2022. május 25., szerda - Orbán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Gulyadombi terepszemlén a KÖZGÁZ diákjai

A Laczkó-forrás névadójának turistaelnöki tevékenységéről is megemlékeztek
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Iskolai hagyományoknak megfelelően minden tanévben őszi túráján vesznek részt a veszprémi Közgáz első, második évfolyamos diákjai.  Az őszi terepszemlén résztvevő népes csapat az iskolában már nagy hagyományokkal rendelkező, 1953 óta folyamatosan működő Téry Ödön Országjáró Diákok Körének tagságát képviseli.

Az igazgató, ifjabb Szathmáry Árpád, aki  édesapja több évtizedes munkásságainak hagyományait követve napjainkban továbbra  is fontosnak tartja a természetjárás megszerettetését a tanítványokkal, hiszen ez a fajta nézet sokat segít a későbbi, felnőttkori  egészséges életmód kialakításában. Mellette hosszú évek óta  Salamon Alfonz túravezető segítségével ismerkednek a diákok a tájkultúra értékeivel. Mondhatni Veszprém egyetlen olyan oktatási intézménye, ahol szervezett szakosztályi keretekben működik a természetjáró csoport.

   

 

Legutóbb a Gulyadombi Parkerdőben tartottak őszi terepszemlét, ahol természetismereti sétaprogram mellett, előzetesen bejárták a jövőben esedékes esti/éjszakai túra terepét, ismerkedtek a város hely-és honismereti értékeivel, meglátogatták a közetbemutató tanösvényt is, valamint még a városi túraútvonal mentén állatsimogatón is részt vettek. A veszprémi Séd folyását követve, régi utcákon át érte el a túra a gulyadombi célpontját.

Az 1953 óta folyamatosan a Közgázban működő, nagy hagyományokkal bíró ifjúsági szakosztály tagsága évről évre bővül, a fiatalok iskolai keretek között is szívesen vesznek részt ezekben a túraprogramokban, természetjáró, bakancsos túrákban. – mondta el büszkén az igazgató.

A túrázás számukra egyfajta ismeretszerzési lehetőség is, elsősorban lakóhelyünk környékére, majd a megyei tájakra irányítják az útvonalaikat. A 10 km-es sétatávtól a 70 km-es teljesítménytávokig aktívan részt vesznek a gyalogolásban.

Kitűzött gyalogprogramjaink során elsősorban a turistaszemléletet kívánjuk tovább erősíteni az évfolyamokban – tartja fontosnak az igazgató. Mivel a diákok az iskolájukban reálképzésben részesülnek, a közigazgatás világába kapnak némi betekintést, a természetjárás egy másfajta üzenetet is közvetít, ami szorosan hozzátartozik majd a későbbi életmód választásához is. Egyfajta példaadásban is részesít a természettel való kapcsolathoz, akár honismereti, akár a természetismereti kincseink megőrzése érdekében. A mai polgárok jelentős része csak a frekventált, és közismert, turisztikailag felemelt kirándulóhelyeket ismeri, ők az  az iskolai csoportjukkal igyekeznek a tömegek által kevésbé látogatott, de a helyiek számára kötelezően megismerendő túraútvonalakat is bejárni, felkeresni.

Magam minden ilyen iskola által szervezett ODK-s programon ott vagyok, nagyon megkedveltem ezt a kört, hiszen önkéntes órákat is ad, de ezek mellett sok-sok ismeretet kapunk tanárainktól, amiket a tanórákon is fel tudunk dolgozni. Ismerem a városkörnyéki kirándulóhelyeket, de mindig újat és újat látok, ami nagyon építő számomra. – árulta el Csomai Jázmin 9. évfolyamos diáklány, aki Zircről jár a Közgázba, és a túraszakosztály aktív tagja.

Szöveg és képek: Jákói Bernadett
Cikk első megjelenése: 2016-10-25 12:29
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 153 regisztrált felhasználó
 • 2 477 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 3 078 megjelent cikk, hír
 • 286 belső oldal
 • 2 277 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter