2023. március 22., szerda - Beáta, Izolda
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Évfordulós Fejér Megyei Természetbarát Találkozó

Medvehagyma Túrák a Kisgyón Természetbarát Telepen
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az 1955-ben megalakult Fejér megyei Természetbarát Szövetség megalakulásának 60. valamint a Kisgyón Természetbarát Telep fennállásának 35. évfordulóját ünnepelték a Fejér megyei természetjárók az április 24-26. között Kisgyónban megrendezésre került találkozón.

Az FMTSZ vezetőségi tagjai, és a Pentele Természetjáró Egyesület tagjai már csütörtök este érkeztek. A Pentelések péntek délelőtt a szükséges mennyiségű medvehagymát megszedték a szombati ételkóstolóhoz, valamint felállították a sátrakat a túra utáni beszélgetésekhez és az egészségszűréshez.

A péntek délután az érkezők elfoglalták szállásukat, de sajnos az eső, és borult idő miatt az estére hirdetett séta, és tájékozódás a csillagok világában távcsővel program elmaradt.

Szombaton hűvös, de napsütéses időre ébredtek a résztvevők. A TeTeTe kulcsosháznál fél kilenc órakor kezdődött a megnyitó ünnepség, az ünnepi beszédet Durmitsné Baics Rózsa a Fejér megyei Természetbarát Szövetség elnöke tartott. A megnyitó után a kitüntetések átadására került sor, majd a résztvevő egyesületek képviselői az elhunyt természetjárókra emlékezve a kopjafán szalagot helyeztek el, majd megtekinthették a Kisgyón Természetbarát Telep 35 évének történetéről készített fotókiállítást. A protokoll események után a résztvevők két gyalog túra, egy rövidebb 5 km, és egy hosszabb 14 km és 50 km-s kerékpáros túra közül választhattak.
 
A találkozó megnyitója, és a kitüntetések átadása

Az egyesületek képzett túravezetőivel az információs tábla elől indultak a vezetett túrák. A túra előtt rövid ismertető hangzott el a medvehagyma hazai előfordulási helyeiről, a medvehagyma élettani hatásairól, illetve a kultúrált, kímélő szedésről.
A meghirdetett túrára szép számban gyülekeztek a résztvevők, az ország számos településéről (Budapest, Győr, Dunaújváros, Székesfehérvár, Mór, stb.), a gyerekektől a nyugdíjasokig minden korosztály képviseltette magát. A medvehagyma szedésének lehetősége sokak érdeklődését felkeltette. Nagy számban olyanok is jöttek, akik életükben először most szánták rá magukat a túrázásra. Nem csalódott az, aki a túra mellett döntött ezen a kissé szeles, de napsütéses napon.
A rövidebb túra a kisgyóni telepről a Bányász emlékmű érintése után az Erdei Szentélyig, geológiai feltárás érintésével, a kék, és piros jelzésen tért vissza a Pentele TE. Kulcsosházához.
A hosszabb túra a kisgyóni telepről a Bányász emlékmű érintése után az országos kéktúra útvonalán Erdei Szentély, kék háromszögön a Károly lak felé, majd onnan a piros sáv jelzésen, Hamuház, Csikling vár, és vissza Kisgyónba. Vezetett kerékpáros túra a környék erdeiben, a nemrég átadott kerékpáros útvonalon haladt.
 
  
Rövid pihenő az Erdei Szentélynél és a Hamuháznál

A Pentele TE tagjai az egész délelőttöt szorgos munkával töltötték, hogy a túrákról visszaérkező közel 250-300 fő résztvevőt medvehagymás ételek kóstolására invitálták. Mindenki találhatott a kedvére való ételt, volt medvehagyma krémleves, pesto pirítós kenyéren, túrókrém kifli karikákon, medvehagymás pogácsa és lángos.
 

  
Kóstolók sokasága a Pentele TE kulcsosháznál

Minden résztvevő kinyomtatott formában magával vihette a recepteket, hogy otthon is el tudja készíteni a finom és egészséges, kedvére való medvehagymás finomságokat.
Az ételek kóstolása után mindenki még sokáig elidőzött a Pentele Természetjáró Egyesület szépen parkosított udvarán elhelyezett asztaloknál, padoknál, illetve a Kisgyóni Természetbarát Telep különböző részein.
 

A játékos sportvetélkedő nagy sikert aratott

A kóstolás után a gyerekek már izgatottan várták a játékos sportvetélkedőket, a túrázók szurkolással buzdították a gyerekeket, és a minden helyezett apró jutalomban részesült.

Az egy napra érkező túrázók délután élményekkel, medvehagymával „gazdagodva” tétek haza. A több száz résztvevő hazautazása után kicsit elcsendesedett a telep, estére csak a háromnapos rendezvény teljes időtartamán résztvevők maradtak. A kisgyóni telepen tovább folytatódtak a programok, az egyesületek tagjai a TeTeTE kulcsosházban ültek össze beszélgetésekre, megtekintették a fényképkiállítást, rövid esti séta és csillagvizsgálat zárta a napot.

Vasárnap reggel ismét korán kezdődött a program, az FMTSZ rendezésében a már ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Dr. Hegyi Imre emléktúra keretében 5, 10, 20, 30 km-es teljesítménytúrákon lehetett részt venni. A kisgyermekes családok körében nagyon népszerű volt az 5 km hosszúságú családi táv. A túrára összesen 223 fő nevezett és teljesítette a különböző távokat.
A találkozó három napja nagyon kiváló hangulatban telt, minden résztvevő nagyon jól érezte magát, reméljük még sok ilyen természetjáró találkozót szervezhetünk Kisgyónba.

Csontosné Kóbor Zsuzsanna
Pentele TE elnök
Cikk első megjelenése: 2015-04-21 17:55
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 142 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter