2023. február 08., szerda - Aranka
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Igényvezérelt buszjárat Dömör-kapu és Szentendre között a Természetjárók Napján is

Miért érdemes szeptember 18-án a Visegrádi-hegység egyik kedvelt helyszínén befejezni a túrát?
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Elnevezéséhez méltóan Dömör-kapu valóban bejárat a Visegrádi-hegységbe. A szurdok a változatos felszíni formáknak, üde réteknek ill. a vadregényes patakvölgynek köszönhetően rendkívül kedvelt a természetjárók körében, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy Lajosforrásra ill. a Bükkös-patak mentén az Országos Kéktúra felé két fontos turistaút is innen indul (ill. ide érkezik).


Dömör-kapu valaha a Bükkös-patak völgyének vadregényes, szűk sziklaszurdokaként, fenséges sziklakatlanaként volt ismert, az elnevezés a sziklás szorosoknál előforduló „vaskapu” (törökül demir kapi) kifejezésből eredhet (Demer Kapija egy sziklaszurdok bejáratánál, „kapujánál” fekvő város Macedóniában), de a Dömörkapu tájnévvel a Mecsekben, Pécs közelében is találkozhatunk – lásd Mecsek, Villányi-hegység turistakalauz. A patak mohos andezitfalak között zuhogott alá, de az 1920-as évek elején nyitott andezitbánya (drótkötélpálya Szentendrére) intenzív termelése az 1960-as évekbeli bezárásáig jórészt megsemmisítette a sziklaszorost. A völgy tájsebeit napjainkra már begyógyította a természet, becserjésedtek a bányaudvarok sziklafalai. A csobogó Bükkös-patak, s a hídjánál zúgó vízesés a szurdokvölgyet kedvelt kirándulóhellyé teszi.” (Berki Zoltán, Pilis–Visegrádi-hegység turistakalauz, Cartographia, 2020)

2013-ban az utolsó lakók is elhagyták az egykori bányászlakásokat, a Szentendre–Dömörkapu buszjárat sok-sok évtized után megszűnt. 2014-ben a Lokomotív TE kérvényt állított össze „Petíció a Szentendre–Dömörkapu Volán járat szezonális visszaállításáért” címmel, melyhez az MTSZ, a Pilisi Parkerdő Zrt., a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Szentendrei HÓD Honismereti Túraegylet is csatlakozott (lásd melléklet).

Ennek eredményeképpen a járatot a Volánbusz 2014 márciusában turisztikai céllal, a nyári időszámítás időtartama alatt hétvégi, igényvezérelt közlekedéssel visszaállította. Ez azt jelenti, hogy a busz akkor közlekedik, ha a járatra legalább egy menetjegy a Volánbusz bármely pénztárában az utazás napján Dömörkapu felé 9:00 óráig, Szentendre felé 16:00 óráig elővételben megváltásra kerül. A busz Szentendréről Dömörkapura 9:10-kor, Dömörkapuról Szentendrére 17:25-kor indul, s csak a lajosforrási elágazásnál áll meg.

A Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. integrált közlekedési vezetőjének, Ács Balázs úrnak (aki több más, turisztikailag fontos közösségi közlekedési szituáció javításán, fejlesztésén keresztül segítette a természetjárás ügyért, s ezért a turisztikai célú közlekedés fejlesztéséért és a menetrendek turistabarát kialakításáért végzett munkájáért a Magyar Természetjárás Emlékplakett idei kitüntetettje) köszönhetően a dömörkapui buszjárat azóta is ebben a formában közlekedik.

2021. szeptember 18-án, a Természetjárók Napján is várni fogja a Dobogókőről a Sikáros – Bükkös-patak kényelmes útvonalon Dömörkapura túrázókat, ahonnan tehát 17:25-kor indul Szentendrére, mivel Berki Zoltán térképész, a Lokomotív TE tagja reggel Szentendrén elővételben megveszi a járat délutáni, dömörkapui indulását garantáló jegyet, így bátran ajánljuk figyelmébe minden túrázónak a kínálkozó közlekedési lehetőséget (9 km, 3 óra, jelzés: OKT  –  kék +  –  OKT –  zöld +)

Cikk első megjelenése: 2021-09-17 12:42

Csatolt dokumentumok

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 22 esemény
 • 3 133 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter