2023. február 04., szombat - Csenge, Ráhel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Gyérítő vadászat a Soproni-hegységben

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. közleménye
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A lakosság bejelentése alapján és a turisták nyugalma érdekében 2018. január 23-án, kedden nagyvad terelővadászatot tartunk. Célja, hogy a vaddisznókat az erdő látogatottabb részeiről a távolabbi élőhelyeikre szorítsuk vissza. A vadászat időtartama alatt – 8.00-tól 16.00 óráig – a Parkerdő teljes területét lezárjuk.

Kérünk minden kedves természetjárót, hogy a jelzett időpontban ne tartózkodjon a területen! Együttműködésüket és megértésüket köszönjük!

TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.


Kapcsolódi cikk:

„A Soproni-hegység parkerdei részén, a Károly-magaslat és a kemping közötti mintegy ötszáz hektáros területen január 23-án, kedden reggel fél 8-tól délután fél 4-ig gyérítő vadászatot tartunk. Arra kérjük a kutyasétáltatókat és a kirándulókat, ezen a napon kerüljék el az erdőt. A vadászatról a főbb útvonalakon táblázással is hírt adunk, s kedden őrök is tájékoztatják az arra járókat” – közölte Kiss József, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgató-helyettese.

„A vaddisznók az elmúlt hónapokban e lakott területekkel határos részekre húzódtak, nyomaik a város menti erdőkben és a parkerdőben is láthatók. A vaddisznó tart az embertől, elkerüli a találkozást. Kivételt képez ezalól a malacait vezető koca: ha az veszélyben érzi a kicsinyeit, támad. Ebben az időszakban pedig már nem ritka a malacaival élelmet kereső anyaállat. Néha egy-egy malac időlegesen elszakad a családjától. Kérjük az erdőjárókat, ne akarják megmenteni őket. A megfogott kismalac visítására megérkezik az anyja, s ez komoly veszélyhelyzetet teremt. Csakúgy, ha a kutyasétáltató – megszegve az előírást –  szabadjára ereszti az erdőben az ebet. A kutya és a vaddisznó olykor egymásnak esik, a véres csatában az eb húzza a rövidebbet. Megtörténhet, hogy a malacait féltő koca által elkergetett kutya épp a gazdájához vezeti a felbőszült állatot. Ilyenkor akár súlyos tragédia is bekövetkezhet” – figyelmeztet a szakember.

„A gyérítő vadászaton nincs kilövési korlát, de a malacos kocákat megkíméljük. Az elmúlt években az ilyen terelő vadászaton öt-tíz vaddisznót ejtettünk el, amelyeket a felvásárlóknál értékesítünk. A vadlétszám csökkentése mellett másik hozadékot várunk, a zavarás miatt a vaddisznó az erdő nyugodtabb belső területeire húzódik” – zárta Kiss József.

x

Hamar ivaréretté válnak
A tavaly februári vadlétszámbecslésen 120 vaddisznóra becsülték az állományt a Soproni-hegységben. 2017 márciusa és december 31. között 78 vaddisznót ejtettek el. Árnyalja a képet, hogy a vaddisznók igen gyorsan szaporodnak. Már első életévükben – de 20 hónapos korukra biztosan – ivaréretté válnak. A vemhesség ideje 16–17 hét. Egy koca 3–12 malacot is ellik.

Forrás: kisalfold.hu
Cikk első megjelenése: 2018-01-20 12:45
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 132 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter