2023. március 22., szerda - Beáta, Izolda
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Így zajlott a 23. Észak-dunántúli Területi Természetbarát Szövetség vezetőségi ülése

Elkészült az Észak-dunántúli Kupa jövő évi programja
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

2021. október 16-án és 17-én Zircen tartották éves ülésüket az Észak-dunántúli Területi Természetbarát (ÉDTTSZ) Szövetség vezetői. A találkozóra rendszerint októberben kerül sor, amelyen a Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében aktívan tevékenykedő természetjáró civil szervezetek képviselői jelennek meg.


A program első részében idén is a túrázásé volt a főszerep, ugyanis a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség által gondozott, és a Veszprém-Győr vasútvonal megmentéséért 2006-ban létrehozott Mozdulj a sínekért! túramozgalmon vettek részt a meghívottak. Az immár 15 éve rendszeresen megrendezett esemény a Veszprém és Győr vasútvonala mentén lévő népszerű kirándulóhelyekre, azok vonaton történő optimális megközelítésére és a turisztikai célú közösségi közlekedés fontosságára hívja fel a figyelmet. Éppen ezért a vonatozás teszi még színesebbé a túramozgalom teljesítését: a nevezőknek ugyanis jár egy vonatjegy a túra vég és kezdőpontja között, hiszen körtúra helyett egyirányú távokat lehet teljesíteni.

A jóleső kirándulás után következett a tisztújító közgyűléssel kibővített elnökségi ülés. Az elkövetkező négy évben a megyék által megválasztott 9 fős elnökség, Sűdy Péter elnök és Horváth István titkár képviseli és vezeti majd az ÉDTTSZ-t.

A folytatásban a 2022. évi Észak-dunántúli Kupa programját véglegesítették a résztvevők. A kupára ifjúsági, családi és felnőtt kategóriában lehet nevezni és a megyék által ajánlott 60 túrából legalább 12-őt teljesíteni kell ahhoz, hogy névre szóló oklevelet és serleget kapjunk. A szabályok szerint azonban az, aki mind a hat megyét megjárja, és nyolc túra teljesítését igazolja, annak is járnak az előzőekben felsorolt elismerések. Az Észak-dunántúli tájak turisztikai látványosságait és a természetjárást népszerűsítő kupán az elmúlt 15 évben összesen 2250 –an vettek részt, ebből ketten 15-szörös, 21-en 10-szeres, 114-en pedig 5-szörös teljesítők. A 2022-ben 17. alkalommal sorra kerülő kupa január 22-én veszi kezdetét Kincsesbányán és december 11-én zárul majd Várpalotán.

A vezetőségi ülés napirendi pontjai között szerepelt még a szövetség másik jelentős túraeseménye, a Közép-dunántúli Piros és régión átvezető turistautak helyzete és aktualitásai is. Október 17-én a Zirci Ciszterci Arborétumban vezetett túrával zárult a program. 2022-ben Fejér megyében kerül megrendezésre a soron következő Észak-dunántúli Természetbarát Területi találkozó.MTSZ Országos Központ
fotó: illusztráció (MTSZ)

Cikk első megjelenése: 2021-10-20 15:38
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 142 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter