Köszönjük neki azt a példás életet, ahogyan élt, és mint felelős sportvezető a közélet aktív szereplőjeként munkálkodott. Pontosan, szépen végezte az ezzel kapcsolatos teendőit.
Drága Irénke! Nem felejtjük, amit értünk, a túrázásért tettél, mindig szeretettel gondolunk rád. Égi túravezetőként a kék ég országútja bejáratánál Te vársz reánk!

HASE elnöksége
Cikk első megjelenése: 2016-12-05 12:09
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter