2022. július 06., szerda - Csaba
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Eredményes együttműködés a katasztrófavédők és a természetbarátok között

Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség beszámolója
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az Ajkai Katasztrófavédelmi Kirendeltség szervezésében került sor az Ajkai, Devecseri, Sümegi, Tapolcai, Várpalotai és Balatonalmádi járások önkéntes mentőcsoportjainak gyakorlatára.

Jáger Zoltán tűzoltó ezredes, polgári védelmi felügyelő felkereste a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetséget, hogy beiktatnák a programjukba a turista jelzések megismerését és 2x3 fős csapattal részt vennének a környéken a felújításban. A terepei feladatok célja az volt, hogy a mentőcsoportok öt évre szerezzenek Nemzeti Minősítést, amellyel a katasztrófavédelem irányítása mellett kárterületen beavatkozást végezhetnek az emberi élet és vagyonmentés céljából.

A járási mentőcsoportok 2019. június 15-én, Ajka, Sárcsi-kút térségében, csodaszép erdei környezetben, felhasználva a terület adottságait, sikeresen megoldották a számukra kijelölt feladatokat. A gyakorlat keretében, értékteremtő céllal a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség szakmai iránymutatása és helyszíni segédlete mellett mintegy 2,5 km hosszban újították meg turistajelzéseket, illetve tüntettek el régi megkopott jeleket.


A két csoport munkáját Karácson Sándor és Varga Zoltán minősített jelzésfestő vezetők irányították. A jelzésrendszer felépítéséről és azok színéről, formájáról és jelentéséről Mag Éva tartott rövid ismertetőt. A festéshez használt eszközöket és a festéket a VMTSZ biztosította. Mindenki számára egyre fontosabb a turistautak jelzéseinek ismerete, mert az megkönnyíti a kutatást és az eltévedt személyek segítését. A Bakony és a Balaton-felvidék tele van jelzett turistautakkal, amelyek karbantartása nagyrészt a szervezett természetjárók munkáját dicséri.

Napjainkban egyre jobban bele folynak önkormányzatok és helyi civil szervezetek is. Nagyon fontos, hogy az önkéntes mentőcsoportok tagjai is ismerjék a környezetükben lévő turistajelzéseket. A résztvevők nagyon aktívan vettek részt a felújításban. A fehér alapok felfestése után gyorsan lehetett a színt felvinni, mert a 30 fokos hőségben nagyon hamar megszáradt minden. A közös munka lehetőséget adott egymás munkájának megismerésére.

Az együttműködés a 2019. év elején kezdődött. A Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja Takács Szabolcs irányításával készült egy ismertető, amely a Bakonyban eltévedt túrázókat segíti. Ebbe a munkába bele vonták a megyei természetjárókat is. A „Vigyázunk rád a Bakonyban” kiadvány egyik oldalán a térkép található, amelyen feltüntették a főbb turistautakat.A másik oldalán pedig az erdőben való tartózkodásról és a katonaság lőterein való viselkedésről is adnak tanácsot. Ismertetik azt is, hogyan kell öltözködni a különböző évszakokban és mit kell tenni eltévedés, baleset, tűz esetén. Szerepel az Országos Kéktúra szakasz beosztása is.

Az együttműködés ősszel Várpalota térségében folytatódik.


Szerző: Mag Éva, a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség elnöke
Fotó: Mag Éva


Cikk első megjelenése: 2019-07-19 10:02
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 162 regisztrált felhasználó
 • 2 478 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 3 090 megjelent cikk, hír
 • 267 belső oldal
 • 2 282 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter