2023. március 24., péntek - Gábor, Karina
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Igazgatói tájékoztató

A 2011. márciusi eseményekről
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az ügyvezető elnökség korábbi döntésének megfelelően állandó napirendi pontként szerepel az Ügyvezető elnökségi ülésen a két ülés közötti eseményekről és a döntések végrehajtásról szóló igazgatói tájékoztató.
2. napirendi pont
 
Igazgatói tájékoztató
a két ülés között történt eseményekről és a döntések végrehajtásáról
 
2011. 03. 02 - 04.06
 
Bevezető
 
Az ügyvezető elnökség korábbi döntésének megfelelően állandó napirendi pontként szerepel az ülésen a két ülés közötti eseményekről és a döntések végrehajtásról szóló tájékoztató. Ezt most is az Elnökségnek írott beszámolók mintájára készítettem el. 
 
Létszám
 
A negyedéves adatokkal április közepére leszünk tisztában. Jelenleg annyit tudunk, hogy a TT kártyák sorszáma 1100 felé közelít, ami nem jelenti azt, hogy a korábbi kártyák tulajdonosai mind érvényesítettek volna. (439 matrica és 241 darab új kártya)
 
Pénzügyi helyzet
 
Az elmúlt hónap végére megérkezett a tavalyi működési támogatás második részlete, ami lehetővé tette, hogy április elején bért és elmaradt számlákat fizessünk. Ezzel nagyjából lenulláztuk a számláinkat, s most várjuk a tagdíjbevételeket.
 
Sajnos az is kiderült, hogy az államtitkár úrtól az OKT50 program előkészületeihez hiába kértünk támogatást, s a rendezvénypályázaton remélt 4.500 ezer forintból mindössze 1.800 ezer forintot nyertünk. Az viszont jó hír, hogy a tavalyi évi működési támogatáshoz hasonlóan idén is remélhetünk 7.200 ezer forintot a minisztériumtól. S van remény arra is, hogy egy korábbi pénzmaradványból is részesülhetünk.
 
Szervezeti élet
 
A szervezeti életet érintő események közül kiemelhetjük, hogy az ügyvezető elnökség által hozott döntésnek megfelelően zajlik a „Hogyan tovább MTSz?” anyag vitája, és elindult a túravezető képzés reformjának konzultációs szakasza.
 
Itt kell elmondanunk, hogy a számvizsgáló bizottság működését nagyon megnehezíti, hogy a bizottság elnökének egészségi állapota az elmúlt időben sokat romlott. A folyamatos működés biztosítása érdekében feltétlenül lépéseket kell tenni.
 
E címszó alatt szólunk arról is, hogy ülésezett az MTSz elnöksége, megalakulásának 100 éves évfordulóját ünnepelte a TTE pécsi csoportja, emléklapot adtunk át a BTSSz önállóvá válásának 20 évfordulóján, 2000 főt is meghaladó létszámmal zajlott le a BAZ megyei szövetségünk által rendezett teljesítménytúra.
 
Új vezetése van a Nógrád Megyei Természetbarát Szövetségnek: Elnök: Noszky Zoltán, főtitkár: Józsa Gábor, elnökségi tag: Domonkosné Váradi Éva. Az elnökség további tagjai változatlanok maradtak: Miheller Tibor, Parádi László, Petróczy Andrásné, Tolmácsi Ferencné.
 
Kunos Gábor személyében a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség új tagot delegált az Elnökségbe.
A Thirring Gusztáv Természetjáró Fesztivál szervezése kapcsán elindítottuk az új, szakmai alapokra helyezett szakági együttműködés programját is.
 
Szomorúan kell elmondanunk, hogy a Budapesti Természetbarát Sportszövetség anyagi forrásai elapadtak, ezért alkalmazottainak felmondott, s most dolgozzák ki a jövőbeni működés feltételeit.
 
Alapteremtés, pályázati munka
 
Ezen a területen eredmények és kudarcok is születtek az elmúlt időszakban. Egyrészt elutasításra került a Czene Attila államtitkárhoz benyújtott OKT50 témájú támogatáskérő levelünk és a rendezvénypályázaton is csak 1.800 ezer forintot nyertünk a kért 4.500 ezer forint helyett, másrészt viszont ígértet kaptunk az idei működési támogatás első részletének átutalására, miután a tavalyi második részlete megérkezett, s az a hír járja, hogy egy több évvel ez előtti elmaradás kifizetésről is született döntés.
 
Az is jó hír, hogy az NCA-hoz beadott három pályázatunk (működés, képzés, kiadvány) túl van a hiánypótlási és formai bírálati szakaszon, s most már „csak” a szakmai-pénzügyi döntést várjuk.
 
Projektek
 
Már futó projektjeink időarányos feladatainak elvégzése mellett (OKT50, TT kártya, Év vidéke, Hogyan tovább MTSz?, stb.), az elmúlt hónapban elindított projektjeink közül a Természetjáró fesztiválok 2011.című programsorozatot kell kiemelnünk. Ennek első állomásaként április 15-én kerül megrendezésre a már említett dobogókői természetjáró fesztivál.
 
A Hogyan tovább MTSZ? és a Túravezető képzés reformja című programok ügyvezetői és elnökségi tárgyalását követően az elnök-főtitkári vita lesz a következő állomása.
 
Rendezvények
 
Szervezetünk kiállítóként vett részt mind a Hungexpo Utazás kiállításán, mind a Millenáris Future Home programján. Előbbin sajtótájékoztatót is tartottunk az OKT 50 program kapcsán, amelynek eredményeként több helyen megjelentek ezzel kapcsolatos írások. 
 
A márciusi rendezvények közül kiemeljük még az Osztrák Intézet átadási ünnepségét, az EWV belgrádi konferenciáját, az MTSz Elnökségének Ülését, a Természetvédelmi Szakmai Napok programjait, a Környezet- és Természetvédő Szervezetek XXI. Országos Találkozóját, amelyen hivatalosan Németh Imre képviselte szövetségünket.
 
Képzések
 
Itt újra megemlítjük, hogy zajlik a túravezető képzés reformja, amit az elnökség megbízásából ifj. Farkas György koordinál a szövetségben.
 
Új szakaszába lépett a NOWA, az Országos Nordic Walking program. A már korábban kiképzett 50 instruktorunk közül 11 fő jelentkezett a Magyar Szabadidősport Szövetséggel közösen szervezett kedvezményes tréneri képzésre.
 
Kiadványok
 
Itt elsősorban az OKT 50 túrafüzet, a szóróanyag, a sajtó- és szponzori tájékoztató előkészületi munkáit érdemes kiemelni.
 
Itt szólunk arról is, hogy Kovács Tamás alelnök úr az ATV Hazai turizmus című magazinműsorának stábját kalauzolta a Kéktúra budapesti szakszán, amelynek anyaga a honlapon is megtekinthető.
 
Duró Imre igazgató az Újpest TV-ben beszélt az MTSZ-ről és annak programjairól. Itt is külön hangsúlyt kapott az OKT50 program.
 
Fontos kiemelnünk azt is, hogy elindult Természetbarát Hírlevél szolgáltatásunk, amely – reméljük - rövidesen hetente 1000 címre viszi el szövetségünk legfrissebb híreit.
 
Kapcsolatok
 
A kapcsolatépítés területén a NEFMI döntéshozóival, az MSzSz munkatársaival és a szakágak képviselőivel kialakult kapcsolataink fejlődésről érdemes beszámolni, de itt kell megemlítenünk a siklórepülőket és az ökoiskolákkal elindított kapcsolatfelvételünket is.
 
Természetesen szólnunk kell az EWV belgrádi tanácskozásáról, amelyen Pálmai Vencel és Trischler Ferenc képviselték a szövetséget, s természetesen az NFI és a KST vezetőinek Év vidéke tárgyú budapesti látogatásról is.
 
Itt szólunk arról is, hogy az ügyvezetés döntésének megfelelően elküldtük a nemzeti parkokat érintő költségvetési megszorítások ellen tiltakozó levelünket dr. Fazekas Sándor miniszternek, bár eddig válasz nem érkezett rá.
 
Infrastruktúra
 
Az infrastruktúra területén fontos elmondanunk, hogy felújítását követően ünnepélyes keretek között átadásra került a Bajcsy-Zsilnszky úti székházunk, amelyet nagy örömmel vett birtokba bérlőnk, az Osztrák Intézet.
 
A Thöklyí úti irodában is lassan befejeződnek az elmaradt munkák. Az elmúlt hónapban elkészültek a fali szekrények, egy nagyméretű polcrendszer, a zárjavítási és villanyszerelési munkák. Ennek köszönhetően az irodák elosztását is meg tudtuk változtatni és az ügyfélszolgálati tevékenységnek is méltóbb körülményeket tudtunk biztosítani..
 
 
Budapest, 2011. április 1.
 
 
 
                                                                                                          Duró Imre
                                                                                                           igazgató
Cikk első megjelenése: 2011-04-05 20:16
Módosítva: 2011-04-05 20:16

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 22 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter