2020. május 26., kedd - Fülöp, Evelin
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

„Fedezd fel a Mecseket!”

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség hat fordulós természetismereti, természetjáró vetélkedőt rendezett általános iskolásoknak.
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A programot a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta, egy sikeres pályázat eredményeképpen. A 2012 októberében kezdődött vetélkedő során a részt vevő csapatoknak havonta egy-egy feladatlapot kellett megoldani, a következő témákban: Kelet-Mecsek, Közép-Mecsek, Nyugat-Mecsek, a Mecsek növényvilága, természetvédelmi területek, a Mecsek történelmi emlékei, a Mecsekhez kapcsolódó mondák, turistatörténelem, térképolvasás és tájékozódás. A sok elméleti feladat után 2013. április 20-án a 6. forduló egy túrával zárta le a fél évig tartó vetélkedést.

A túra a Pécsbányatelepi Közösségi Háztól indult, és a Tripammer-fa – Páfrányos – Meleg-mányi-völgy – Fehér-kúti kulcsosház – Pécsbánya útvonalon vezetett. Mivel az útvonalon nyolc állomás volt feladatokkal, időmegtakarítás céljából a csapatokat egyszerre két irányba, egymással szembe indítottuk el.

Az időjárás rendkívüli módon kedvezett a túrázóknak. Egyrészt az előző hetekben lehullott sok csapadék régen nem látott vízhozamot biztosított a forrásokban, patakokban, másrész a túra napján verőfényes napsütéses idő volt, ami igazi tavaszi hangulatot adott. A frissen zöldülő, virágokkal tarkított erdő, a madarak hangos éneke, a patakok csobogása és a Meleg-mányi vízesésen fátyolszerűen lezúduló víz nem mindennapi látványa sokáig megmaradó élményt adott gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

A versenyzők négy fős csapatokban indultak. Az útvonalon öt helyen az első öt fordulóban feldolgozott témákat kérdeztük vissza feladatlapokon: kinek mennyire sikerült „felfedezni” a Mecseket? Természetesen itt már nem lehetett segédleteket, jegyzeteket használni. Egy helyen tavaszi virágokat, egy állomáson pedig különböző fafajokat kellett felismerni a gyerekeknek, a Meleg-mányi forrásnál pedig vízhozamot mértek. A legnehezebb feladatnak a Fehér-kúti kulcsosháznál kapott tájékozódási feladat bizonyult: itt a tájoló használatával kellett irányokat meghatározni a térképen, majd a valóságban, ill. távolságmérési feladatok voltak.

Az utolsó induló csapat után lehetőség volt az arra vállalkozó felnőtteknek is végigjárni az útvonalat. A lehetőséggel többen is éltek, sőt egy négy tagú csapat „Öreg motorosok” néven benevezett, és a feladatokat is megoldotta. Nekik természetesen nem okozott nagy gondot a feladatmegoldás, de azért néha törték a fejüket a helyes válaszokon.

A CÉL-ban a gyerekeket „turista menüvel”: hagymás zsíros kenyérrel és teával vendégeltük meg, de az úton csokit is kaptak energiapótlásként. Az útvonalon mindenki eltévedés nélkül végigment, öröm volt látni a célban a sok kipirult arcot. Természetesen mindenki az eredményhirdetést várta a legjobban, hiszen a gyerekeknek ez jelenti az igazi izgalmat. A Nemzeti Együttműködési Alap pályázatának köszönhetően több jutalmat is tudtunk adni, így az első öt helyezett csapat valamennyi tagja kapott valamilyen tárgyjutalmat is az oklevelek mellé. Az első három helyezettnek pedig serleg is járt. Ezen kívül valamennyi résztvevő névre szóló emléklapot kapott, valamint mindenki megkapta a „Fedezd fel a Mecseket! 2012-2013” feliratú, erre az alaklomra készített kitűzőt, mely a tubesi János-kilátót ábrázolta.

A versenyen összesen 21 csapat indult. Pécsi iskolásokon kívül részt vettek Komlóról, Lánycsókról, Magyarmecskéről, Mindszentgodisáról és Szabadszentkirályról is.

A legjobbak: 1. Méhecskék, Belvárosi Általános Iskola, Pécs (Herpai Dorina, Zsigovics Bianka, Wágner Kristóf, Gaszler Bálint); 2. Cserebogarak, Belvárosi Általános Iskola, Pécs (Pukler Judit, Miller Júlia, Németh Lídia, Fuchs Hanna); 3. Szúrós csodabogyók, Budai Városkapu Általános Iskola, Pécs (Rónaki Nina, Petrovszki Réka, Glück Krisztina, Gergely Viktória), 4. Mecseki manók, Budai Városkapu Általános Iskola, Pécs (Farkas Gyöngyi, Csordás Franciska, Véber Melánia, Virág Tamás); 5. Zselici mákvirágok, Mindszentgodisai Általános Iskola (Bajnai Vivien, Bognár István, Ignéczi Gergő, Nagy Balázs).

Reméljük, hogy a vetélkedő kedvet adott a gyerekeknek és felkészítőiknek a további túrákhoz, hogy azok során most már a valóságban is minél inkább felfedezzék a Mecseket, annak rengeteg szépségét, melyet mi, „öreg motorosok” már évtizedek óta csodálunk, és amelyekkel betelni nem lehet.

Köszönjük mindenki segítségét, aki bármilyen módon részt vett a vetélkedő sikeres lebonyolításában!

Strasser Péter

rendező

 

Képek: Tóth KláraCikk első megjelenése: 2013-04-26 06:31
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 882 regisztrált felhasználó
 • 2 308 hírlevél előfizető
 • 340 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 125 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 73 esemény
 • 2 774 megjelent cikk, hír
 • 260 belső oldal
 • 2 197 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter