2020. szeptember 25., péntek - Eufrozina, Kende
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Európai Madármegfigyelő Napok

Október első hétvégéjén
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
„… különös varázsát az adja, hogy egyszerre élvezhetjük a táj, a friss levegő, a természeti környezet és a madarak élményét a gyerekek és felnőttek nyújtotta közösség élménnyel. …  Olyan ismereteket sajátíthatunk el egymástól … amit az egyetemek padjaiban ülve sem lehet megszerezni ….”
Figyelem, a fenti idézet nem a természetjárásról, hanem szerzője szerint a madarászatról szól! Tehát rokon szakmáról van szó!
A citált íráson túl ezen írás apropóját az adja, hogy minden év októberének első hétvégéjén (2012-ben 6-7-én) szervezi meg a Magyar Madártani Egyesület (MME) az Európai Madármegfigyelő Napok programját. Ez az akció egyben verseny is az európai államok között. A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek! Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt. 
Az MME helyi csoportjai, önkéntesei és aktivistái által az ország minden régiójába meghirdetett helyszínek, programok, és a további információért kereshető szervezők listáját a honlap program oldalán szeptember közepétől teszi közzé. További központi információ e-mailben is kérhető itt: info@mme.hu Akinek nincs Internet hozzáférése, telefonon érdeklődhet az egyesület központi telefonszámán (06-1/275-6247). 
 
Mi természetjárók akkor is részt vehetünk a madár-megfigyelési napon, ha nem kívánunk az MME egyik szervezett túrához sem csatlakozni, hanem saját túránk során, vagy akár közeli parkban, kertünkben végzünk megfigyeléseket. Ilyenkor az alábbi adatokat kell továbbítanunk:
megfigyelés helyszíne;
résztvevők száma;
megfigyelt madarak összlétszáma;
a három leggyakoribb madár neve és száma (ha nem ismeri a fajokat, csak a számuk);
ritka vagy érdekes madarak felbukkanása.
Ha nem ismerjük fel a madárfajokat, akkor elég összeszámolni a látott madarakat, megnevezni a helyszínt és a résztvevők számát, majd ezt a 3 adatot elküldeni az MME címére! 
A megfigyelési eredményeket az MME központi e-mail címére, telefon (06-1/275-6247) vagy fax számára (06-1/275-6267) várják, vasárnap délután 4 óráig. Kérlek benneteket, jelezzétek, hogy természetjáró a beküldő!
 
Terepen segítséget jelenthet a megfigyeléshez szinte bármilyen távcső és madárhatározó. Azt sem árt tudnunk, hogy a madarak hajnalban és alkonyatkor mozognak leginkább. Nem mindegy, hogy hol kívánjuk meglesni madarainkat. Elsősorban vizek mente, ligetes területek, kertek, erdőszegélyek a jó megfigyelőhelyek, különösen, ha valami magaslat (les, domb) és jó kilátás is van ott. A tapasztaltabbak a hang alapján való azonosítással is próbálkozhatnak.  
Esetleges szakmai kérdéseiteket várja: Németh Imre, fagus.bukk@freemail.hu
Sikeres madarászást kíván az MTSZ  Természetvédelmi Szakbizottság! 
 
                                                                                                                  Németh Imre
 
Cikk első megjelenése: 2012-09-19 09:02
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 926 regisztrált felhasználó
 • 2 334 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 137 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 29 esemény
 • 2 829 megjelent cikk, hír
 • 263 belső oldal
 • 2 209 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter