2022. augusztus 12., péntek - Klára
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Győri turisták Szent Márton zarándokútja

Közel 60 győri természetjáró kapott jelvényt a Gyalogos Vándorút déli szakaszának bejárásáért
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A 2010-es év elején a Győri Vasutas Természetjáró Egyesület elnöksége meghirdette tagjai között a Szent Márton Gyalogos Vándorút déli szakaszának, Szombathelytől Szlovéniáig vezető első 125 km-ének bejárását.

Az év folyamán – több túraszakaszra bontva – járták be tagjaink a felfestett útvonalat, melynek során Szombathelyről indulva a régi Borostyánkő útvonalat (Szent Márton lábnyomát) követve túráztunk át az Őrségbe, majd Szlovéniába. A meghirdetett utak során több mint száz győri természetjáró taposta a „vándorösvényt” és ismerkedtünk a felkeresett helyekkel, valamint a történelmi, építészeti emlékekkel.

Először a szombathelyi Szent Márton emlékeket kerestük fel, majd a monumentális jáki templomig túráztunk. Körmenden a Batthyány-kastély kiállításai biztosították a kulturális élményt. Nádasdon újra a szakrális emlékeknél időztünk el. Pusztacsatáron az erdő közepén az újjáépített búcsújáró templomnál pihentünk. Zalalövőnél a Zalát elhagyva az őrségi erdők csodás gombavilágában gyönyörködhettünk és a népi építészet emlékeivel is lépten-nyomon találkozhattunk.


A gyalogos vándorút bejárását október végén kétnaposra tervezett szlovéniai útszakasz teljesítésével zártuk, melynek során a látványos szlovén Őrség tájegységben túráztunk és értékes műemlékekkel ismerkedtünk meg. Kár, hogy Szlovéniában még csak a túraút egy részét festették fel, de így is szerencsésen célba értünk. A túrasorozatot Mártonhelyen zártuk a Szent Márton templomnál.

A teljesítésért járó ünnepélyes oklevél- és jelvényátadást a Szent Márton napokhoz kötődően november közepén tartottuk meg természetjáró klubunkban több mint 100 érdeklődő előtt. Ez alkalomból 59 tagunk vehette át a díjat – közülük 24 fő a teljes, kb. 125 km-es távot teljesítette. Az elnökség külön gratulált minden teljesítőnek és másokat is bátorítunk az útvonal bejárására és az érintett tájegységek behatóbb megismerésére.

Köszönet jár mindenkinek, akik a vándorút kialakításával, gondozásával és információikkal segítették csapatunkat céljaink megvalósításában.

Az Egyesület túravezetői voltak: Bierbauer Mihályné, Csuka István, Rábai Péter (Szombathely), Takács Béláné.


Csuka István szervező
elnök, GYVTE
Cikk első megjelenése: 2011-01-06 17:23
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 093 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter