2021. április 21., szerda - Konrád
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Eseménydús évet zárt az MTSZ

Megyei vezetők találkozója
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
November 29-én az OKISZ Inkubátorházban találkoztak a megyei természetbarát- és természetjáró szövetségek vezetői, akiket a  tanácskozáson az MTSZ Országos Központ munkatársai tájékoztattak az idei év eredményeiről, az aktuális fejlesztésekről, és beszélgetés keretében vitatták meg a 2015-ös év közös célkitűzéseinek legfontosabb kérdéseit.

Az összejövetelen a megyei vezetők mellett részt vett az Országos Központ képviseletében Győri Tamás József, az MTSZ igazgatója, Thuróczy Lajos tiszteletbeli elnök, Komoróczki András elnökségi tag, Bogyó András szakmai vezető, Bodon Orsolya szolgáltatóhálózati projektmenedzser, Kurucz Szilvia titkársági munkatárs, Labbancz Péter MTSZ-kártyakoordinátor, Pálmai Vencel szakmai titkár, Sólyom Péter nemzetközi kapcsolatokért és oktatásért felelős szakreferens, Pintér Nikolett, a Turistaút Szakbizottság titkára, Malárik Attila, a Vízitúra Szakágbizottság vezetője, Kunos Gábor, a Hegymászó és Magashegyi túra Szakbizottság vezetője, illetve Szőke Viktor OKK-projektkoordinátor.

  

Győri Tamás József köszöntőjében üdvözölte a megjelenteket.
Bemutatta az Országos Központ szakmai vezetőit és új munkatársait. Beszédében kitért az MTSZ új szervezeti egységének kialakítására, a külső és belső kommunikáció megújulására, a tagnyilvántartó rendszer megreformálására, amely az elkövetkező években képes lesz hatékonyan koordinálni, vezetni, összekapcsolni a civil egyesületek munkáját a különböző kormányzati érdekekkel.

Hangsúlyozta a tagszervezetekkel való elektronikus alapú kommunikáció fontosságát, amely jelentősen megkönnyíti majd a rendszeres információáramlást. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet a pályázati lehetőségek minél hatékonyabb kihasználására, amit támogatni szeretne az Országos Központ. „A jövőben lehetőséget kívánunk teremteni a támogatások sikeres elnyeréséhez. Információval látjuk el az egyesületeket, a megyéket arról, hogy milyen pályázati lehetőségek vannak, illetve segítséget nyújtunk a pályázatírás terén is” – fogalmazott az igazgató.

Előremutató eredményként említette a Természetjáró Kártya jövőbeni kedvezménykártya-rendszerré való továbbfejlesztését. Kapcsolódva a Multipont kártyarendszeréhez, az MTSZ-kedvezménykártyát jövőre a tervek szerint több ezer végpontnál lehet majd használni. A kártyát online felületen lehet majd igényelni.


Előadását a 2014-es év sikereinek felsorolásával folytatta. Többek között megemlítette, hogy az MTSZ arculata megújult. Az idei évben befejeződött az OKK nyomvonalának nagy pontosságú, GPS-alapú felmérése, s elkészült a Természetjárók Térinformatikai Rendszere (TTR), valamint a hozzá tartozó, letölthető mobilapplikáció (TTRmAPP). Számtalan esőbeálló, fedett és fedetlen pihenőhely, turistaház, valamint kilátó került át- vagy felépítésre szerte az országban. A Galyatetői-kilátó felújítása befejeződött, és szintén Galyatetőn épül az ország legmodernebb turistacentruma. Az átadási ceremónia a magyar turistaság megújulásának egyik fénypontja lesz 2015-ben.

Végül néhány mondattal felvázolta az MTSZ talán legfontosabb jövőbeli koncepcióját is:
Észre kell vennünk, hogy a magyar turistautakat nemcsak a szó szoros értelmében vett turisták, hanem a kirándulók is használják. Bár a turisták a fejlesztések igazi motorjai, el kell fogadnunk, hogy egyre több kirándulóval találkozunk az ösvényeken. Ezért gyökeresen meg kell újulnunk gondolkodásmódunkban is, befogadóvá kell válnunk, hiszen a kirándulókból is kinőhetnek a jövő elkötelezett turistái.” A következő években a szövetség a társadalom minél szélesebb rétegeit szeretné bevonni.

  

  

Az igazgatói beszámoló után – mintegy lazításképpen – rövid, interaktív felmérés következett. A jelenlevők címszavakban, röviden megfogalmazták jövőbeni elvárásaikat az MTSZ-szel szemben. Ezután mindenki szavazhatott a táblán a megfogalmazott elvárásokra. A szavazás eredménye érdekesen alakult: holtversenyben az első helyen végzett a fontossági rangsorban a pályázati információk szolgáltatása és a kitüntetések megyei véleményezése 11 szavazattal, valamint az utazási kedvezmények 11 vokssal. Utána következett 10 szavazattal az információáramlás fontossága, majd harmadik helyre az útalap és a turistalétesítmények felújítása került, 7 szavazattal.


Rövid szünet után Sólyom Péter az oktatási bizottság túravezető képzéssel kapcsolatos, hosszú távú, 2016-ra tervezett reformját foglalta össze. Az új oktatási rendszernél célként jelölte meg a tanagyag megújítását, a mai kor elvárásainak megfelelő modernizálását, pl. a GPS kezelésének oktatása gyalogtúra-vezetők esetében, valamint az oktatási és a vizsgáztatási színvonal egységesítését. Hangsúlyozta, hogy az MTSZ áttekinthető és jól kommunikálható oktatási rendszert kíván kiépíteni, amelyben az „MTSZ-túravezető” cím minőségi garanciát jelent majd mind az oktatásban, mind a tananyagban.

  

Ezt követően friss szendvicsek, pogácsák és üdítőitalok vártak a vendégekre az előadói terem előtt, ahol régi ismerősök verődtek csoportokba, s vidám csevegéssel mesélték egymásnak legutóbbi kalandjaikat a „zöldben”.


Haraszti Béla – a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Szövetség és a Pedagógus TE elnöke, MTSZ elnökségi tag – prezentációjában felhívta a figyelmet „A magyarországi középiskolák szabadidősportja” című kutatásának következtetéseire. 2011-ben készített felmérése tükrében úgy látja, a természetjárásnak teret kell nyernie az iskolákban is. Nem lehet arra várni, hogy majd az iskola megkeresi a civil egyesületeket. „Ehhez azonban azt a feltételrendszert kell a szövetségnek megteremtenie, amit a versenysportok, a foci, a kézilabda, a kosárlabda már megteremtettek maguknak” – foglalta össze mondandóját Haraszti Béla.


Malárik Attila a vízitúraszakág és a vízitúrázás idei „feltámadásáról” számolt be a szövetség berkein belül. Jelentős eredményként könyvelte el, hogy sok év bizonytalanság után a Nemzetközi Duna-túra (TID) szervezői ismét az MTSZ-szel együtt rendezik meg ezt a nagy hagyományú vízi eseményt. Újabb mérföldkő, hogy az MTSZ január 24-étől vízitúra-vezetői tanfolyamot indít, illetve hogy a közeljövőben elkészül egy vízitúra-vezetői képzéseket támogató szakkönyv is. Távolabbi célként jelölte meg a Vízitúrázó Fiatalok Országos Találkozójának (VIFI) megszervezését júniusban, Dunaharasztiban. 

Az előadásokat kérdezz-felelek fórum követte, amelyen a jelen lévő megyei vezetők kérdészáporral illeték az Országos Központ munkatársait, olykor parázs-, de jó hangulatú viták kíséretében. Konszenzus alakult ki a részvevők között, hogy a nyitva maradt problémák megvitatását folytatják a következő, hasonló szintű találkozó alkalmával.

  

Szöveg: Joó Annamária, kép: Gulyás Attila
MTSZ Országos Központ
Cikk első megjelenése: 2014-12-17 21:39
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 395 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 2 929 megjelent cikk, hír
 • 274 belső oldal
 • 2 234 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter