2023. március 23., csütörtök - Emőke
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Folytatódik a természetjárás feltételeinek javítása

Otthon a természetben sajtótájékoztató 2017. december 5-én
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
2019 elejére 4 turistaház (a Bakonyban Balinka-Kisgyón, a Szentendre melletti Lajos-forrás turistaháza, Badacsonytördemicen a Rodostó és a Hidegkúti turistaház Gyöngyöspatán) felújítása fejeződhet be – derült ki az Otthon a természetben című kormányzati kiadvány Hármashatárhegyen tartott sajtótájékoztatóján.

December ötödikén, a nemrég felújított hármashatárhegyi turistaház előtt tartottak sajtótájékoztatót, ahol Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott bemutatta az Otthon a természetben című kormányzati kiadványt és bejelentette, hogy a kormány jövőre megújítja a stratégiai együttműködést a Magyar Természetjáró Szövetséggel.


Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) elnöke az eddig elért eredmények közül kiemelte a Kékkör felújítását az erdőgazdaságok és a nemzeti parkok segítségével. Hozzátette: a több mint 2500 kilométeres túraútvonal hibáit folyamatosan felmérik és kijavítják, ezen túl kilátók és turistaházak korszerűsítésében is részt vesznek és hátrányos helyzetű településeket is bekapcsolnak a turistaforgalomba. Az MTSZ vezetője közölte, hogy a természetjárás infrastrukturális hiányait a következő években feltérképezik és pótolják.


A sajtótájékoztatón Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy soha nem látott fejlesztések valósultak meg az elmúlt 7 évben a természetjárás fellendítése érdekében: az elmúlt években országszerte 38 új kilátó, 27 turistaház és 13 erdei iskola épült, 31 kilátót, 79 turistaházat és 24 erdei iskolát pedig felújítottak.


Új via ferrata útvonalak a láthatáron

A kormánybiztos bejelentette, hogy a következő években 10 új helyszínen épülhetnek via ferrata útvonalak, barlangi turistautak jönnek létre és minden korábbit meghaladó mértékben bővülnek a kerékpárutak: megújul a Balaton-kör, kijelölték többek között a Győrt Pannonhalma, Csesznek, Zirc és Veszprém érintésével a Balatonnal összekötő, a Keszthely és a Fertő-tó, valamint a Budapest és Balaton közötti bicikliutat, Rajkától Budapestig kerékpározható lesz az Atlanti-óceánt a Fekete-tengerrel összekötő EuroVelo 6, emellett a Börzsönyben és a Mátrában erdészeti utakat is alkalmassá tettek kerékpáros túrázásra. Hozzátette: 2 hét múlva befejeződik az eplényi és a mátraszentistváni sípályák fejlesztése - így már a most induló szezonban használhatók lesznek.

Révész Máriusz arra számít, hogy az országos vándortábor-mozgalomban az idei 1700-nál jövőre lényegesen többen, a tervek szerint 10 ezer gyermek vehet részt, a vízi és a gyalogos túrák mellett kerékpáros vándortáborok is lesznek. Hozzátette, hogy a Testnevelési Egyetem akkreditált tanári továbbképzését elvégző, táboroztató pedagógusok államilag támogatott juttatásban részesülnek, így – mint fogalmazott – a vándortáborozás országszerte fellendülhet, a tanárok minden évszakban vihetik majd kirándulni a rájuk bízott iskolásokat.

Kérdésre válaszolva Révész Máriusz elmondta, hogy a Téry Ödön programban legkésőbb 2019 elejére 4 turistaház – a Bakonyban Balinka-Kisgyón, a Szentendre melletti Lajos-forrás turistaháza, Badacsonytördemicen a Rodostó és a Hidegkúti turistaház Gyöngyöspatán – felújítása fejeződhet be összesen 2 milliárd forintból, engedélyes terveik heteken belül elkészülnek.

MTSZ

Az Otthon a természetben című kormányzati kiadvány INNEN letölthető.

Kapcsolódó megjelenések:
Fellendült a természetjárás 2010 óta (kormany.hu)
Fellendült a természetjárás 2010 óta (nyitraizsolt.hu)
Folytatódik a természetjárás turisztikai infrastruktúra fejlesztése.
Még természetjárásban is jobban teljesítünk, mint 2010 előtt (168ora.hu)
Fellendült a természetjárás 2010 óta (greenfo.hu)
Fellendült a természetjárás 2010 óta (magyarvadasz.hu)
Fellendült a természetjárás 2010 óta (magyaridok.hu)
Fellendült a természetjárás 2010 óta (hibalaton.hu)
Egyre több magyar kel útra (inforadio.hu)
(nyosz.hu), ...
Cikk első megjelenése: 2017-12-06 17:23
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter