2021. november 28., vasárnap - Stefánia
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Így látják tagszervezeteink az elmúlt és az elkövetkező időszakot

Tanulságok és tanulnivalók a pandémia idején 3. rész

Bár számvetést jellemzően az óév végén vagy az új év kezdetén szokás tartani, mi rendhagyóan 2021. tavaszán arra kértük tagszervezeteinket, hogy összegezzék a járványhelyzettel nehezített mögöttük és egyelőre még előttük álló időszakot. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy melyek azok a kényszer szülte, de hatékonynak bizonyult feladatok, amelyeket megtartanak a jövőben is, és milyen pozitív tanulságot vonhatnak le a természetjárók a pandémiából. Összeállításunk harmadik részében Herman Klára, Hluchány József, Horváth Zoltán, Szeverényi Béla és Tóth Klára válaszait olvashatod.


Herman Klára, Jász-Nagykun-Szolnok megyei Természetbarát Szövetség


- A pandémia óta szövetségünk nem szervez túrákat és nem tartottuk meg a negyedéves közgyűléseinket sem. A 2019. évi záró ülés szerencsére még 2020. márciusa előtt lezajlott. Mivel a tevékenységünk csoportos programok szervezésére irányul, ezért csak a járvány megszűnése után tudjuk csak folytatni a munkánkat. Tapasztalataink alapján a járványhelyzet hozadéka az emberek eltávolodása egymástól és a félelem, ami miatt nehezen veszik rá magukat a találkozásra, túrázásra. Remélem, hogy rövid időn belül feloldják a korlátozásokat, ami pozitív változást hozhat a túrázóink életében is.


 

Hluchány József, Győr-Moson-Sopron megyei Természetbarát Bizottság

- A tagságunk nagy része időskorú, ezért minden szempontból az óvatosság jellemzi a tevékenységünket. A korábban heti rendszerességgel megtartott egyesületi ülések és összejövetelek teljes egészében elmaradtak, a kapcsolatot csak telefonon és ímélben tartjuk egymással. Győr idén ünnepli várossá avatásának 750. évfordulóját, amiről számos érdekesség megjelenik a médiában. Ezeket rendszeresen ajánljuk egymásnak. Egyesületeink ugyan elkészítették a 2021. évi eseménynaptárukat, de addig várunk a megjelentetéssel, amíg feloldják a korlátozásokat.

Megyei szintén tapasztalható, hogy a korlátozások betartásával sok az egyéni és a családi kiránduló, sőt a tagjaink közül is többen egyénileg indulnak útnak. Öröm látni ezt a természetközeli „mozgolódást”, sőt tanácsadással és térképpel is segítjük a hozzánk fordulókat.

 

 


Horváth Zoltán, Komárom- Esztergom megyei Természetbarát Szövetség

- A megpróbáltatásokkal terhelt év ellenére talán az optimizmusunkat sugallja, hogy a 16 egyesületünk számára is tudunk megfelelő elfoglaltságokat, megoldásokat biztosítani A jelzésfestésre úgy tekintek, mint a természetjárás egyik műfajára, hiszen hihetetlen jó alkalmat biztosít arra, hogy friss levegőn legyünk, többek között ezért is találom hasznosnak a Jelzésfestés pályázatot. Több szakosztályunk és egyesületünk arra használja a korlátozott lehetőségeket, hogy technikai túrák keretében felújítsa a jelzett turistautakat.

Az éves eseménynaptárunk elkészült, de annak 27 túrájából az első 9, mint IVV túra elmaradt, néhány pedig tervezetten hasonló sorsra jut, vagy instant formában kerül megrendezésre.

Tervezzük a Gerecse50-et, ami a járványhelyzet miatt tavaly és idén áprilisban is törölve lett. Elkészült az új kétnapos terv augusztusra: szombaton az 50, vasárnap pedig a 10, 20, 30 kilométeres távok lesznek. De biztosat csak akkor mondhatunk, ha a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a program megrendezését.

Vannak egyénileg vagy szűk családi körben teljesíthető klasszikus túraajánlataink, és szorgalmazzuk az egyéni túrázói minősítéseket és a jelvényszerző programokat, mint például az Országos Kéktúrát, a Közép-Dunántúli Piros Túrát, a Vértesi Tájjárót, a KEM Természetjáróját, vagy a KEM Kerékpáros Természetjáróját. A kor igényeihez igazodva pedig vannak instant túráink is, amihez elég egy okostelefon. Véleményem szerint a természetjárás a legjobb orvosság a bezártság ellen, hiszen a láb mindig kéznél van.

 

 

Tóth Klára, Baranya megyei Természetbarát Szövetség

- Az elmúlt időszakban úgy mondanám, hogy jellemzően csak a honlapunkon és a facebook oldalunkon voltunk aktívak, túrákat és egyéb eseményeket nem szerveztünk. A havonta megjelenő Mecsek Híradóban a túrabeszámolók helyett régi emlékeket idéztünk fel, illetve az erdészetektől és a nemzeti parkoktól átvett érdekességeket osztottuk meg az olvasókkal. Székhelyünkön keddenként lehetőséget biztosítottunk a túramozgalmak igazoló füzeteinek megvásárlására és a teljesítések igazolására.  Nagyon várjuk már, hogy ismét – akár már májusban – közösen túrázhassunk, és újra természetesen éljünk!

 


Szeverényi Béla, Sopron Városi Szabadidősport Szövetség Természetjáró Szakbizottság

- A Sopron Városi Szabadidősport Szövetség Természetjáró Szakbizottság kéthetenként gyűléseit egyelőre online tartja. Sajnos a programjaink elmaradtak. Egyesületünk, a Soproni Vándorok Túraegylet - kísérleti és átmeneti megoldásként, online egyéni kvíz túrák szervezett, és ehhez ismeretterjesztő anyagokat tett elérhető az interneten. A családok és az egyéni túrázók körében népszerűek voltak ezek a programok, így a jövőre nézve is biztosan megtartjuk majd őket. A Postás Természetjáró Szakosztályunk fennállásának 75. évfordulója alkalmából 75 fát ültetett a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. segítségével, és a Soproni-hegysében található 75 emlékhelyet érintő, egyénileg is teljesíthető túramozgalmat hozott létre. A Lővér Természetjáró Egyesület minden tervezett programját elhalasztotta. Röviden, a járványhelyzet előírásainak a betartásával igyekszünk működni. Szerintem a pandémia az egymásra figyelés, a természet iránti tisztelet és megbecsülés fontosságára hívja fel a figyelmet a szervezett és az egyéni túrázóknak egyaránt. Bízom abban, hogy a most tapasztalható visszafogottság nem okoz maradandó károkat a társasági életünkben. Várjuk, hogy újra együtt túrázhassunk és megerősödjenek a közösségünk kapcsolatai, kötődései.

 
A sorozat első részét ezen, a másodikat pedig ezen a linken találod.


MTSZ Országos Központ

fotó: stockphoto

Cikk első megjelenése: 2021-05-20 18:39
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 118 regisztrált felhasználó
 • 2 445 hírlevél előfizető
 • 345 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 0 esemény
 • 3 017 megjelent cikk, hír
 • 284 belső oldal
 • 2 263 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter