2023. február 01., szerda - Ignác
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Így látják tagszervezeteink az elmúlt és az elkövetkező időszakot

Tanulságok és tanulnivalók a pandémia idején
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Bár számvetést jellemzően az óév végén vagy az új év kezdetén szokás tartani, mi rendhagyóan 2021. tavaszán arra kértük tagszervezeteinket, hogy összegezzék a járványhelyzettel nehezített mögöttük és egyelőre még előttük álló időszakot. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy melyek azok a kényszer szülte, de hatékonynak bizonyult feladatok, amelyeket megtartanak a jövőben is, és milyen pozitív tanulságot vonhatnak le a természetjárók a pandémiából. Összeállításunk első részében Bernáth Marietta, Lévai Gyöngyi és Papp László Győző válaszait találod.Bernáth Marietta, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Természetjáró Szövetség elnöke

- A 2020 tavaszán érvénybe lépett korlátozások miatt a Népek Tavasza teljesítménytúránkat a program előtt 3 nappal kellett törölni. Ez komoly nehézséget jelentett, sajnos a gazdasági évet veszteséggel zártuk. Az érvényben lévő jogszabályoknak megfelelve újragondoltuk a szervezést, ezért idén már nem teljesítménytúraként, hanem egy hosszabb időintervallumban, egyénileg vagy családosan teljesíthető emléktúraként hirdettük meg online felületeinken. Ez egy hosszútávon is működőképest, pozitív megoldásnak mutatkozott, így biztosan megtartjuk a jövőre nézve.

A mondhatni második legnépszerűbb eseménysorozatunkat, az általános és középiskolák részére havonta szervezett diáktúrákat szintén a járványügyi intézkedésekhez igazítottuk, ezért azt felfüggesztettük. Félbeszakadt egy útjelző-vezető tanfolyamunk is, épp nem sokkal a vizsga előtt. Online oktatás szervezésben nem gondolkodtunk, mivel ezt a képzést eredetileg is a személyes tudásátadásra építettünk. Az említettek miatt nagyon várjuk az enyhítéseket, mert ezek olyan rendezvények és feladatok, amiket nem tudunk mással helyettesíteni.

Időközben a lehetőségek szerint megtartottuk az esedékes tisztújító közgyűlést és online eszközökön tartottuk az elnökségi üléseket és bizottsági megbeszéléseket. Ez a fajta kommunikáció rengeteg rugalmasságot rejt magában, főleg munkavégzés mellett, így biztosan átültetjük a gyakorlatba akkorra is, amikor majd személyesen is lehet találkozni.

Hiszem, hogy a pandémia a természetjárókat is megfontolására figyelmeztet. Döntenünk kell arról, hogy mi fontos és mi nem. Ha változtatni szeretnénk, akkor lehetünk bátrabbak, merészebbek, újítóak. Ebben a járványhelyzetben mutatkozik meg a legjobban az, hogy fejlődni, alkalmazkodni és rugalmasnak lenni nemcsak önmagunkért, hanem a közösség érdekében egyaránt fontos.

A saját magunk belső egyensúlya érdekében pedig el kell engednünk azokat a bosszantó dolgokat, amiken nem tudunk változtatni. Például látom azt, hogy nagyon sokan betartják a járványügyi szabályokat, ami példaértékű és követendő. Sajnos azonban a nyughatatlanabbak a veszély ellenére teljesítménytúrákat, szervezett túrákat hirdetnek, akár pénzügyi ellenszolgáltatásért. Ez a felelőtlen magatartás a szervezőt és a résztvevőt egyaránt minősíti.

Bízom abban, hogy fokozatosan újraindul az élet, de az szinte biztos, hogy semmi nem lesz már olyan, mint a járványhelyzet előtt. A legtöbben óvatosabbá és kockázatkerülővé váltunk. Inkább élünk majd „a kevesebb több” szemléletet szerint, mivel a pandémia többek között megtanított még megfontoltabbá válni.

 

 

 

Lévai Gyöngyi, a Hajdú-Bihar Megyei és Debrecen Városi Természetjáró Szövetség elnöke

- Egyesületünk zárt és nyílt térben tartott tradicionális eseményei (például az 58. Természetbarát Hét) elmaradtak a pandémia miatt. A teljes egészében szabad téren zajlókat pedig átalakítottuk egyénileg teljesíthető túrára. Ilyen volt novemberben a Zoltai-emléktúra, január első vasárnapján a Dombi-emléktúra, és az elmaradt Természetbarát Hét záró túrája. 2020 márciusától nem indultak buszos programok sem, és a tagságunk által oly nagyon kedvelt Bihari-hegységbe sem jutottunk el. A Válaszd a hazait! kerékpáros túrasorozatból ötöt megtartottunk kellő körültekintéssel. Pozitív tapasztalatunk volt, hogy az általában gyalogos túrázók is szívesen pattantak kerékpárra. A közgyűlésünket kis létszámmal és végig maszkban ülve, de még meg tudtuk tavaly tartani.

A természetjárás iráni kedv nem csappant meg, csak megváltoztak a természetjáró szokások. Például népszerűbbek lettek a Debrecen környéki, akár közösségi közlekedéssel is gyorsan megközelíthető helyszínek, ez a járvány egyik pozitív hozadéka. Sokan egyénileg vagy a családdal túráznak napjainkban a nagy létszámú társaságok helyett. Tapasztalható, hogy nagyobb a családtagok egymásra figyelése. A tagságunk javarészt érett korúakból áll, akik a gyerekeik, unokáik kérésére már akkor távolmaradtak a közösségi eseményektől, amikor még lehetett ilyeneket szervezni. Persze az óvatosság érthető és el kell fogadnunk egymás döntését, ugyanakkor a társas kapcsolatoknak sokat árt ez az időszak.  

Szeretnénk már visszatérni a csoportos programokhoz, mert hiányzik annak az esszenciája: a barátságok, a régi és az új ismeretségek, a közösségi élmény.

A pandémia egyik legnagyobb figyelmeztetése a törékenység. A megszokott életünk egyik pillanatról a másikra felborulhat, és nem tudni, hogy hogyan éli meg egyikőnk vagy a másikunk a változást. A természetjárás viszont nemcsak a fizikai, hanem a lelki problémákra is gyógyír tud lenni, ezért nem szabad abbahagyni. Menjünk, amíg lehet.


 

 

Papp László Győző, a Heves Megyei Természetbarát Szövetség főtitkára

- Külön kell beszélnünk arról az időszakról, amikor tombolt  a járvány. A legproblémásabb időszakban gyakorlatilag teljesen leállt a tevékenységünk. Nem voltak túrák és nem voltak versenyek, tehát azok a közösségi események, amik a fertőzés terjedését fokozták volna, teljesen elmaradtak.  A helyzet tavaszi javulásától a novemberi korlátozásokig Egerből induló és oda visszaérkező programokat szerveztünk, a járványügyi intézkedéseket betartva és lehetőleg a közösségi közlekedést elkerülve. Tartottuk a távolságot egymástól és maszkot viseltünk. Ez utóbbiak hasznosnak bizonyultak, tehát a jövőben is kerülni fogjuk a közösségi közlekedést és betartjuk a távolságot.


Szerintem a pandémia egyik üzenete az egymás iránt tanúsított kölcsönös figyelem és a segítségnyújtás. Várhatóan több emberben felmerül majd a mozgás és az egészséges életmód fontossága és a természetjárás iránti érzékenység. Bízunk abban, hogy a korlátozások enyhítése mihamarabb bekövetkezik és elkezdhetjük ismét a terepi munkát.


MTSZ Országos Központ
fotó: stockphoto

Cikk első megjelenése: 2021-04-28 16:04
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 19 esemény
 • 3 130 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter