2023. március 23., csütörtök - Emőke
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Így zajlott az Erdészeti Tudományos Konferencia Sopronban

A turistautak térinformatikai alapú nyilvántartásáról szólt az MTSZ előadása
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az első erdészeti tanóra megtartásának évfordulóján, 2022. február 10-én került megrendezésre az Erdészeti Tudományos Konferencia a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara és az Erdészeti Tudományos Intézet közös szervezésében, Sopronban.


A környezetvédelem, vadgazdálkodás, geomatika és természetvédelem témákban elhangzott előadások kulcsfontosságú üzenete a fenntartható erdőkezelés, valamint a klímaváltozás és az erdő kapcsolata volt, amelyeket nemcsak a helyszínen, hanem online is meghallgathattak a résztvevők. A nagyszabású erdészeti és társadalomtudományi seregszemle védnöke Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára volt.
Geomatika szekcióban a Magyar Természetjáró Szövetséget (MTSZ) Kozics Anikó vezető térinformatikus képviselte, aki a Turistautak térinformatikai alapú nyilvántartása címmel tartott előadást.

Az előadásból kiderült, hogy a Magyar Természetjáró Szövetségnek jogszabályban foglalt feladata 2020. január elsejétől a turistautakat nyilvántartani, azonban a végrehajtási rendelet nem tér ki arra, hogy azt hogyan és milyen eszközökkel kell elvégezni.*

Ezért az MTSZ térinformatikusai létrehoztak egy olyan saját térinformatikai alapú nyilvántartást, amely az egységes eszközökkel és egységes módszertannal felmért turistautak és az azok mentén található infrastruktúrák adatait tartalmazza. A geodéziai eszközökkel végzett, de nem geodéziai pontossággal mért adatok hitelességét a Lechner Tudásközpont által kiállított tanúsítvány támasztja alá. A dokumentum azt igazolja, hogy a felmért adatállomány 100 %- a (+-) 1,84 méter, 90 %- a pedig (+-) 1,5 méter pontosságú, ami a turistautak tekintetében teljesen elfogadható.

A teljes körű, hazánk minden tájegységét lefedő nyilvántartás tervezetten 2023. év végére készül el, azonban a Mecsekerdő Zrt., az Északerdő Erdőgazdasági Zrt., az Egererdő Erdészeti Zrt., és a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. területén felmért és feldolgozott turistautak adatai már elérhetőek bárki számára a turistaterkepek.hu felületén valamint az MTSZ wms szolgáltatásában, ingyenesen. Az általános tájékozódáson kívül nagyon praktikus segítséget nyújt a túránk megtervezéséhez is a nyilvántartás, ugyanis a hossz és szintadatokon kívül az út típusát és burkolatát is megismerhetjük, ami például egy kiadós eső után igazán hasznos lehet.

Az előadás kitért arra is, hogy a turistaút-nyilvántartás szükségességét nemcsak az utóbbi években ugrásszerűen megemelkedett erdőlátogatók száma, hanem az olyan nagyobb fejlesztések és beruházások is indokolják, amelyekben a Magyar Természetjáró Szövetség és a konzorciumi partnerként résztvevő erdészetek is jelen vannak.


Kozics Anikó vezető térinformatikus előadása ezen a linken, a 4. szekció Geomatika 1:54:29-2:49:49 között megtekinthető. A turistaterkepek.hu témájában írt cikkünk itt elérhető.

 

*R93. 12. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki: „(7) A Magyar Természetjáró Szövetség vezeti az Evt. 93. § (6) bekezdése szerinti nyilvántartást.”MTSZ Országos Központ
fotó: OEE, Sopron Média

Cikk első megjelenése: 2022-02-16 16:56
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter