2023. március 22., szerda - Beáta, Izolda
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Georgiades Sportmúzeum Százhalombattán

A természetbarát vezető neve tovább él
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

2010. december 3-án, pénteken került sor a Kiss László Sportuszodában a GEORGIADES SPORTMÚZEUM ünnepélyes megnyitójára. Százhalombatta Város Képviselő testületének döntése és támogatása alapján valósult meg a múzeum. Az ünnepségen köszöntőt mond Sinka László Százhalombatta alpolgármestere, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke.

A Georgiades Gábor nevét viselő Sportmúzeumot és a kiállítást Kiss László nyitotta meg, a Magyar Úszószövetség szövetségi kapitánya, Százhalombatta díszpolgára.


Az 1920 évektől folyamatosan fejlődő sportélet, az elért eredmények tették ismertté a várost országos és nemzetközi szinten is. Az 1970-től városi rangot kapott település sportlétesítményeinek építésében jelentősen hozzájárultak a nagyvállalatok is. Különösen dinamikus a fejlődés az 1990-től kezdődött önkormányzati időszakban.

A város jó anyagi feltételekkel, ugyanakkor a jövőért érzett felelősséggel kötelezte el magát a sport ügye mellett. Százhalombatta élt a lehetőségekkel, amit az 1997-ben elnyert "Nemzeti Sportváros" kitüntető cím is bizonyít.

Százhalombatta a sportolásra és a szabadidő hasznos eltöltésére, mára a lehetőségek tárházát kínálja a Városi Szabadidő Központban is (pl. vízi sportok, kajak-kenu labdajátékok, úszás, lövészet). Hazai és nemzetközi mérkőzéseknek, versenyeknek, bajnokságoknak ad teret a város, és büszke számos kiváló sportolójára.


A város sportmúltjának egy-egy pillanatát felvillantó Sportmúzeumban méltó helyet kaptak a múlt emlékei. A „Matrica” Múzeum végezte az anyaggyűjtést, és a tárlat rendezését. A hosszas gyűjtő- és kutatómunkát követően mára kiállítás lett. A városi sportéletben napról napra születtek és születnek sikerek, így a sportolók, egyesületek szívesen ajánlották fel az érméket, relikviákat a múzeum részére vagy akár egy-egy értékes, becses sportereklyét is.

Fotók, oklevelek, kupák, labdák, kesztyűk, olimpiai kosztümök, és még hosszasan lehetne sorolni, mi minden került elő a sportolók féltve őrzött kincseiből, melyek mostantól közkincsé válnak. Köszönet mindazoknak, akik a kiállítás anyagát rendelkezésre bocsátották és segítették a munkát.


A Sportmúzeum névadója Georgiades Gábor (1941- 2004) okleveles gépészmérnök, mérnök-közgazdász, ifjú korában birkózóként versenyzett. Százhalombattán napi munkája mellett sportvezetőként, sportszervezőként a tömegsport fejlesztésén dolgozott, városismereti, erőnléti és tájékozódási túrákat szervezett. Tizenhárom évig a Pest Megyei Természetbarát Szövetség elnöke, tagja volta Magyar Természetbarát Szövetség elnökségének, majd alelnöke is lett.

Szervezett évenként 100 km-es külföldi gyalogostúrákat, 1975-ben ő tervezte meg az erdei tornapályát. Számos sporttevékenységéért, szakmai munkájáért kapott elismerést. 2004-ben Százhalombatta Város Testnevelési és Sport Díjat adományozott részére. 2006-ban Pest Megye természetbarátai kopjafát állítottak munkája elismerésére, tiszteletére a Börzsönyben. 2010. december 3-tól a Százhalombatta Sportmúzeuma viseli a nevét.


A városközpontban található új Szalai János uszoda mellett, a Kiss László Sportuszodában a 40 éves évfordulóját ünneplő város Georgiades Sportmúzeum tárlatát december 3-tól látogathatja a nagyközönség.

Cikk első megjelenése: 2010-12-22 10:30
Módosítva: 2010-12-22 10:30

Kapcsolódó szervezetek

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 142 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter