2021. április 11., vasárnap - Leó, Szaniszló
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

GPS a természetjárásban

továbbképzés túravezetőknek Csongrád megyében
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

A modern helymeghatározó készülékek, az úgynevezett GPS-ek egyre szélesebb körben ismertek és használtak. Nevüket az angol Global Positioning System szavak kezdőbetűiből nyerték, ami magyarul globális helymeghatározó rendszert jelent. Bár manapság még elsősorban az autós navigációra használatosak, praktikumuk és kiváló használati értékük miatt napról napra törnek előre a természetjárásban is. 

A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség elnöksége ezért 2010. december 4-én, szombaton továbbképző tanfolyamot szervezett túravezetői számára, melynek témájául a GPS természetjárásban betöltött szerepét választotta.

A továbbképzésre a Szövetség vizsgázott (legalább gyalogos bronz minősítéssel rendelkező) túravezetői jelentkezhettek.  A téma aktualitását mi sem jelezte jobban, minthogy a 15 fős létszámkeret alig 3 nap alatt betelt, és a lemaradókat csak a hamarosan megrendezendő újabb kurzus szent ígéretével lehetett megbékíteni.
 
Aki ezt az írást olvassa, jó eséllyel tudja hogy a GPS szerepe a természetjárásban messze túlmutat az autós navigációban megszokott gépi útvonalkövetésen. Ezek az eszközök teszik lehetővé a korszerű digitális turistatérképek szerkesztését és frissítését, általuk könnyebbé tehető turistaútjaink karbantartása. Mindezeken túl új távlatokat nyitnak a túramozgalmaink korszerűbbé, könnyebben hozzáférhetővé tételében, illetve adottságai kihasználhatók a teljesítés igazolása során is.
 
Meghívott oktatóink Vidovenyecz Zsolt és Pálfi Péter egyaránt nagy tapasztalattal rendelkeznek a GPS-es útvonalrögzítésben, térképkészítésben, részt vesznek az ingyenes magyar online turistatérkép rendszer a turistautak.hu (TuHu), illetve a határokon átnyúló térképek (pl.  openmaps.eu ) szerkesztésében.

A tanfolyam során túravezetőink napra kész ismereteket kaphattak a jelenleg forgalomban levő GPS készülékek tulajdonságairól, optimális használatuk módjáról, az egyes típusok előnyeiről, hátrányairól, ár-érték arányáról a legegyszerűbb loggerektől kezdve, a professzionális készülékeken át, az egyre divatosabb PDA telefonokba integrált vevőkig.

A tanfolyam során a résztvevők gyakorlati  oktatásban is részesültek, így elsajátíthatták a nyomvonal rögzítés, letöltés, és ezalapján történő térképszerkesztés alapjait. Remélhetőleg ennek köszönhetően további lendületet kap az online turistaút és térképrendszer bővítése.

A tanfolyam további fontos anyaga volt az MTSz új honlapjának ismertetése a CsMTSz túravezetőivel. Ennek során az oldalt karbantartó Vidovenyecz Zsolt segítségével megismerhettük a honlap szerkezetét, már működő és tervezett funkcióit.

Zárszóként írásommal szeretnék kedvet csinálni más szervezetek számára is hasonló továbbképzések szervezéséhez, mivel véleményem szerint ezen ismeretek elsajátítása egyaránt nélkülözhetetlen a kor igényeinek megfelelni kívánó túravezetők és a modern természetjáró mozgalom számára.
 

Zsolt tölti a fejünkbe a tudást

Tiszaparti gyakorlat 1.

Tiszaparti gyakorlat 2.

Cikk első megjelenése: 2010-12-04 14:41
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 022 regisztrált felhasználó
 • 2 392 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 2 924 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 231 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter