2023. március 25., szombat - Irén, Írisz
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Illegális Kéktúra jelzések nyomában a Hernádnál

A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Nemrégiben egy érdekes hír jelent meg az Index Kéktúrához kapcsolódó fórumán, miszerint az Országos Kéktúra útvonala Hernádcéce - Fancsal térségében megváltozott. A hír NEM IGAZ, ilyen változtatás nem volt. A túrázóknak továbbra is a Fancsal - Abaújdevecser - Encs - Gibárt - Hernádcéce útvonalat kell bejárnia.


Egy önjelölt vállakozó és lokálpatrióta az MTSz tudta és engedélye nélkül megkísérelte megváltoztatni az Országos Kék jelzés útvonalát, útbaejtve egy "szívének kedves" panziót és egy új, adományból gründolt gyaloghidat a Hernádon. Az új útvonalat tájékoztató táblákkal és térképekkel hirdeti a környéken, ez néhány kéktúrázót megzavarhatott. A fals kék jelzések leszürkítése részben megtörtént. Az alábbi cikk fotókkal mutatja be a "kalóz" útvonalat, amely nem része az Országos Kéknek.

2009 december 24-én Miskolcon voltam, és az ünnepi készülődés helyett kiugrottam a Kéktúra Hernád-környéki szakaszára. Nem gyalogoltam végig az érintett részt, hiszen majdnem délután 1 óra volt, mire elindulhattam Hernádcécéről. Ködös, párás, esős idő volt, ráadásul egy telefonnal fotóztam. A túrán Boldogkőváralja felől mentem Fancsal felé.
 


 

Az első félrevezető tábla a boldogkőváraljai vasúti megálló mellett. A kék valóban ott megy, ahol a tábla van (a vasútnál), de az új Hernád-hídon viszont nem megy át a kék! (Ugyanilyen tábla van a 3-as főút mérai leágazásánál is) 

Hernádcéce (Alsócéce) temploma. Itt, a tábla melletti sarkon fordul Encs felé a kéktúra. Ilyen térképes táblák több helyen is vannak, 

A tábla csak a "kalóz" útvonalat jelzi, az igazit nem: félretájékoztat, hazudik. Ilyen tábla több helyen is van a "kalóz" útvonal mellett.
 


A valódi Kéktúra bélyegző Hernádcécén, a valódi kék jelzés mellett
 


Ez most valóban nem a reklám helye: panzió Hernádcécén
 


Még kéktúra-bélyegzőhely is készült a panzióhoz...
 


Leszürkített kék jel Hernádcécén, a panzió előtt. Ez volt a "kalóz" terelés elejeErre bezzeg van pénz: a környék tele van ezzel a kék hullámjellel (Hernád tanösvény, készült az adófizetők pénzén), ami egyrészt nem szabványos turistajel, másrészt a kék jel mellett nagyon zavaró. Ez a jel Hernádcéce után, a Hernád felé menet van.
 


Visszanézve a Hernád töltéséről. Ez az út jön a faluból.Egy kis reklám a Hernád árterében, a fába csavarozva...A nevezetes gyaloghíd a Hernádon. Jól látható, hogy az ártérben áll (nincs kivezetése a gátakig), illetve ha tényleg bringával akar átmenni valaki, az lépcsőzni kényszerül. Emiatt kellett volna elterelni a kék jelet Encsről (vasúti fővonal)?(Félre)tájékoztató tábla a híd mellett. Itt nincs kéktúra, ez ártér.TájékoztatásVajon tudták ezek a cégek, valójában mire adták a pénzt?


Kék jel a túlparton (a híd maga szép)Kék jelzés, ahogy sikerült - a mérai oldalonEgy újabb odahányt kék jel kicsit odébb...Akkor egy kicsit hosszabban erről a képről: a fotó a Hernád gáton, Gibárt felől (délről) készült. A kinagyított részen látszik, a kis nyilak a Hernád felé (a hídhoz), illetve északnak (Novajidrány felé, vagyis teljesen rossz irányba!) terelnek... A "kalóz" kék jelek viszont egyenesen átmennek a gáton, hiszen arra van Méra falu...Ugyanez a hely a híd felől. Szemben a mérai gátőrház, egyenesen megy a falu felé a földút, a gátőrház oldalábanEz már Méra főutcája, itt sem mond igazat a tábla.Ugyanott, Mérán"Jól járható" földút Méra után a 3-as főút felé...Újabb tábla a 3-as főút keresztezésénél. Vannak kék jelek is az oszlopokon.A 3-as főúttól a másik irányba nézve. A szemben lévő táblán már nincs jelzés: hiába, már elhagytuk a hidat...Az illegális terelés másik végéhez is kigyalogoltam. Abaújdevecser határában vagyunk, ahogy a jel Fancsal felől leér a falu elé. A terelés a szemben lévő domboldalra ment volna fel. Ide került egy érdekes terelő jelzés...Az eredeti jel egy fátlan részen tájékoztatta az Encs felől indulókat, hogy kicsivel később enyhén balra kell térni Fancsal felé. Hát... Elvileg ide terelték volna a jelet. Itt már egy fán sem találtam jelzések nyomát, még olyan jó minőségűt sem, mint a fenti fotókon látható...


Ezen túl elmentem még Fancsalra, hátha ott van félrevezető tábla, de nem találtam. Ekkor már sötét volt, fotót nem készítettem.

Cikk első megjelenése: 2009-12-27 23:30

Kapcsolódó túramozgalmak

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter