2023. március 25., szombat - Irén, Írisz
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Galyatetőn találkoztak az MTSZ, a KST és a KČT vezetői

Hasznosnak bizonyult a két napos tapasztalatcsere
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az MTSZ igazgatója, Tassy Márk meghívására gyűltek össze a Mátra szívében, a Galyatető Turistacentrumban a magyar, a cseh és a szlovák országos turista szervezetek képviselői. A találkozó azzal a céllal született, hogy közelebbről megismerhessék egymás tevékenységét, illetve tovább erősítsék az együttműködésüket.

A kétnapos összejövetelen a Szlovák Turisták Klubját (KST) négyen, a Cseh Turisták Klubját (KČT) ketten, a Magyar Természetjáró Szövetséget (MTSZ) pedig négyen képviselték (a lengyel PTTK most nem jött el erre a találkozóra).


A kerekasztal témaköreinek gerincét az egyes szervezetek bemutatása adta, ebben többek között szó volt azok szervezeti felépítéséről, működésükről, létszámokról, valamint főbb feladataikról és tevékenységeikről. A témák között szerepelt még a szervezetek közötti lehetséges kapcsolódási pontok, úgy mint kártyarendszerek, nemzetközi rendezvények, és sor került a turistaház üzemeltetési tapasztalatok cseréjére is.


A hosszúra nyúlt, ámde igen hasznos szakmai megbeszélések közben, mellett a vendégek megismerkedtek a tavaly átadott galyatetői Turista Centrummal és a Péter hegyesén álló Galya-kilátó környezetével és annak panorámájával. Természetesen az estét kötetlen, ugyanakkor további izgalmas szakmai kérdések megbeszélésével töltötték a résztvevők.

A két napos tapasztalatcsere olyannyira hasznosnak bizonyult, hogy mindhárom szervezet a közös munka folytatása és egymás tevékenységeinek mélyebb megismerése, illetve támogatása mellett foglalt állást.

Előzmény:
2016. június 30. és július 3. között tartották meg először V4-ek országos szervezeteinek vezetői összejövetelét, amit a Cseh Turisták Klubja (KČT) szervezett az ugyanekkor rendezett Turisták Nemzetközi Nyári Találkozóját (Mezinárodní letní sraz turistů, MLST) keretében. A Magyar Természetjáró Szövetséget Tassy Márk igazgató, Csiba Ágoston elnökségi tag, Németh Csaba szakmai vezető és Stramszky Judit szakmai igazgató képviselte.
A csehországi Beszkidekben tartott négynapos rendezvény egy hivatalos megnyitóval indult június 30-án, majd ezután egy beszélgetés következett, ahol a V4-ek (Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország) országos szervezeteinek jelen lévő vezetői hasznos információkat oszthattak meg egymással az országaikban zajló természetjáró életről. Másnap egy közös túrázás keretein belül felmentek a Lysá hora csúcsára (1323 méter). A csúcson a nemrég átadott turistaházban látták vendégül a résztvevőket, akik egy előadást is meghallgathattak a ház történetéről és a jelenlegi üzemeltetésének érdekességeiről.
A következő nemzetközi találkozót 2017-ben a szlovákok rendezik, és ezt követően kétévente kerül megszervezésre. Magyarországra 2019-ben kerül majd a sor.

MTSZ, TM
Cikk első megjelenése: 2016-10-21 15:35
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter