2023. április 02., vasárnap - Áron
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Érvényben lévő tűzgyújtási tilalmak online megjelenítése

A NÉBIH interaktív térképe napi frissítéssel mutatja az aktuális állapotot
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A korábbi szabályozás szerint a megyei tűzgyújtási tilalmat az elsőfokú erdészeti hatóság, az országos tűzgyújtási tilalmat erdőgazdálkodásért felelős földművelésügyi miniszter rendelte el közigazgatási határozatban. A változó időjárás azonban gyorsan módosítja térben és időben az erdőtűz kockázatot, ezért a jogalkotó a nemzetközi jó gyakorlat figyelembevételével egy rugalmasabb tűzgyújtási tilalom rendszer kialakítása mellett döntött.

Az új szabályozás szerint az ország teljes területére, illetve megye vagy település területére vonatkozóan a fokozott tűzveszély időszakának  meghatározásáról, valamint az érintett erdőgazdálkodók, erdészeti szakszemélyzet és a lakosság erről történő tájékoztatásáról az erdőgazdálkodásért felelős miniszter gondoskodik.

A tűzgyújtási tilalmat a várható időjárás, az erdei biomassza állapota és az elmúlt időszak tűzesetei alapján, minden nap megyénként jelölik ki a NÉBIH erdészeti igazgatóság és a Katasztrófavédelmi szakemberei.  Az új rendszer célja, hogy csak a feltétlenül indokolt idejéig legyen lerendelve tűzgyújtási tilalom az egyes területeken. Az új rendszer segítségével időjárási változás esetén gyorsabbá válik a tilalom elrendelése és visszavonása.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról az www.erdotuz.hu  vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatunk.


Az áttekintő térképre kattintva megjelenő erdészeti térképen kikereshetjük a lakóhelyünket vagy a tervezett kirándulási helyet és a környékén található erdőterületek beazonosíthatók a térkép segítségével. A Rétegek menüpontra kattintva további rétegeket kapcsolhatunk be. Alaprétegként beállítható a Google Hybrid térkép is. A térképen lehetőség van koordinátás keresésre is EOV és WGS84 vetületi rendszerben.
A térkép piros színnel a megtekintés napján hatályban lévő tűzgyújtási tilalmat mutatja!

A következő napi aktuális lehatárolást tartalmazó térképet, mindig a következő nap 00.01 perckor másolja át egy program a NÉBIH térkép szerverére. A NÉBIH térkép szerverén ezzel kapcsolatban a nyilvános erdőtérkép mintájára egy új térképi felület került kialakításra, amelyen piros színnel egyértelműen lehatárolásra kerülnek azok a megyék/országrészek, ahol adott napon tűzgyújtási tilalom van.

A térképi rétegek alapbeállítását a felhasználó is tudja változtatni. A NÉBIH térkép szervere generál egy kép formátumú térképet, ami beszúrható bármely honlapra. A térkép fejlécben mindig az aznapi dátum jelenik meg, így egyértelmű, melyik napra vonatkozik a térkép.

A nyilvános linkről elérhető térkép, szabadon beilleszthető más honlapokra, így amikor változik annak tartalma, nem kell szerkeszteni a honlapját, automatikusan frissül a térkép.

A kép beszúrása URL címből funkcióval kell beilleszteni a képet a link megadásával a saját honlap admin felületén a kép helyénél.

Ezen kívül szükséges még beállítani a saját honlap admin felületen, hogy a képre kattintással vigyen el a tűzgyújtási tilalom térképre és meg kell adni neki a térkép URL címét is.

A térkép más honlapba történő beillesztésével, illetve a térképpel kapcsolatos további technikai segítségnyújtást a NÉBIH Erdészeti Igazgatóságának Erdőfelügyeleti és Erdővédelmi Szolgálati Osztálya (Debreceni Péter, főerdőfelügyelő, telefon; 06-70/436-0378; email; DebreceniP[kukac]nebih.gov[.]hu) tud adni.

Forrás: NÉBIH
Cikk első megjelenése: 2018-05-08 12:08
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter