2023. február 04., szombat - Csenge, Ráhel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Így látják tagszervezeteink az elmúlt és az elkövetkező időszakot

Tanulságok és tanulnivalók a pandémia idején 4. rész
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Bár számvetést jellemzően az óév végén vagy az új év kezdetén szokás tartani, mi rendhagyóan 2021. tavaszán arra kértük tagszervezeteinket, hogy összegezzék a járványhelyzettel nehezített mögöttük és egyelőre még előttük álló időszakot. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy melyek azok a kényszer szülte, de hatékonynak bizonyult feladatok, amelyeket megtartanak a jövőben is, és milyen pozitív tanulságot vonhatnak le a természetjárók a pandémiából. Sorozatunk befejező részében Bota Zoltán, Eigner László, Havasi Norbert és Süle Gábor válaszait olvashatod.Bota Zoltán, Maglódi Szabadidő, Természetjáró és Sportegyesület

A korlátozó intézkedések érvénybe lépésével felfüggesztettük az addigi rendszeres személyes találkozóinkat, ezért a mi egyesületünkben is előtérbe kerültek az elektronikus kapcsolattartás különböző formái mind a tagság, mind a vezetőség között. Elkezdtük a weblapunk felújítását is, amiből már csak az utolsó simítások vannak hátra. Új funkciókkal bővül majd a felület, például a készpénzfizetés és a papírmunka elkerülése miatt bevezetjük majd az online jelentkezést és a bankkártyás fizetést.

A rendkívül népszerű Tücsök Program nevű programsorozatunkat – igazodva az óvintézkedésekhez - némileg átalakítottuk. Alapesetben ezeket a játékos, viszonylag kötetlen foglalkozásokat a szabadban végezhetik el a gyerekek, éppen azért, hogy kimozduljanak a négy fal közül. A pandémia miatt online kvíz formájában tettük elérhetővé a feladatokat, ami szerencsére így is nagyon sikert aratott a lelkes kicsiknél. A pozitív visszajelzések alapján felbátorodva ebben a formában továbbra is megtartjuk majd a Tücsök Programot.

Mostanság pedig már gondolkodhatunk a szabadidős programok szervezésében. Óvatosságból egyelőre még tartózkodunk a nagybuszos kirándulásoktól, viszont az egyéni utazással vagy tömegközlekedéssel könnyen elérhető helyszínekre biztosan szervezünk majd túrákat.


Szerintem a pandémia arra mindenképpen figyelmeztet, hogy a környezetünkben zajló, a természetet és a saját egészségünket is negatív irányba befolyásoló változások igenis itt vannak és egyre inkább visszafordíthatatlanok. Nem ülhetünk és nézhetjük ezt tétlenül, hanem a természetjárás terén mi magunk is tudunk tenni azért, hogy óvjuk és védjük azt, amit (ki)használunk. Én mindig azt mondom, hogy oly sok mindent kapunk a természettől, oly sok mindent ad nekünk, hogy egy kicsit illene már ebből vissza is adni. Legyünk felelős természetjárók - és itt nem csak a szemetelési problémára gondolok -, hanem mindenre, ami zavaró, vagy a minimális szükségesnél nagyobb mértékben avatkozik bele a természet rendjébe. 

 

Mindenképp pozitív hozadéka a pandémiának a szabadban eltöltött idő felértékelődése. Kapcsolódva az előző témához, jó lenne, ha ezzel együtt járna a környezeti kultúra javulása is. Bízom benne, hogy egyre többen fogják felismerni azt a más állapotot, amit a négy fal közül kiszabadulva a természetjárás okoz. Nagyon fontos az egymásra figyelés és a befelé tekintés is, amelyek kéz a kézben járnak és az előbbi nem is tud létezni az utóbbi nélkül.

Havasi Norbert, Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület

Lényegében november óta nullára redukálódtak a csoportos programjaink, de az instant túrák átsegítettek minket az elmúlt hónapokon. A GeoGo-ra és a Bükk Instant Kupába bekerültek az általunk működtetett Kaptárkő túrák és a Bükkaljai Kő-út túramozgalom is. Ezeknek a lehetőségnek köszönhetően sokan megismerhettek minket, pontosabban azokat a helyszíneket, ahol a szakmai munkánkat ellátjuk. A kommunikációt a facebookon és a weboldalunkon bonyolítjuk a tagságunkkal és az érdeklődőkkel.

Szerintem a pandémia arra hívja fel a figyelmet a természetjárásban, hogy most még nagyobb szükség van a szemléletformálásra, mint máskor. Ez pedig egy sokkal szorosabb összefogást igényel az erdészetek, a nemzeti parkok és a természetjáró tagszervezetek között. Sajnos az utóbbi időben nagyon sok szemét található az Eger környéki erdőterületeken, szinten minden héten lehetne szervezni egy szemétgyűjtést, hiszen most még az is túrázik, aki egyébként nem szokott. Ez részben nagyon hasznos, mert a túrázás sokkal több élményt nyújt, mint mondjuk egy pláza, de az említett környezetszennyezés miatt viszont nem jó. De ugyanígy említhetném a tűzrakásra vagy a kutyás túrázásra vonatkozó szabályokat is, amik ismerete nélkül egyszerűen nem lenne szabad túrázni.


Eigner László Lehner Gyula Turista Egyesület

Amikor a korlátozó intézkedések életbe léptek, gyakorlatilag azonnal töröltük a szervezett túráinkat, a kapcsolattartást pedig a közösségi oldalunkra korlátoztuk.

Az elmaradt csoportos programok helyett alternatív, egyénileg és a családdal közösen teljesíthető megoldásokat kínáltunk. Például egy-egy túraútvonal mentén elhelyeztünk egy kis tárgyat és vagy azt, vagy a meglévő tereptárgyak feliratát, jelzését kellett felkeresni egy bizonyos idő alatt. Ezeket a feladatokat csak úgy és csak az tudta megoldani, aki valóban járt az adott túraútvonalon. Az érdeklődést pedig mindig az befolyásolta, hogy mennyire jártunk népszerű túrahelyszínen.

Nagyon tanulságos volt az elmúlt egy év egyénileg és egyesületi szinten is. Annak ellenére, hogy csak minimális szinten tudtuk ellátni az alaptevékenységeinket, organikusan nőtt a facebook követőink száma. Sokan fordultak hozzánk túrázási tanácsért útvonalakkal kapcsolatban, de érkeztek megkeresések kezdőktől is. Jó érzés, hogy ezek az emberek számítottak a szakmai tudásunkra és még jobb, hogy érdemi segítséget tudtunk nyújtani nekik.

Hasznos lenne, ha például azok, akik egyáltalán nem túráztak még, részt vennének egyfajta érzékenyítésen. Nagyon fontos megtanulni helyesen viselkedni a természetben. Most szemmel látható, hogy mennyivel terheltebb az erdő – gondolok itt a szemétkupacokra -, hiszen sokan úgy túráznak, hogy sajnos nincsenek tisztában a természetjáró etikettel. Felelősségünknek érezzük helyrehozni azt, ami az utóbbi hónapokban kicsit elromlott, ezért rendszeresen viszünk magunkkal zsákokat a családi túráinkra, és összeszedjük az utunkba kerülő szemetet.

 

Süle Gábor, Göcsej Sportegyesület

Egyesületünk 2020. év elején – a járványhelyzetből adódó szigorításokig – a túratervünknek megfelelően három rendezvényt tudott megtartani. Az évadnyitó túránkat február elején, a Keszthelyi-hegységben, március elején, a szokásos „Nőnapi magashegyi túrát a Schneebergen” (Ausztria), valamint a Balaton-felvidéki gyalogtúrát. Szerencsés módon még idejében – februárban – sor került a közgyűlésünkre is. A további rendezvényeinket felfüggesztettük az év hátralévő idejében, gyakorlatilag az egyesületünk nem működött.

Sajnálatos módon így elmaradtak a nagy rendezvényeink, mint például a Dél-erdélyi kalandozások, valamint az egy hetes Pó kerékpártúra. A fenti két program szállás- és utazási költségének visszaszerzése több hónapos munkájába telt a szervezőknek, a kitartás eredményes volt, hisz a költségek 95 %-ban (buszok bérlése, szállásköltségek) megtérültek.

Szerencsére a teljesítménytúrák egy része – egyéni túraként meghirdetve – nem maradt el, így tagjaink rendszeresen, többen minden hétvégén gyalogoltak kisebb-nagyobb távokat. Egyesületünk statisztikája ezért nem romlott jelentősen, amit örömmel nyugtáztunk.

A járványhelyzet ellenére néhány jó statisztikai adat a 2020. évről: egyesületünk tagjai összesen 49839,5 MTSZ pontot teljesített, 20 fő teljesített 500 pont felett. A Legtöbb túranapot Beck Antal sporttársunk teljesített, összesen 135 napot túrázott az évben! Tagságunknak 86,6 %-a rendelkezik valamelyik minősítéssel.

Az adminisztrációs kötelezettségeit – mint minden évben – teljesítette az egyesület (a tisztújítás bejelentése a Cégbíróságnak, adóbevallás, közhasznúsági jelentés, SZJA 1% elszámolása, KSH jelentés, stb). A fennmaradó szabadidőben az egyesület honlapjának frissítését, karbantartását végeztük el, valamint az év végén, digitális formában megjelentettük híradónkat, a Kandikót.

Facebook oldalunkon egyéni túrák képeit, videóit osztottuk meg. Nagy sikere volt Gudics Balázs sporttársunk videó sorozatának, melyet számos érdeklődő követett. 2021. évben túratervet nem adtunk ki, hisz még mindig képlékeny a helyzet, így az elnökség úgy határozott, hogy csak rövid időre gondolkodunk előre, a lehetőségekhez képest szervezünk programokat, az előírásoknak megfelelően.

Közgyűlésünket online bonyolítottuk le, ez évben is minden adminisztratív előírásnak eleget tettünk.

Az utóbbi időben kis létszámú, családi túrákat szerveztünk, max. 4-6 fővel, és csak Zalaegerszeg környékén. Az idei szezonnyitó túránk a „Göcseji teraszoló” volt, miután a járványhelyzet lehetővé tette, hogy megfelelő szabályok betartásával lehet sportolni.  A résztvevők száma ékes bizonyítéka volt, hogy mennyire szükség van a közösségi életre, a mozgásra, társaságra.  Igyekszünk egynapos rendezvényeket szervezni sporttársainknak, hisz a hosszú tétlenség után már mindenki vágyik a természetbe.

Talán pozitívumként kell megemlítenem, hogy soha ennyi családi túrázót nem láttam a természetben, mint az elmúlt időszakban.  Remélhetőleg fennmarad ez a szokása az embereknek, hisz a sportolás egyik legegyszerűbb formája a gyaloglás. Bízunk benne, a járványhelyzet hamarosan engedi, hogy nagyobb lélegzetvételű programokat is szervezhessünk, tervezzük, hogy az elmaradtakat pótolni fogjuk.


Ha kíváncsi vagy a sorozat első, második és harmadik részére is, akkor kattints a linkekre.


MTSZ Országos Központ
fotó:Gulyás Attila

 


Cikk első megjelenése: 2021-06-02 07:26
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 132 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter