2022. augusztus 10., szerda - Lőrinc
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Európai Hulladékcsökkentési Hét 2017

A november 18. és 26. közötti akció célja a szemléletváltozás
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az Európai Hulladékcsökkentési Hét egy minden évben, november utolsó hetében megrendezésre kerülő kezdeményezés. Ennek keretében lelkes önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.
 
Az idei Európai Hulladékcsökkentési Hét (European Week for Waste Reduction) kampány jelmondata: Adj új életet tárgyaidnak! Ezzel a hulladéktermelés megelőzésére hívják fel a figyelmet, a termékek újrahasználata vagy élettartamuk meghosszabbítása, például megjavításuk révén.

A 2009-ben életre hívott nemzetközi kezdeményezés a fogyasztás szempontjából az év legkiemelkedőbb időszakát, a karácsonyi készülődést előzi meg és olyan tippekkel is szolgál, amelyek kevesebb stresszel és hulladékkal járó alternatívákat jelentenek.

A különböző akcióötletek megvalósítását a programban részt vevő országok mindegyikében egy, a hulladékok keletkezésének megelőzését segítő szervezet koordinálja, mint Szervező. Magyarországon ez a Földművelésügyi Minisztérium Környezettudatos Nevelésért és Szemléletformálásért felelős Főosztály (KNSZFF).

A kampányhoz a hulladék keletkezését megelőző, illetve a keletkezett hulladék mennyiségének csökkentésére irányuló, vagy újrahasználatot, javítást bemutató akciókkal, megoldásokkal, rendezvényekkel 5 kategóriában (államigazgatási szervek, hatóságok – egyesületek és civil szervezetek – gazdálkodó, ipari szervezetek – oktatási intézmények – magánszemélyek) csatlakozhattak a jelentkezők.

Verseny is zajlik jelentkezettek között, de ettől függetlenül az akció célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a használt tárgyak, holmik adományozására vagy átalakítására, ezek vásárlására, valamint arra, hogy mielőtt kidobunk egy elromlott vagy eltörött tárgyat, gondoljuk végig, hogy az megjavítható-e. Ezáltal tudunk új életet adni neki, vagy meghosszabbítani az élettartamát.

A kezdeményezés segít megtalálni az értéket azokban a tárgyakban, amelyek számunkra már feleslegessé váltak és ezért értéktelennek gondoljuk őket. Pedig a hulladék érték, itt lenne az ideje e szerint is bánni vele!

Kapcsolódó oldalak:
Európai Hulladékcsökkentési Hét.
Vállalom.
Ki mit tehet a hulladékcsökkentésért?

A 2016. évi akcióról itt adtunk hírt.
2016-ban a Magyar Természetjáró Szövetség is csatlakozott.
Cikk első megjelenése: 2017-11-18 16:59
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 093 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter