2022. december 03., szombat - Ferenc, Olívia
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Halad a Hoffmann-kunyhói (kerékpáros) út helyreállítása

Októbertől járható a Pilismarót - Két-bükkfa-nyereg közti erdei út
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Számos útépítő szakember és munkagép dolgozik azon, hogy a tavaszi viharok idején megrongálódott, Pilismarótról Dobogókő irányába haladó erdészeti út - amely egyben kerékpározásra kijelölt útszakasz – helyreállítása október közepére elkészüljön. A munkálatok a terveknek megfelelően haladnak.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészetének területén nagy erőkkel folyik az ún. Hoffmann-kunyhói út helyreállítása. Az idei évben a helyreállítás I. üteme készül el. Ennek során 168 méternyi, nagyméretű kövekből épített hagyományos támfal, és 30 méternyi ún. gabion támfal, vagyis kisebb méretű kövekből megrakott acéldrót szerkezet épül.

A támfalak építésének célja, hogy az út szerkezetét, alapját megóvja a völgyben futó Malom-pataktól, amelynek vízhozama heves esőzések idején ugrásszerűen megnő. A burkolat helyreállítása a II. ütem részét képezi. Erre várhatóan a jövő évben kerülhet sor.
 
A Pilismarótot a Két-bükkfa-nyereggel összekötő szilárd burkolatú, kerékpározásra kijelölt utat a tavaszi viharok idején a medréből több helyen kilépő Malom-patak olyan súlyosan megrongálta, hogy le kellett zárni a kerékpárforgalom elől. A közvetlen veszély elhárítása, a bedőlt fák és a hordalék eltakarítása után kezdődhetett meg a pontos kárfelmérés.

Az útban bekövetkezett kár értéke megközelíti a 100 millió forintot. Emlékezetes, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. területén keletkezett károk összege a fél milliárd forintot is meghaladta. A Hoffmann-kunyhói út helyreállításának I. üteme a tervek elkészültét követően, augusztus közepén kezdődhetett meg, és az időjárás alakulásától függően október elejéig-közepéig tart.
 
A Hoffmanni út az erdészet tervei szerint október második felében nyílhat meg kerékpárosok előtt. Ezzel egy időben várhatóan a Pilismarót - Királykúti-nyereg közötti szakasz lezárása is feloldásra kerül, ahol burkolati javításokat kell végezni a viharok okozta károk helyreállítására. A munkavégzés miatt az út megnyitásáig továbbra is különösen veszélyes, ezért tilos a kerékpározás.
Cikk első megjelenése: 2010-09-18 17:23
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 115 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter