2023. február 09., csütörtök - Abigél, Alex
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Folyamatban lévő OKT nyomvonal-változás Gyenesdiás és Vállus között

A lőtér melletti jelzés szebb és biztonságosabb útvonalra történő áthelyezésének munkálatairól
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Mint ismeretes, az Országos Kéktúra 04-es szakaszának eddigi nyomvonala Gyenesdiás felett közvetlenül elhaladt egy aktív üzemeltetésű sörétes lőtér mellett. Bár ez nem jelentett közvetlen veszélyt a kirándulókra és a kéktúrázókra, mégis ijesztő és zavaró volt a fegyverropogás, no és a tiltó, figyelmeztető táblák vonalán vezető turistaútvonal (kék sáv, piros sáv).

Noha a lőtér üzemeltetői minden szükséges és törvényileg előírt óvintézkedést megtettek, betartottak, úgy döntöttünk, hogy a problémát a nyomvonal szebb és biztonságosabb útvonalra történő áthelyezésével orvosoljuk. Ennek köszönhetően, egy példás összefogás mentén, a változtatás a Bakonyerdő Zrt.-vel, a Balaton-Felvidéki Nemzeti Parkkal és Gyenesdiás Önkormányzatával együttműködve valósul meg.


A módosítás bő 5 kilométer hosszan érinti az OKT útvonalát.  Az utóbbi idők kedvezőtlen időjárási viszonyai azonban a terepi munkálatokat (jelzések leszürkézése, megszüntetése, új nyomvonal jelzéseinek felfestése) megnehezítették, lelassították. Amíg a jelzések áthelyezése nem zárul le, kérünk minden kéktúrázót, hogy különös gondossággal tervezze meg túráját az érintett szakaszon.  A navigációt segítő új nyomvonal már megtalálható és letölthető a kektura.hu-ról!

A felfestés befejezéséről természetesen kiemelten, külön hírben tájékoztatjuk majd a kéktúrázókat.


Az új rész leírása nyugatról-kelet felé:

A Nagymező kirándulóközpontot elérve a rét nyugati oldalából, az erdei tornapálya kiindulópontjától haladunk tovább. Kezdetben a tornapálya nyomvonalán, majd egy kavicsos úton emelkedünk. Hamarosan balra fordulunk egy földútra, amelyen pár tíz méter után jobbra, egy völgyecskébe kanyarodunk. A gyalogút nem túl meredeken vezet le a völgy aljába futó széles, homokos szekérútra. Ezen jobbra kell fordulnunk. Végig a széles völgy alján haladva előbb a Hatlábú pajta, aztán a Csiderkút pihenőhelye mellett haladunk el. Röviddel később balra, egy agyagos szekérútra térünk rá, amelyen pontosan ezer méter kellemes megtétele után érkezünk meg a Büdös-kúti erdészeti aszfaltútra. Itt balra fordulva pár tíz méter alatt az OKT régi útvonalán találjuk magunkat.
 
Békés, Boldog, túrákban gazdag Ünnepeket kívánva,
  
MTSZ Országos Központ
Cikk első megjelenése: 2017-12-23 11:18

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 22 esemény
 • 3 134 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter