2023. február 01., szerda - Ignác
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Háborítatlan marad a Csarna-völgy

Mégsem lesz fakitermelés a Csarna-völgyben
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

   Semmiféle fakitermelés nem tervezhető a Csarna-völgyben - jelentette be Fazekas Sándor. A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban a vidékfejlesztési miniszter beszélt arról is, újabb 600 millió forintot biztosított a kormány a vélhetően zsebszerződések útján külföldiek tulajdonába került védett termőföldek visszaszerzésére.

   Fazekas Sándor a Börzsöny északi részén található Csarna-völgyben tett látogatásakor elmondta, az erdő és élővilágának megóvása érdekében ezután semmiféle fakitermelés nem tervezhető ezen a több mint ezer hektáros területen. Ez a vidék a Börzsöny szíve. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságon mintaszerű természetvédelmi munkát végeznek. Lehetővé teszik számunkra, hogy az országban egyedülálló természeti értékek sokáig fennmaradjanak – hangsúlyozta a miniszter.

   Korábban nagy mennyiségű fakitermelésről szóló híresztelések kaptak szárnyra, holott a Vidékfejlesztési Minisztérium mindvégig elkötelezett volt a természetvédelmi érdekek és a terület értékeinek megőrzése mellett. A Csarna-völgyi erdők védelmét a miniszteri döntésnek megfelelően a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és az állami tulajdonban lévő Ipolyerdő Zrt. a jövőben különböző pályázati lehetőségek felhasználásával élőhely megőrzési, fejlesztési programokkal, valamint megfigyelő rendszerek működtetésével együttesen fogják megóvni.

A miniszter azt is bejelentette, a kormány újabb 600 millió forintot különített el olyan földterületek visszaszerzésére, amelyek vélhetően zsebszerződések útján kerültek külföldi kézbe. A rendelkezésre álló összegből 9 nemzeti parkban mintegy 1000 hektárnyi védett termőföld kerülhet állami tulajdonba még ebben az évben. A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban a felhasználható összeg várhatóan 40 millió forint lesz, amelyből 40-50 hektárnyi területet tud majd állami tulajdonba venni az igazgatóság.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park a korábbi pilisi és börzsönyi tájvédelmi körzet és az Ipoly érintett szakaszainak és ártereinek összekapcsolásával jött létre 1997-ben. A park Magyarország egyik leggazdagabb élővilágú tájait, a Pilis- a Visegrádi- és a Börzsöny-hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A több mint 60 ezer hektárnyi terület egyik legszebb része a Dunakanyar. A nemzeti park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. A természetvédelmi oltalom alatt álló növényfajokból jelenleg 170 védett, és 10 fokozottan védett faj állománya ismert a nemzeti park területéről. A növényzet botanikai értékei között több olyan faj található, amelyek csak a Kárpát-medencében honosak. A börzsönyi pagony változatos élővilága több mint 700 védett és fokozottan védett állatfajnak ad otthont, köztük a hazánkban csupán néhány egyedet számláló hiúznak. De itt él a fekete gólya, a fehér hátú fakopáncs, a havasi cincér, a petényi márna, a kövi csík és a kövi rák is.


Forrás: www.greenfo.hu

Cikk első megjelenése: 2012-07-23 17:07
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 19 esemény
 • 3 130 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter