2020. február 28., péntek - Elemér
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Geoparkok Hete

Május 24. és június 8. között
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az idei évben a Novohrad – Nógrád Geopark immáron hatodik alkalommal csatlakozik a rendezvénysorozathoz, mely során Európa összes geoparkjában színes programokkal várják az érdeklődőket. Kontinensünk 21 országának 59 geoparkjában több száz esemény zajlik párhuzamosan 2014. május 24. és június 8. között.

A Novohrad – Nógrád Geoparkban egy ünnepélyes eseménnyel, Vanyarc település geoparkhoz való csatlakozásával indult a programsorozat 2014. május 24-én, szombaton, így 92-re bővül a területhez tartozó települések száma. A szombati napon az érdeklődőknek déltől, a Művelődési Házban nyílt lehetőségük megismerkedni a geoparkkal, majd délután 14 órától, Vanyarc Község Önkormányzata, a Magyarhoni Földtani Társulat, a Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal szervezésében, neves szakemberek részvételével tartottak előadóülést Budai László, helyi amatőr gyűjtő kiállításának megnyitójára.

A nagyközönség számára is nyitott események sora május 30-án Füleken folytatódik, ahol Geopark Fórumot rendeznek az érdeklődők számára. A geoparkot irányító szervezetek képviselői tájékoztatást adnak az elmúlt évek fejlesztéseiről, folyamatairól és ismertetik a jövőre vonatkozó elképzeléseket is, de természetesen az érdeklődők is feltehetnek majd kérdéseket irányukba. Ugyanilyen alkalomból június 2-án, kedden Salgótarjánban, a STÉCÉ Kávéházba várják majd a lakosságot 18 órakor.


A Karancs a Salgóvárból

Június 4-én Füleken, a Nógrádi Turisztikai Információs Központ épületegyüttesében író-olvasó találkozóra kerül sor, ahol RNDr. Jozef Klindával és műveivel ismerkedhetnek meg a program résztvevői. Szintén június 4-én, az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál tematikus nappal várnak kicsiket és nagyokat egyaránt. A Vulkánnap során a Magyar Tudományos Akadémia és az ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának segítségével egy miniatűr vulkánt is működésbe hoznak majd.

Természetesen a „terepi” látogatások is szerves részét képezik az idei rendezvénysorozatnak – a Novohrad – Nógrád Geopark területén három alkalommal szerveznek vezetett gyalogtúrákat a Geoparkok Hete alatt. Május 31-én, szombaton – a kazári Laskafesztivál programjainak részeként – a Riolittufa-eróziós felszínhez invitálják a mozogni vágyókat egy könnyű, mintegy 8 kilométeres, 3 – 4 órás időtartamú túrára. Június 1-én, vasárnap a határ túloldalán Abroncsos – Medves-Magosa – Macskalyuk – Somoskő útvonalon vezetnek egy közepesen nehéz, 8 kilométeres túrát, melyre május 23-ig lehet jelentkezni. Június 7-én, vasárnap a Serki-vár – Bencs-tető – Ajnácskő útvonalat járhatják be a túrázni, és egyben érdekességeket hallani, tapasztalni vágyók. Ez a túra már csak a felkészültebb természetjáróknak ajánlott, hiszen a csoport 20 kilométert tesz majd meg a Cseres-hegység területén. Bejelentkezés ezen esetben is szükséges, ezt május 30-ig lehet megtenni.


Túra a Medves fennsíkon

A rendezvénysorozat két hete alatt Salgótarjánban, Füleken, Vanyarcon és Csákányházán is különböző foglalkozásokkal, vetélkedőkkel várják az óvodásokat, általános- és középiskolásokat. Az eseménysorozat alatt 16 különböző eseményt szervez a Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. és a Novohrad – Nógrád Geopark Jogi Személyek Társulása, mint a magyar- és szlovák oldali irányító szervezetek. A programokról, pontos helyszínekről bővebb információ a www.nngeopark.eu honlapon és a szervezet közösségi-oldalán érhető el bővebb információ. Kérdés esetén a szervezetek munkatársai Magyarországon a +36 32 423 303-as, Szlovákiában a +421 917 646 551-es telefonszámon állnak rendelkezésre.

Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft.
Cikk első megjelenése: 2014-05-27 09:28
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 856 regisztrált felhasználó
 • 2 288 hírlevél előfizető
 • 339 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 125 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 90 esemény
 • 2 726 megjelent cikk, hír
 • 256 belső oldal
 • 2 174 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter