2023. február 09., csütörtök - Abigél, Alex
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Gyalogtúrázók XX. Országos Találkozója

Fergeteges találkozó Tatán
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
   Pünkösdkor, május 17-20 között rendezte meg a Gyalogtúrázók XX. Országos Találkozóját a Tatai Polgármesteri Hivatal, a Magyar Természetjáró Szövetség, Tata és Környéke Turisztikai Egyesület, és a KEM SZÖSZ Természetbarát Szövetség.
 
 
   A megnyitó rangos vendégei voltak: Garancsi István az MTSZ elnöke, dr.Simkó Gabriella az MTSZ Központ igazgatója, Popovics György a KEM Közgyűlés elnöke, Kuis István a Szlovák Turista Klub alelnöke , Thuróczy Lajos az MTSZ tiszteletbeli elnöke, örökös tagja, és a házigazda, Michl József Tata város polgármestere, országgyűlési képviselő.
 
   A Megyei Természetbarát Szövetség elnöke, Horváth Zoltán bejelentette, hogy a jubileumi találkozót 100 megyei önkéntes egy éves munkával készítette elő. Összesen 871-en regisztráltak és további 511-en vettek részt a nyílt programokon. Az autóbuszos túrákon 3 nap alatt 13 busz telt meg és jutottak el a jelentkezők Komáromba, Majkra, Várgesztesre, Agostyánba, Tardosra, Szomódra, Dunaalmásra és Tatabányára.
 
   A kulturális és szórakoztató programokban a Tatai Pötörke népi együttes műsora, majd Bús Péter zenés estje az első nap, Galambos Lajos „Lagzi Lajcsi” 900 fős teltházas estéje a második napon, majd Pokk Zene mester estje okozott felejthetetlen élményt mindenkinek.
  
   A második nap Horváth Zoltán az Aranyjelvényes Klub elnöke felkérésére dr.Simkó Gabriella vezette le a Magyar Turista Szövetség megalakulásának emlékére összehívott jubileumi vándorgyűlést, ahol a színvonalas zenei művészeti program mellett Thuróczy Lajos és Szőcs Ernő a Magyarországi Kárpát Egyesület elnöke emlékezett vissza az elmúlt 100 évre.
 
   Az éjszakai keringő tájékozódási versenyre a hírtelen jött viharos idő esővel, záporral sem riasztotta vissza a 8 csapatot, hogy sikeresen teljesítse a versenyt.
 
   A GYOT 10, 20, és 30 km-es túrákon összesen 600-an indultak. Igen népszerű volt a séta a Szent Tamás forráshoz, a Fényes fürdői tanösvény séta, a Magyar Szabadidősport Programjaként a mindennapi Nordic Walking, valamint családi program és különös élményt nyújtott a centenáriumi piknik túra is, valamint a városismereti verseny és tókerülő kerékpár program .
 
   A helyszínen és a túrákon az IFELORE  elsösegély nyújtó csoport tagjai vigyáztak a résztvevőkre.
 
   Az Öreg-tó Kemping, az Öreg-tó Club Hotel, az Esély Budapest Alapítvány, mint szállásadók kiváló ingyenes vacsorával lepték meg a turistákat a második napon.
 
   Tata múzeumai is szeretettel fogadták a találkozóra érkezett vendégeket, de a Tourinform Iroda is minden nap ügyeleti szolgálatot biztosított a központi recepcióban.
 
   A harmadik nap óriási tábortűz is élményt nyújtott, még ha a végén el is eredtek az ég csatornái, mintegy természetes tűzoltás gyanánt.
 
   A záróünnepségen vehette át Hajós Tibor a Dadi Gyalogbodza szakosztály vezetője Pálmai Venceltől az Országos Kék Túra teljesítéséért járó jelvényt. Árvai István az IVV túrák során elért 7.500 km-es  és 225 alkalomért járó jelvényt, Várdai Lajosné pedig a szintén IVV túrákban a 200-adik túráért kiérdemelt elismerő jelvényt.
Az eredményhirdetés során serlegek és oklevelek kerültek átadásra az alábbiak részére:
Éjszakai tájékozódási verseny: 1. VÉRT II., 2. Gyalogkakukk, 3. VÉRT 1.
Városismereti verseny: 1. Sipos Bernátné, 2.Jakab házaspár, 3.Szenczi Katalin és Hamburger Katalin Ágnes, illetve 1.Elek Ferenc, 2.Szilágyi László, 3.Mészáros Károly.
Megyei részvételi kategóriában: 1.Nógrád megye, 2.B.A.Z. megye, 3. Fejér megye
Egyesületi részvételi kategóriában: 1. Zöld út Tj.E. Salgótarján, 2.Gyöngyvirág TB E. Székesfehérvár, 3.Kőbányai ORION
Budapest különdíjat vehetett át a részvételi kategóriában.
A legidősebb résztvevő Fejér Istvánné lett.
 
   Horváth Zoltán a KEM SZÖSZ TB SZÖV elnöke, a XX.GYOT főrendezője a záró ünnepségen bemutatta a BTSSZ által 2007-ben indított Vándorkupát, mely a XX. rendezvénnyel, vagyis Tatával „megtelt” felirat szempontjából. A Komárom-Esztergom megyeiek felajánlották, hogy megújítják egy új vándorserleggel a budapestiek által indított kezdeményezést. Végül olyan döntés született, hogy a fővárosiak a jövőben vándorserleg másolatot adnak a soros rendezőnek.
   A Szlovák Turista Klub részéről Ollé Sándor a gyalogtúra bizottság alelnöke, szivélyes szavakkal invitálta a magyar természetjárókat a júliusi Pozsonyban megrendezésre kerülő országos találkozójukra.
   Horváth Zoltán megköszönte a résztvevőknek, hogy Tatára eljöttek, a témagazdáknak illetve a 100 önkéntesnek az önzetlen és óriási szervező munkát, és reményét fejezte ki, hogy jövőre is lesz országos találkozó, de ha nem, 2015-ben mindenképpen. Erről sajnos még nem született döntés, egy biztos csak, hogy egy vagy két évente a tagság mindenképpen szeretne találkozni. Ezt az igényt a tatai jubileumi huszadik találkozó fényesen alátámasztotta.
   A fergetegesre sikeredett XX. találkozó végén mindenki úgy búcsúzott Tatától a negyedik napon, hogy találkozunk remélhetőleg  2014-ben is!
 
 
                                                                                                                    P.S.
Cikk első megjelenése: 2013-05-22 15:57
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 22 esemény
 • 3 134 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter