2023. március 29., szerda - Auguszta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Felújították Dobogókőn a Rezső-kilátó környékét

A Pilisi Parkerdő Zrt. hírei közül
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Pilisi Parkerdő Zrt. az OPAL Szolgáltató Zrt. által nyújtott 4,5 millió Ft-os támogatásnak köszönhetően felújította a Dobogókő mellett található, nagy népszerűségnek örvendő Rezső-kilátót és az ahhoz kapcsolódó sétányt.

A Rezső-kilátóból csodálatos kilátás tárulhat elénk: Dömös felé tekintve a Rám-hegy, a Vadálló-kövek, a Prédikálószék és a Dunakanyar, a Duna túloldalán pedig a Börzsöny csúcsai, többek között a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy látható. A kirándulók kényelmét szolgálja még egy vadonatúj panorámatábla is, amely segítségével könnyebben beazonosíthatóvá válnak a kilátóból látható fekvő hegycsúcsok és települések.


Ezen túl felújították még a támfalat és a védőkorlátot, továbbá megújult és akadálymentes lett a kilátóhoz vezető sétány. A kirándulók kényelmét a kilátó területén 3 db új pad-asztal garnitúra, valamint 2 db új támlás pad, a sétány mentén pedig 7 db új támlás pad szolgálja. Az újonnan kihelyezett információs táblákon továbbá a kirándulók megismerkedhetnek a környék főbb turisztikai látnivalóival, valamint bepillantást nyerhetnek a Pilisi Parkerdő Zrt. természetközeli örökerdő-gazdálkodásába is.

Pilisi Parkerdő Zrt.


Az 1866. június 6-án Szélaknán született ifj. Tirts Rezső emlékére 2009 októberének utolsó hétvégéjén állított emléktáblát a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Tirts-Reményik család.

Az egykori királyi erdőtanácsos a selmecbányai erdészeti akadémia elvégzése után erdészeti szolgálatba lépett. Munkája mellett a magyarországi szervezett turistaélet tevékeny alakjaként is ismerjük, 1923–28 között és 1942-ben a Magyar Turista Egyesület választmányi tagja, 1930-tól a Magyar Turista Szövetség Munka és műszaki bizottságának tagja volt. 1933-ban több arra érdemessel együtt megkapta a szövetség jubiláris emlékplakett, 1944-ben még az I. osztályú sport érdeméremmel is kitüntették.

Ő készítette Dobogókő első turistajelzését, szerepe voltt a turistavonalak kialakításában és a Pilis feltérképezésében is. A turista szakirodalom jeles művei közé tartozik A magyar turistakultúra keletkezése és a Szitnya osztály Selmecbányán címmel írt könyve.

Volt kitől tanulnia, édesapja nem kevésbé tartalmas turista múltját kapta örökségül.
Id. Tirts Rezső (1831–1914) Téry Ödön Selmecbányáról 1885-ben történt távozása után vette át a Magyarországi Kárpátegyesület itt működő Szitnya Osztályának vezetését, amelynek 1899-ig ügyvezető alelnöke volt. Többek között neki köszönhető a város környékén egy elhagyott épület turista szálássá való átalakítása (Gedeon-táró menedékház, 1884), a Szitnya hegyen régebben készült, de rombadőlt pavillon újjáépírése (1887), valamint az 1885-ben megjelent Selmecbánya és környéke című turista kalauz. Az ő nevét itt egy forrás is őrizte.

Ifj. Tirts Rezső 1945. december 3-án hunyt el Budapesten. Az ő emlékét őrzi a Dobogó-kőre vezető Téry-úton a Rezső-kilátó. Az innen nem messze lévő Szakó-nyereg közelében pedig a szeretett feleségéről elnevezett Ilona-pihenő található.

MTSZ
Cikk első megjelenése: 2017-07-19 17:05
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter