2023. január 30., hétfő - Martina, Gerda
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Így látják tagszervezeteink az elmúlt és az elkövetkező időszakot

Tanulságok és tanulnivalók a pandémia idején 3. rész
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Bár számvetést jellemzően az óév végén vagy az új év kezdetén szokás tartani, mi rendhagyóan 2021. tavaszán arra kértük tagszervezeteinket, hogy összegezzék a járványhelyzettel nehezített mögöttük és egyelőre még előttük álló időszakot. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy melyek azok a kényszer szülte, de hatékonynak bizonyult feladatok, amelyeket megtartanak a jövőben is, és milyen pozitív tanulságot vonhatnak le a természetjárók a pandémiából. Összeállításunk harmadik részében Herman Klára, Hluchány József, Horváth Zoltán, Szeverényi Béla és Tóth Klára válaszait olvashatod.


Herman Klára, Jász-Nagykun-Szolnok megyei Természetbarát Szövetség


- A pandémia óta szövetségünk nem szervez túrákat és nem tartottuk meg a negyedéves közgyűléseinket sem. A 2019. évi záró ülés szerencsére még 2020. márciusa előtt lezajlott. Mivel a tevékenységünk csoportos programok szervezésére irányul, ezért csak a járvány megszűnése után tudjuk csak folytatni a munkánkat. Tapasztalataink alapján a járványhelyzet hozadéka az emberek eltávolodása egymástól és a félelem, ami miatt nehezen veszik rá magukat a találkozásra, túrázásra. Remélem, hogy rövid időn belül feloldják a korlátozásokat, ami pozitív változást hozhat a túrázóink életében is.


 

Hluchány József, Győr-Moson-Sopron megyei Természetbarát Bizottság

- A tagságunk nagy része időskorú, ezért minden szempontból az óvatosság jellemzi a tevékenységünket. A korábban heti rendszerességgel megtartott egyesületi ülések és összejövetelek teljes egészében elmaradtak, a kapcsolatot csak telefonon és ímélben tartjuk egymással. Győr idén ünnepli várossá avatásának 750. évfordulóját, amiről számos érdekesség megjelenik a médiában. Ezeket rendszeresen ajánljuk egymásnak. Egyesületeink ugyan elkészítették a 2021. évi eseménynaptárukat, de addig várunk a megjelentetéssel, amíg feloldják a korlátozásokat.

Megyei szintén tapasztalható, hogy a korlátozások betartásával sok az egyéni és a családi kiránduló, sőt a tagjaink közül is többen egyénileg indulnak útnak. Öröm látni ezt a természetközeli „mozgolódást”, sőt tanácsadással és térképpel is segítjük a hozzánk fordulókat.

 

 


Horváth Zoltán, Komárom- Esztergom megyei Természetbarát Szövetség

- A megpróbáltatásokkal terhelt év ellenére talán az optimizmusunkat sugallja, hogy a 16 egyesületünk számára is tudunk megfelelő elfoglaltságokat, megoldásokat biztosítani A jelzésfestésre úgy tekintek, mint a természetjárás egyik műfajára, hiszen hihetetlen jó alkalmat biztosít arra, hogy friss levegőn legyünk, többek között ezért is találom hasznosnak a Jelzésfestés pályázatot. Több szakosztályunk és egyesületünk arra használja a korlátozott lehetőségeket, hogy technikai túrák keretében felújítsa a jelzett turistautakat.

Az éves eseménynaptárunk elkészült, de annak 27 túrájából az első 9, mint IVV túra elmaradt, néhány pedig tervezetten hasonló sorsra jut, vagy instant formában kerül megrendezésre.

Tervezzük a Gerecse50-et, ami a járványhelyzet miatt tavaly és idén áprilisban is törölve lett. Elkészült az új kétnapos terv augusztusra: szombaton az 50, vasárnap pedig a 10, 20, 30 kilométeres távok lesznek. De biztosat csak akkor mondhatunk, ha a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a program megrendezését.

Vannak egyénileg vagy szűk családi körben teljesíthető klasszikus túraajánlataink, és szorgalmazzuk az egyéni túrázói minősítéseket és a jelvényszerző programokat, mint például az Országos Kéktúrát, a Közép-Dunántúli Piros Túrát, a Vértesi Tájjárót, a KEM Természetjáróját, vagy a KEM Kerékpáros Természetjáróját. A kor igényeihez igazodva pedig vannak instant túráink is, amihez elég egy okostelefon. Véleményem szerint a természetjárás a legjobb orvosság a bezártság ellen, hiszen a láb mindig kéznél van.

 

 

Tóth Klára, Baranya megyei Természetbarát Szövetség

- Az elmúlt időszakban úgy mondanám, hogy jellemzően csak a honlapunkon és a facebook oldalunkon voltunk aktívak, túrákat és egyéb eseményeket nem szerveztünk. A havonta megjelenő Mecsek Híradóban a túrabeszámolók helyett régi emlékeket idéztünk fel, illetve az erdészetektől és a nemzeti parkoktól átvett érdekességeket osztottuk meg az olvasókkal. Székhelyünkön keddenként lehetőséget biztosítottunk a túramozgalmak igazoló füzeteinek megvásárlására és a teljesítések igazolására.  Nagyon várjuk már, hogy ismét – akár már májusban – közösen túrázhassunk, és újra természetesen éljünk!

 


Szeverényi Béla, Sopron Városi Szabadidősport Szövetség Természetjáró Szakbizottság

- A Sopron Városi Szabadidősport Szövetség Természetjáró Szakbizottság kéthetenként gyűléseit egyelőre online tartja. Sajnos a programjaink elmaradtak. Egyesületünk, a Soproni Vándorok Túraegylet - kísérleti és átmeneti megoldásként, online egyéni kvíz túrák szervezett, és ehhez ismeretterjesztő anyagokat tett elérhető az interneten. A családok és az egyéni túrázók körében népszerűek voltak ezek a programok, így a jövőre nézve is biztosan megtartjuk majd őket. A Postás Természetjáró Szakosztályunk fennállásának 75. évfordulója alkalmából 75 fát ültetett a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. segítségével, és a Soproni-hegysében található 75 emlékhelyet érintő, egyénileg is teljesíthető túramozgalmat hozott létre. A Lővér Természetjáró Egyesület minden tervezett programját elhalasztotta. Röviden, a járványhelyzet előírásainak a betartásával igyekszünk működni. Szerintem a pandémia az egymásra figyelés, a természet iránti tisztelet és megbecsülés fontosságára hívja fel a figyelmet a szervezett és az egyéni túrázóknak egyaránt. Bízom abban, hogy a most tapasztalható visszafogottság nem okoz maradandó károkat a társasági életünkben. Várjuk, hogy újra együtt túrázhassunk és megerősödjenek a közösségünk kapcsolatai, kötődései.

 
A sorozat első részét ezen, a másodikat pedig ezen a linken találod.


MTSZ Országos Központ

fotó: stockphoto

Cikk első megjelenése: 2021-05-20 18:39
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 129 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter