2021. február 27., szombat - Ákos, Bátor
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Fedezd fel az új tematikus utakat!

Május közepe óta eddig nem használt útjelzésekkel lehet találkozni
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az Északi-középhegység területén nemrégiben kialakított tematikus útvonalak új kalandokkal hívogatnak; a Mátra bércein járva megcsodálhatod az ország legmagasabban álló kilátóját, a Zemplénben tekerve, a történelmi helyszínek bejárása közben megkóstolhatod a táj jellegzetes gyümölcseit, és barangolhatsz a törökök nyomában a diósgyőri vártól egészen az egriig.

Május közepétől eddig nem látott jelzésekkel találkozhatsz az Északi-középhegységben a Magyar Természetjáró Szövetség jóvoltából. A színes jelöléseket követve új tematika szerint járhatod be kedvenc helyszíneidet, a Mátra, a Bükk és a Zempléni-hegység térségét. Az útvonalak kialakításánál a sokszínűség volt a fő szempont: a túrák természeti, történelmi látványosságokkal, valamint kulturális és gasztronómiai élményekkel egyaránt kecsegtetnek.

1. A Mátra bércein

Útvonal: Sirok – Kékestető – Galyatető – Mátrakeresztes – Muzsla – Szurdokpüspöki
Hossz: 55 km
A gerinceken járva nemcsak a csodálatos panorámát élvezheted, de szinte bárhol lecsatlakozhatsz egyéb látványosságokért (Ilona vízesés, Nagy-Sás-tó, Hasznosi vár). Érinti hazánk legmagasabb pontját és második legmagasabb hegytömbjét, országunk legmagasabban lévő kilátóját és a hozzá kapcsolódó felújított Galyatető Turistacentrumot. Ezt a túrát választva 98%-ban teljesíted a népszerű teljesítménytúra útvonalát is.


2. A törökök nyomában

Útvonal: Diósgyőri vár – Fényes tető –Bükkszentkereszt – Latorvár – Kács – Cserépfalu – Várkúti th. – Noszvaj – Kaptár kövek – Egri vár – Szarvaskő
Hossz: 93 km
A túra az egykori török hadi és kereskedelmi utakon és azokat keresztezve halad. Itt nemcsak az elhíresült végvárakat keresheted fel, hanem ellátogathatsz a dél-bükki borvidékre, a noszvaji barlanglakásokhoz, számtalan különleges kaptárkőhöz, illetve vallási és spirituális zarándokhelyekre. Igazi történelmi időutazás ez a túra, ahol még itt-ott felfedezheted a török szekerek sziklába vésődött keréknyomait.


3. A Bükk-fennsík koronája

Útvonal: Lillafüred – Hollóstető – Sugaró – Nagy-mező – Fekete sár – Bél-kő – Bélapátfalva – Szalajka-völgy – Gerenna vár – Olasz kapu – Bánkút – Szentlélek – Garadna – Lillafüred
Hossz: 80 km
A kerékpáros túra dupla koronát formázó útvonalon halad. A Bükk sajátos földrajzi szerkezetét kihasználva erőnlétednek megfelelően felkeresheted a fennsík és a túloldali völgyek látványosságait, a híres bükki „köveket”, a bélapátfalvai cisztercita apátságot, a szilvásváradi Fátyol-vízest, végezetül megkóstolhatod a garadnai füstölt pisztrángot is.


4. Karsztbarlangok nyomában

Útvonal: Aggtelek – Jósvafő – Szádvár
Hossz: több mint 40 km
Az országhatáron is átnyúló körtúra középpontjában a nagyközönség által is látogatható karsztbarlangok állnak. Ezen barlangokhoz kötött tematikus útvonal felfűzi mind a magyar, mind a szlovák oldal egyéb látványosságait. Így Szelcepusztát, a Ménes-völgyet, a Szalamandra házat, és Szád várának romjait csakúgy, mint a Szlovák-karszt Szilicei-fennsíkját, Gombaszög és Domica elhíresült cseppköveit. Csak a túra fele vezet magyar területen.


5. Zempléni gyümölcs út

Útvonal: Vizsoly – Göncruszka – Gönc – Telkibánya – Hollóháza – Pálháza; Vilmány – Mogyoróska – Regéci vár – Újhuta – Pálháza – Széphalom – Sátoraljaújhely – Vajdácska – Sárospatak; Sárospatak – Bodrogolaszi – Vámosújfalu – Tolcsva – Komlóska – Újhuta
Hossz: 130 km
A gönci barack, a szatmári alma és a tokaj-hegyaljai szőlő előtt tisztelgő kerékpáros útvonal 8-as alakot ír le, így tetszés szerint bontható. Kerekezés közben érinted a pálházai kisvasutat, a hollóházai porcelángyárat, a telkibányai aranyteléreket, a regéci és a sárospataki várat és az idén hungarikummá lett vizsolyi Biblia helyszínét is. Ha megéheznél, bőséggel fogyaszthatsz a táj jellegzetes gyümölcseiből.

A gyümölcs út megbontása (a tematikus utak rácsatlakozó jelzésként az alább megadott színű kerékpáros jelzéseken haladnak):

Sárga barack
Vizsoly –S– Vilmány –S– Göncruszka –S– Gönc –P– Gönci patak –P– Telkibánya –P– Kányahegy alatt –P– Hollóháza –S– Füzérkomlós –S– Füzéri eá. –S– Filkeháza –S– Pálháza


Zöld szőlő
Sárospatak –Z– Bodrogolaszi –Z– Sárazsadány eá. –Z– Vámosújfalu –Z– Tolcsva –Z– Erdőhorváti –Z– Komlóska –P– Újhuta


Piros alma
Vilmány –Z– Fony –Z– Mogyoróska –Z– Regéci vár –Z– Középhuta –Z– Újhuta –Z– Pálháza –Z– Vilyvitány eá. –Z– Széphalom –Z– Sátoraljaújhely –Z– Alsóberecki –Z– Vajdácska –Z– Cigándi eá. –Z– Sárospatak


MTSZ
Cikk első megjelenése: 2015-06-02 16:55
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 006 regisztrált felhasználó
 • 2 385 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 7 esemény
 • 2 904 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 222 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter