2023. március 21., kedd - Benedek
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Hazai siker Brüsszelben

A WWF Magyarország és a DDNP Igazgatóság díjazott 2012-es projektje
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Európai Uniós díjat nyert a WWF Magyarország és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság élőhely-helyreállítási projektje. Az Európai Unió a legjobb, LIFE támogatásból megvalósított természetvédelmi projektek közé választotta a WWF Magyarország és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság „Nagykőrösi pusztai tölgyesek megőrzése” című pályázatát.
 
A díjakat június 9-én este adták át 2012 legjobbjainak a brüsszeli Zöld Héten.
A díjjal az Európai Bizottság nem csupán a természetvédők kitartó munkáját ismerte el, hanem a pusztai tölgyesekre, hazánk és Európa élővilágának e kiemelkedően fontos, különleges darabjára is felhívta a figyelmet. A pusztai tölgyesek az erdőssztyeppek közé tartoznak, amelyek Eurázsián átívelve itt, a Kárpát-medencében érik el elterjedésük nyugati határát. A homoki erdőssztyeppek több mint száz védett állat- és növényfajnak adnak otthont.

A nagykőrösi erdő a legnagyobb és legtermészetesebb állapotban megmaradt homoki tölgyes Magyarországon, ám sok veszély fenyegette pusztulással a LIFE projekt 2006-os indulását megelőzően. Az ötéves terepi munka során a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a WWF Magyarország és a Nagykőrösi Önkormányzat közös munkájának eredményeként sikerült biztosítani a pusztai tölgyesek helyreállítását és fennmaradását közel egy évszázadig. 175 hektár (350 focipálya nagyságú erdőterület) 90 évre a Nemzeti Park Igazgatóság kezelésébe került, ennek köszönhetően az erdőgazdálkodás itt megszűnt, lehetővé téve a természetes folyamatok érvényesülését.
A természetvédők őshonos erdők telepítésével csökkentették a természetes növényzet feldarabolódottságát, és mintegy 420 hektáron visszaszorították az őshonos növényzetet veszélyeztető idegenhonos özönfajokat. A tölgyes természetes felújulása, a vadkárok csökkentése és a facsemeték védelme érdekében pedig a terület egy részén vadkizáró kerítést építettek.

Annak érdekében, hogy a mindeddig ismeretlen természeti kincsről egyre többen tudomást szerezzenek, megnyílt a Pálfája Erdei Oktatóközpont. Egy régi tábor szolgál bemutatóhelyként, ami önkéntesek segítségével újult meg. Nevét a környék legidősebb, 500 éves famatuzsáleméről kapta. A Pálfája természetismereti- és kézműves foglalkozásokkal, nyári táborokkal és rendezvényekkel várja a gyerekeket. Az Oktatóközponttól szabadon látogatható Pálfája tanösvény indul, amely végigkalauzolja a homoki erdőssztyepp élővilágára kíváncsi turistákat a Pálfája-erdőn.
A „Nagykőrösi pusztai tölgyesek” projektet az Európai Unió a legjobb 2012-es LIFE természetvédelmi projektek közé választotta. A díjat júmius 9-én Verő György, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság projektvezetője vette át Brüsszelben, a Zöld Héten.

(Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Parg Igazgatóság.)
Cikk első megjelenése: 2013-06-12 12:55
Módosítva: 2013-06-12 12:55
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 141 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter